"Есе Мій Шевченко". До 210 річниці Т.Г.Шевченка

Про матеріал
Роздуми про творчість Тараса Шевченка. Хто Шевченко для мене? Робота на конкурс.
Перегляд файлу

Есе

Мій Шевченко

У всякого своя доля
І свій шлях широкий:
Той мурує, той руйнує,
Той неситим оком
За край світа зазирає,
Чи нема країни,
Щоб загарбать і з собою
Взять у домовину.

Мій Шевченко – це пророк, який не тільки бачив сутність так званого «братського народу", а й застерігав нас від нього на майбутнє.  Ми бачимо, що українець милується своєю Батьківщиною, дбає про її розвиток, любить землю, природу і все, що таке рідне і близьке для нього, а зрадник руйнує, безжалісно нищить усе на своєму шляху. Москаль загарбати хоче! Саме творчість Тараса Григоровича Шевченка підкреслює той історичний факт, що росія століттями розпинала Україну. Вони крали в нас не тільки зерно, робочу силу, дівочу красу, а й мову, культуру й історію. Рядки, які трактують нам справжнє єство московитів і боляче торкаються душі ми можемо знайти в таких творах митця: «До Основ’яненка», «Розрита могила», « Мені здається я не знаю», «Молитва», « Сон», «Ми восени такі похожі» і багата інших. Кожний з нас при вивченні творів Кобзаря обов’язково знайде щось своє.

        Скільки б часу не минало, а творчість Тараса Шевченка, залишається для  українців не просто актуальною, а й безмежно дорогоцінною. Це поет і письменник світового рівня, пам’ятники Кобзарю встановлені в 44-х країнах світу, а його твори перекладені всіма слов'янськими мовами, а також грузинською, вірменською, казахською, узбецькою, німецькою, англійською, французькою. Мій Шевченко– рекордсмен, творчість якого вийшла за часові і географічні рамки. Тільки уявіть собі: без інтернету, блогу, підписників, тільки одним пером, великим словом творець здобув високе визнання. В його творах є правдиве відображення багатовікових страждань українського народу, а правда завжди цінніша за брехню. Його могутній інтелект і далекоглядність відобразились в гіркій реальності сьогодення. І якщо його застереження: «Кохайтеся чорнобриві та не з москалями…» ще 20, 30 чи 50 років тому сприймались не зовсім серйозно, то сьогодні всі, починаючи від маленької дитини, зрозуміли велич цих слів. У нас з москалями немає і бути не може нічого спільного.

              Мій Шевченко – це не тільки підтвердження правдивого минулого, яке тісно пов’язане з сьогоденням, а й одночасно це світла віра  у майбутнє. Хай його пророчі вірші летять від Чорного моря до височин Чорногори, від тихого гаю до вікон багатоповерхівок, від пшеничного поля до шахт, понад Дніпром та кручами і кожен українець хай вірить в слова:

Наша Дума - наша Пісня

Не вмре не загине

От де Люде наша Слава

Слава України!

 

 

 

Марта Матаржук

Буковецька гімназія село Буковець Верховинський район

 

docx
Додано
13 березня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку