Есе про щастя, твір-роздум про те, що у кожного різне щастя, але усі прагнуть бути щасливими.

Про матеріал
Проводячи виховну роботу з випускниками школи, учителям хочеться щоб покинувши поріг школи, їхні учні були людьми і розуміли сенс людського щастя. Це есе допоможе старшокласникам обрати своє щастя та життєвий орієнтир. Можна використовувати як для виховних заходів, так і для позакласних робіт.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕСЕ НА ТЕМУ:

«Щаслива людина занадто задоволена сьогоденням, щоб занадто багато думати про майбутнє (Альберт Ейнштейн)»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Молінська Богдана

 

 

 

 

 

Ти можеш мріяти про диво,

 але сьогодні будь щасливий.

Наталія Кішовар

Що таке щастя? Філософи усього світу шукали відповідь на це питання століттями. Майже кожен з них торкався цієї проблеми, намагаючись вивести загальну формулу щастя. Аристотель вважав: Щастя на боці того, хто задоволений. Зрозуміти природу задоволення від життя намагалися: Сократ, Платон, Генрі Тюро. Платон говорив:Піклуючись про щастя інших, ми знаходимо своє власне. Український мислитель Григорій Сковорода теж шукав секрет щастя. Він вважав, що секрет в найпростішій істині, що її уже давно сказали древні філософи, про це свідчила Біблія, просто люди не хотіли цього помічати: “Ти хочеш бути щасливим? Не шукай щастя за морем, не проси його в людини, не подорожуй планетами, не змагайся палацами, не повзай земною кулею, не блукай Єрусалимом ... За золото можеш придбати село, це справа важка і обхідна, а щастя, як річ необхідна з необхідного, завжди і всюди дається даром. Повітря і сонце завжди з тобою, завжди і безкоштовно, а все, що біжить від тебе геть, знай, – це чуже, і не вважай його своїм, все те дивне і не треба. Навіщо воно тобі? Ось чому воно і важке. Ніколи б воно не пішло від тебе, якби було необхідно. Все проходить, тільки любов залишається після всього. Все пройде, але не Бог, не любов . Тобто секрет щастя в тобі самому, в твоєму серці, повному любові!

Не тільки філософи розглядали тему щастя, а й письменники у літературі зображали її по-різному. В книзі “Алхімік” Пауло Коельо є епізод, яким можна проілюструвати розуміння щастя:

В одній країні правив цар-мудрець і всі з’їжджалися до нього за порадою – як стати щасливим. Один юнак теж приїхав за такою порадою. Проте цар, замість того, щоб відкрити хлопцю рецепт щастя, сказав: “Набери в ложку соняшникової олії і обійди з цією ложкою всі палати мого замку, не проливши ні краплі”. Коли юнак повернувся, цар спитав: Чи сподобались тобі картини в моїй галереї? Чи зацікавили тебе книги в бібліотеці? Які в тебе враження від персидських килимів, грецьких ваз, дивовижних квітів і освіжаючих водоспадів?” Проте юнак не помітив нічого, бо стежив за своєю ложкою олії. Тоді цар наказав йому знову пройти всюди з ложкою олії і розповісти про все, що захопить молодика. Той знову обійшов замок і був вражений витворами мистецтва і дарами природи, проте він розлив олію. Так ось, щастя – це бачити всю красу навколишнього світу (природи, мистецтва, людської душі) і не забувати про свою ложку олії”.

В українській літературі тему щастя яскраво висвітлив Іван Котляревський у творі Наталка Полтавка. Автор стверджує, що щастя у людей повинно бути різне, в залежності від самої людини, бо скільки живе на землі людей, стільки й різних уявлень про щастя. Головна героїня твору Наталка Полтавка бачить щастя у любові до Миколи, здатності допомогти людям, розумі і незалежності, такої ж думки і Микола- коханий Наталки. Мати героїні бачить щастя у багато зятеві. В підсумку перемагає справжнє, щире кохання, якому автор надає велике місце в ієрархії щастя.

Роль кохання для щастя людини розкриває Ліна Костенко у творі Лейтмотив щастя : Мені страшно признатися: я щаслива. Минають роки, а ти мені люб…. З потрібною людиною поруч є тільки сьогодні і думка про завтра не зявляється.

Питання щастя для нас як чорна скринька літака, адже кожен бажає бути щасливим, а от як бути щасливим не кожен може дізнатися. То яка вона- щаслива людина? Безсумнівно, кожен з нас хоч раз у житті замислювався: а що ж таке щастя.. Одні кажуть, це — фізичний, моральний і соціальний стан людини, за якого вона відчуває внутрішнє задоволення і радість від життя. Другі, що щастя — коли здійснюються всі мрії. Усі вони стовідсотково праві. Щастя залежить від багатьох факторів, вони повинні діяти одночасно. Наприклад, людина мусить бути здоровою, мають бути здоровими її рідні і близькі, щоб було добро і благополуччя в сім’ї, бути вільною і самодостатньою, матеріально забезпеченою, мати роботу, що подобається, додайте до цього умови для повноцінного відпочинку, а ще доступ до всіх рівнів освіти, культури і мистецтва. Для щастя людині потрібні любов і шана, відчуття своєї корисності і потрібності для рідних, близьких, суспільства. Також мають бути щасливими всі навколо, вільною країна. Хіба у такому випадку людина має думки про далеке майбутнє?

 Альберт Ейнштейн вірно міркував: “Щаслива людина занадто задоволена сьогоденням, щоб занадто багато думати про майбутнє”. Я повністю погоджуюся з науковцем. Особисто мені хочеться інколи зупинити час і просто насолодитися щасливими моментами: коли мої батьки поруч зі мною, їхня підтримка, постійні жарти збоку тата та розмови з мамою за чашечкою кави до ночі, коли біля мене коханий, коли від його обіймів крутиться голова і нізащо на світі не хочеться відпускати його руки, коли друзі стають більше ніж друзі, а справжніми сестрами і братами.  Наскільки величне це почуття – бути щасливою. Тоді дійсно я забуваю за плин часу, я щаслива тут і зараз.

Я вважаю, не потрібно ганятися за щастям, а цінувати і берегти те, що ти зараз маєш - Щастя – немов метелик. Коли ви женетеся за ним, намагаючись зловити, він завжди вислизає. А ось сядете і заспокоїтеся, метелик опуститься вам на плече.

Люди женуться за щастям і не помічають, що воно поруч – у них в руках. У кожного це відбувається по-різному. Хтось занадто багато чого чекає від життя, і воно не виправдовує його сподівань. А інші просто ніяк не можуть відчути себе по-справжньому щасливими. Зрештою, всі ми дуже різні, тому нічого дивного. Я думаю, щоб бути щасливими тут і зараз потрібно перестати намагатися бути щасливим. Щастя – це зовсім не те, що можна зловити. Тому ганятися за ним – безглуздо і марно. Це те, чому ви просто повинні дозволити трапитися. Щастя – це природний стан. Це означає, що ви знаходите його тільки тоді, коли не чините опір. Тобто дозволяєте всім почуттям і досвіду пройти крізь вас. Чим менше ви чините опір нещастю – тим більш щасливими стаєте. Важливо відкритися назустріч абсолютно всьому, адже ми не знаємо, який з блоків заважає нам відчувати себе щасливими.

Альберт Ейнштейн правий, адже в своєму афоризмі він доводить, щоб бути щасливим не потрібно загадувати собі безтурботного майбутнього. Кажуть, що, якщо вам неспокійно на душі – значить живете в майбутньому, а якщо мучить депресія – в минулому. Тому, що якщо ви живете Тут і Зараз, тобто справжнім моментом, то розумієте, що минуле і майбутнє – всього лише ваші тимчасові ілюзії в нескінченному і вічному «зараз». Насправді – це лише способи сховатися від справжнього і не більше. Єдине місце в Часі, де ми можемо знайти щастя – це справжнє. З однієї простої причини: воно єдине, яке реально існує.

“Я мільйонер – я щасливий?”  Реалії сучасності жорстокі, адже усе щасливе поєднують з матеріальним. Але чим більше людина має достатку, тим більше у неї думок про те, як вберегти дорогі речі, техніку, автомобілі та житло від крадіїв та злочинців. Людина зациклюється на цьому і починає жити в страху. Хіба назвеш таку щасливою? Думаю, ні.

Науковець Ейнштейн наголошує- вмійте помічати маленькі радощі і насолоджуватися ними. Дійсно, коли ми думаємо про те, що слід намагатися насолоджуватися життям, то на думку спадають лише якісь неймовірні і приголомшливі речі. Ми помилково вважаємо, що бути щасливим – це щось на зразок відпустки на красивому острові або виграшу в лотерею. Навчіться дякувати долі за кожну мить, цінувати і насолоджуватися цими безцінними подарунками, які ми отримуємо щодня. “Прості речі – це одночасно незвичайні речі, і тільки мудрі можуть їх побачити”. Багато людей замислюються про щастя. Але вони вважають, що у них в житті все повинно бути просто ідеально, щоб випробувати справжню радість. Насправді це не так. Справжня радість – це знайти щастя там, де ви перебуваєте сьогодні, і такими, якими є.

Думаю, що слова Альберта Ейнштейна стануть девізом для багатьох- не будуйте повітряних замків, не творіть ілюзії ідеального життя, а міцно тримайте своє реальне щастя в руках.

 

 

 

 

docx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
43696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку