Есе « Шевченко живе і промовляє»

Про матеріал
Матеріал можна використати на уроках розвитку мовленн, контрольного твору з української літератури. Шевченко звертається до нас, сучасників, підійматися з колін, захищати Батьківщину, закликає українців шанувати і пом‘ятати рідну мову.
Перегляд файлу

               Тарас Шевченко живе і промовляє..

 

Браття мої, любі українці! Настали важкі часи для нашої країни. Полчища ворогів щохвилини сунуться на нашу землю. У цей нелегкий час я закликаю усіх українців об’єднатися, стати на захист своєї Батьківщини: «Любітеся, брати мої, Украйну любіте, і за неї, безталанну, Господа моліте». Усі, хто може тримати зброю в руках і хоче проявити патріотизм, мають бути на фронті. Так, справді, боротьба проти переважаючого ворога дається нам надскладно, ціною людської крові та життів. Але в нас немає іншого виходу, наша незалежність – це те, за що боролися багато поколінь наших пращурів, тому ми не можемо просто взяти і віддати її ворогові, триклятому москалеві, бо «нема на світі України, немає другого Дніпра». Насправді вам, сучасному поколінню, пощастило жити у своїй державі, українці XIX століття навіть уявити собі такого не могли. У мої часи незалежність України була найбільшою, але зовсім недосяжною мрією.

Любі мої, я дуже тішуся нашому неймовірному волонтерському руху, який робить усе можливе та неможливе для наближення перемоги. Тільки в єднанні наша сила! Волонтери – ангели-охоронці наших воїнів та наших цивільних у цей складний час. Їх неймовірна сміливість, самовіддача, працелюбність вже врятувала не одне життя.

Ще, браття мої, хочу нагадати вам про важливість нашої мови, культури, історії, нашого коріння. Росіяни весь час намагалися та продовжують намагатися знищити нашу мову, зробити так, що вона здавалася нам чужою, неприродньою. Ворог розумний та підступний у своїй пропаганді, але ми повинні передбачити його дії, бути завжди на крок попереду. Я у своїй творчості завжди наголошував на важливості мови та культури, бо вони– основа, символ, єднання нації. Немає України без української мови та культури: «Мова рідна, слово рідне,  хто вас забуває,  той у грудях не серденько,—  тільки камінь має.  Тому вбийте в собі все російське, перестаньте нарешті орієнтуватися на їхню культуру, вони – не старший брат, а лютий ворог для нас.

У висновку хочу додати, що клята війна, яка забирає життя наших співвітчизників – випробування на міцність, витривалість стійкість, яке ми повинні достойно та з гордістю пройти. Але я знаю, я точно впевнена, що перемога буде за нами, бо ми воюємо за свою землю, свободу, життя: «Борітеся поборете! Хай Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

 

docx
Додано
6 квітня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку