Етологічний калейдоскоп "КОМУНІКАЦІЇ В СТАТЕВІЙ ПОВЕДІНЦІ ТВАРИН"

Про матеріал

Різноманітність поведінкових реакцій тварин вражає. Даний матеріал дозволяє яскраво розпочати урок на тему "Репродуктивна поведінка тварин". Учням 7-го класу представлена палітра комунікативних можливостей у тварин різних таксономічних груп.

Презентацію можна використати на позаурочних заходах зоологічного спрямування.

Також вона буде цікавою для ознайомлення всім, хто захоплюється тваринним світом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунікації в статевій поведінці тварин. До теми «Репродуктивна поведінка тварин»

Номер слайду 2

Для тварин характерні два основних типи розмноження: статеве та нестатеве. Статеве розмноження супроводжується винятковою різно­манітністю форм поведінки, спрямованої на пошук партнера, утворенняпар, впізнавання партнера, шлюбні ритуали і власне спаровування. Тварини, які живуть у природних районах з вираженою зміною сезонів року, наприклад в Україні, мають річний цикл розмноження. Репродуктивна поведінка пов’язана з утворенням шлюбних пар, на­родженням потомства й турботою про нього.

Номер слайду 3

Сигнали, які використовуються в статевій поведінці тварин, залежать від засобів комунікацій, яким надають перевагу різні таксономічні групи тварин. для комах основними сигналами є звукові і нюхові; для риб, амфібій і птахів - звукові і зорові; для ссавців - нюхові, звукові і в меншій мірі зорові. Шлюбна поведінка зазвичай розпочинається з пошуку статевого партнера. Для цього тварини використовують сигнали різноманітної природи: хімічні, звукові, зорові.

Номер слайду 4

Винятком є тварини, які ведуть сидячий спосіб життя, наприклад коралові поліпи. У них репродуктивна поведінка представлена виключно у ви­гляді більш-менш одночасного викидання статевих продуктів . Ця синхронізація часто забезпечується хімічними сигналами.

Номер слайду 5

Рітуалізовані сигнали тварин, адресовані супротивникам Це різноманітні загрозливі звуки і пози; перебільшення розмірів тіла, враження якого створюється за рахунок настовбурювання пір’яі вовнових покривів, розчепірення плавців, надування живота…Козел альпійський погрожує рогами. Кіт приймає загрозливу позу. Самець сірої жаби збільшує розміри тіла. Загрозлива поза сонячної чаплі

Номер слайду 6

Сигнали, спрямовані на залучення осіб протилежної статі. Для залучення осіб протилежної статі використовуються сигнали спеціального призначення, які не застосовуються в звичайному житті. Особливе місце займають добре рітуалізірованние сигнали і дії, що використовуються в турнірних боях тварин. Взаємодії тварин під час турнірних боїв відрізняються від звичайних бійок. У цей час тварини зазвичай не завдають один одному травм, небезпечних для життя.

Номер слайду 7

Звукова сигналізація. Безхребетні. Звукова сигналізація набуває широкого поширення вже у комах. Всім добре відомі пісні коників, цвіркунів, цикад. Органи, які відтворюють і сприймають звуки, є у багатьох видів комах, найкраще вони розвинені у самців. Звукові сигнали сприяють поширенню в просторі і служать для прикликання осіб протилежної статі. Так, у техаського чагарникового коника описано п'ять різних звуків, з яких чотири видає самець і один - самка. З цих чотирьох звуків самця два сприяють розосередження самців, тобто мають те ж значення, що і пісня птахів. Два інших звуку дозволяють самцеві знайти самку і вступити з нею в контакт. Тихий, схожий на шелест, звук, що видає самка, також сприяє її зустрічі з самцем.

Номер слайду 8

Нижчі хребетні. Досить активно з тією ж метою видають звуки земноводні. Добре розвинена здатність до вокалізації відзначається у багатьох безхвостих амфібій: жаб, ропух, квакш, жерлянок. "Співають", як правило, самці. Видаються звуки найпоширенішим серед хребетних чином - за допомогою голосових зв'язок. Для посилення звуків у багатьох з них є особливі голосові мішки - резонатори, які можуть розташовуватися всередині або ззовні ротової порожнини. Вони добре помітні у співаючих жаб у вигляді повітряних бульбашок, що роздуваються з боків голови або під горлом. Іноді резонатором служить все тіло тварини, яке роздмухується до неймовірних розмірів. Деякі види жаб можуть співати навіть під водою. Основне призначення співу жаб і інших безхвостих амфібій - спілкування з родичами. Звукові сигнали допомагають шлюбним партнерам відшукувати один одного або попереджають конкурента про те, що місце вже зайнято.

Номер слайду 9

Рептилії . У період розмноження видають голосові звуки і деякі плазуни. Хриплі різкі звуки видають самці деяких видів черепах. Засобом залучення один до одного у гримучих змій служать їх "брязкальця" на кінці хвоста.

Номер слайду 10

Птахи Для видів птахів, що ведуть переважно одиночний спосіб життя і вступають в тісні контакти з іншими особинами свого виду лише в період розмноження, дуже велику роль відіграють сигнали розосередження. Саме таке значення має, зокрема, спів птахів. Голос співаючого самця сприймається іншими як свідчення того, що ця ділянка лісу вже зайнята. Одночасно з цим пісня має й інший сенс - вона вказує самкам місце, де вони можуть знайти готового до спільного життя самця, який утримує в своєму володінні підходяще місце для гнізда і багату кормом ділянку, на якій можна успішно виховати пташенят.

Номер слайду 11

У більшості співочих птахів тільки самці мають здатність співати, їм належить основна активна роль в охороні території. Але у деяких видів самки співають і захищають територію нарівні з самцями. Крім співу у птахів відзначається і безліч інших специфічних звуків, що видаються в шлюбний період. Це, наприклад, воркування голуба або особливе кудкудакання півня.

Номер слайду 12

Ссавці Голоси ссавців не менш різноманітні, ніж мова птахів. Деякі види видають специфічні звуки тільки в період розмноження. Так, молоді олені до трьох років звуків практично не видають, а після досягнення статевої зрілості видають їх тільки в період розмноження. Рев оленів-самців в період розмноження є своєрідний виклик суперникам. Підвищена вокализация відзначається в період гону і у багатьох інших тварин, наприклад лисиць, єнотовидних собак, кішок, бурундуків.

Номер слайду 13

Зорова сигналізація. Статевий диморфізм. У більшості видів тварин має місце статевий диморфізм, який полягає в тому, що самці мають розвиненіші вторинні статеві ознаки в порівнянні з самками. До статевої зрілості, а точніше до першого сезону розмноження, самки і самці багатьох видів тварин дуже схожі один на одного. Під впливом статевих гормонів зовнішній вигляд самців та самок помітно змінюється. Деякі риби набувають надзвичайно яскраве забарвлення, у самців копитних відростають роги, у деяких мавп - гриви, вуса і борода.

Номер слайду 14

У птахів утворюються абсолютно неймовірні наряди з пір'я, відростають гребені, набухають сережки. У деяких видів ці зміни зберігаються протягом усього життя, у інших же подібні наряди служать ознакою готовності до розмноження і проявляються лише в шлюбний сезон. Ритуальні органи виявляються у представників практично всіх груп тваринного світу. Такі, зокрема, помітні, яскраві відмітини і екстравагантні, подовжені, розширені або химерно вирізані пір'я багатьох птахів, видозмінені плавці риб, шкірні "коміри" рептилій. Сатурнія Іо. Фазани Павичі Меченосці

Номер слайду 15

Як вже відзначалось, крім зорових стимулів велике місце в статевому диморфізмі грають вокализация і запах. Деяким тваринам для залучення протилежної статі вистачає їх забарвлення, інші на додаток до фарбування використовують зорові демонстрації, треті не виділяються яскравим забарвленням, тому активно використовують різні способи рухових демонстрацій. Демонстрування цих сигнальних структур несе життєво важливу інформацію, яка вказує іншим особам на статеву приналежність демонструє тварині на його вік та силу партнера, право власності на дану ділянку місцевості.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Все. Я вирішив. Піду свататись!Та чи встигну повернутися до обіду?Ні, мабуть піду завтра…Посміхніться

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волнянська Ірина Максимівна
    Дуже сподобалось. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тарасенко Марина Петрівна
    Вдало підібраний матеріал та фотографії.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2018
Переглядів
4623
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку