"Еукаріоти" для 10 класу

Про матеріал
Презентація до уроку біології 10 класу. Тема "Еукаріоти". Створена за підручником В.І. Соболя "Біологія і екологія" для 10 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еукаріоти. Урок 10

Номер слайду 2

ЕУКАРІОТИ – домен одноклітинних, колоніальних і багатоклітинних організмів, що характеризуються наявністю ядра та мембранних органел.

Номер слайду 3

Загальні ознаки еукаріотів1. Наявність ядра й досконалішої системи регуляції геному.

Номер слайду 4

Загальні ознаки еукаріотів2. Наявність хромосом, що складаються з лінійної макромолекули ДНК та білків-гістонів.

Номер слайду 5

Загальні ознаки еукаріотів3. Мозаїчний принцип організації білкових генів.

Номер слайду 6

Загальні ознаки еукаріотів4. Двошаровість клітинних мембран.

Номер слайду 7

5. Наявність органел із власним генетичним апаратом – мітохондрій та пластид, що мають ендосимбіотичне походження і можуть різнитися будовою. Загальні ознаки еукаріотів

Номер слайду 8

Загальні ознаки еукаріотів6. Складна структура джгутиків, у яких виокремлюють аксонему (дві центральні мікроторубочки і дев’ять пар пов’язаних мікротрубочок «9+2»), а також мембрану.

Номер слайду 9

Загальні ознаки еукаріотів7. Наявність ендоцитозу – транспортування речовин у клітину з утворенням мембранних міхурців – везикул. Характерний для клітин, позбавлених клітинної оболонки.

Номер слайду 10

Загальні ознаки еукаріотів8. Складніші реакції та процеси життєдіяльності, як-то процесинг, кросинговер, мітоз й мейоз та ін. Мітоз. Кросинговер. Мейоз

Номер слайду 11

Автогенетична гіпотеза походження ядра та більшості одномембранних клітинних органел. Ендосимбіотична гіпотеза походження мітохондрій та пластид. Синтетична теорія походження еукаріотів сформувалася на початку XXI ст.

Номер слайду 12

Синтетична теорія походження еукаріотів1 етап: утворення в прокаріотичної клітини внутрішніх впинань клітинної мембрани, що привели до утворення ядра, ЕПС, комплексу Гольджі, травних вакуолей, лізосом2 етап: завдяки горизонтальному перенесенню генів у примітивних еукаріотів формуються мікротрубочки та виникають цитоскелет, джгутики, веретено поділу. 3 етап: шляхом ендосимбіозу еукаріотичної клітини з аеробними бактеріями формуються мітохондрії з дископодібними кристами.

Номер слайду 13

Синтетична теорія походження еукаріотів4 етап: поява еукаріотів, у яких формуються мітохондрії з трубчастими кристами та мітохондрії з пластинчастими кристами.

Номер слайду 14

Синтетична теорія походження еукаріотів5 етап: симбіоз гетеротрофної еукаріотичної клітини із ціанобактерією та утворення еукаріотів з двомембранними пластидами, які отримали назву первинносимбіотичних. Від цих організмів походять зелені рослини.

Номер слайду 15

6 етап: дивергенція гетеротрофних клітин за типами живлення зумовила появу еукаріотів з осмотрофним (гриби) та еукаріотів з фаготрофним (тварини) живленням. Синтетична теорія походження еукаріотів

Номер слайду 16

Система еукаріотичних організмів – ієрархічна впорядкована сукупність груп, що поєднує еукаріотичні організми на основі комплексу критеріїв.

Номер слайду 17

Екскавати (від грец. екс – зовнішній, кава – борозна) – група найдавніших йнайпримітивніших еукаріотичних одноклітинних організмів.

Номер слайду 18

Діафоретики (від грец. діафоретикос – різноманітні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є клітини з двома джгутиками.

Номер слайду 19

Аморфеї (від грец. аморфеос – безформні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є амебоїдні клітини або клітини з одним джгутиком.

Номер слайду 20

Сучасна система еукаріотичних організмів є молекулярно-філогенетичною, що класифікує організми за єдністю походження, а не за типом живлення або рівнів організації.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
7 жовтня 2023
Переглядів
751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку