Державний навчальний заклад
«Запорізький професійний ліцей сервісу»
Доповідь з предмету : Організація обслуговування в барах і ресторанах
Тема уроку: «Сервірування столу. Еволюція сервірування столу»
Викладач спецдисциплін: Чепакова Н.П.
Актуалізація знань (2-3хв)
Викладач |
Учні |
6.Столове срібло - це… |
Бажана відповідь: 1. Правильне розміщення на столі предметів сервірування. 2.Вони будуть у гармонії з посудом будь-якого кольору. 3. Які працюють в національному стилі. 4.Столовий посуд, столові прибори, декоративні елементи. 5. Прикрашання столу; 5. Захисту одягу відвідувача від забруднення; 5. Того, щоб промокнути кінчики пальців, губи. 6. Столові прибори з нержавіючої сталі, мельхіору, срібла. |
Еволюція сервірування столу
Стародавній світ
Історія культури застілля ,культури їжі, пиття, поведінка за столом іде з глибин тисячоліть.
В далекі часи наші предки сиділи біля вогнища, розбирали здобич на шматки примітивним способом і їли руками.
|
|
Стародавній Єгипет
Стародавні Єгипетські ієрогліфи розповіли, що на святкових застіллях фараонів подавали багато страв з різних сортів м'яса і фруктів. Музиканти розважали гостей . Використовували чудовий посуд і бокали, що збереглися до цього часу.
|
Стародавня Греція
Важливим предметом меблювання будинку у Стародавній Греції було трапезне ложе і лежаки .На цих лежаках їли греки. Цим правом могли користуватись лиш чоловіки,жінки у той час сиділи на стільцях.
|
|
Стародавній Рим
Як і в Греції в Римі вживали їжу на трапезному ложі. Тільки простолюдини їли сидячи. Оскільки римляни їли руками,то їм подавалась вода в спеціальних сосудах для миття рук. Навколо сервірованого столу розміщувались кушетки.
|
Середньовіччя
У 8-му сторіччі при королівських дворах їжу накладали у заглиблення на дубовому столі. Нажаль, в них ще не було скатертин та тарілок.
|
Карл Великий
Карл великий (744-814 рік) відродив традиції греків і римлян і перетворив застілля в пишний ритуал з музикою і читанням вголос.
|
З 11ст. до трапез почали допускати жінок .За столом сиділи парами і користувались одним кубком та блюдом на двох.
|
В 13-15ст. використовували тарілки з олова та дерева, а ножі та виделки кожний гість приносив з собою.
|
|
Близько 1100 років тому було прийнято сервірувати кожну страву окремо. На спеціальному столі стояли інші страви. Перед їжею руки мили у спеціальному посуді.
Пристрастю 18 сторіччя були розкішні композиції з квітів в поєднанні з фарфоровими тарілками і кришталевими бокалами
|
18ст вперше випала нагода сервірувати стіл однаковим посудом.
Сучасне застілля
Нажаль, сьогодні нам доводиться вибирати: «Швидка їжа по-американськи»- чи культура українського застілля.
|
|
Кожного дня можна святково сервірувати стіл і навіть на малі кошти ,але потрібно дотримуватись деяких правил при виборі посуду, декоративних квітів та різних прикрас. Якщо докласти зусиль, то можливо створити гарну атмосферу культурного застілля.
Культура та дизайн столу
Як і в минулі століття, так і сьогодні вишукано сервірований стіл – вершина вашої гостинності. По особливому прикрасивши святковий стіл, ви можете надати святу свій неповторний колорит.
За своїм бажанням ви стелите ту чи іншу скатертину, розставляєте сети, або просто залишаєте стіл незастеленим. Важливо лише, щоб всі частини композиції були в гармонії одна з однією. Сервіз, свічки, оригінально складені серветки, квіткові декорації або інші незвичні аксесуари – все це надає святковому столу особливий стіл.
Під час великих свят раціонально ставити іменні картки та картки меню. Складаючи меню, пам’ятайте класичне правило: потурбуйтесь про різноманітність. Не комбінуйте одні і ті ж інгредієнти. Навіть за кольором страви повинні відрізнятись одна від одної. Що до напоїв, то тут основне правило слідуюче: до легких страв слід подавати легкі напої, до пряних, пікантних – пряні. В кулінарних книгах ви знайдете повністю складене меню на різні випадки.
Люба їжа смачна за красиво сервірованим столом, і тут не слід обмежувати свою фантазію. Ви повинні створювати власні композиції святкового столу. Головне – ваша фантазія, ваш неповторний стиль.
Приклади сервірування:
Історичні цікавинки
1. Звичайною справою користуватись ножем і виделкою в Європі стало в XVI столітті. Тільки виделка укорінювалась повільно.
2. Виделку запозичили у венеціанців, вони їли виделками фрукти, щоб сік не фарбував пальці.
3. У Франції користувались виделкою на п`ять зубців.
4. Духовенство виявляло спротив розповсюдженню нових звичаїв вживання їжі.
5. Сучасний вид столових приборів почав формуватися в XVII столітті
6. В 1695 році у Франції винайшли керамічний фарфор, який не отримав розповсюдження, бо був м`яким (без каоліна) і крихким.
7. Ці дорогоцінні, зроблені з невичерпною фантазією ложки XVI століття зроблені з свинцевого кришталю, золота і морських мушлів. (зображення ложок з’являється на екрані телевізора).
8. В XVII столітті «біле золото» - фарфор - в великих кількостях імпортували з Китаю.
9. Однаковим посудом почали накрити стіл починаючи з 30 років XVII століття, так як на мануфактурах Мейсена почали виробляти фарфорові сервізи.
10. З появою таких напоїв як кава і чай з на початку ХУІІІ століття столи почали сервірувати чашками.
11. В ХІІІ столітті за бенкетним столом кількість ложок і виделок була обмеженою. Гості брали їжу аристократично - трьома пальцями – і клали на круглі шматки хліба, які використовувались як тарілки.
Домашнє завдання
Сало Я.М., «Організація обслуговування», стор. 141 - 146
Дякую за увагу!