Факти і судження. Фейки

Про матеріал
Матеріал уроку для учнів 5 класу за програмою НУШ. Презентація містить основні поняття - факт, судження, фейк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Факти і судження. Фейки. Нова українська школа5 клас. Побєда Ю. В.

Номер слайду 2

Факт (від лат. factum — зроблене) — 1. Реальне явище, невигадана подія, що справді сталася; приклад, випадок.2. Об’єктивна дійсність, реальність; те, що реально існує. ФАКТИПобєда Ю. В.

Номер слайду 3

Приклади наукових фактів ФАКТИ В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких —кличний. Побєда Ю. В.

Номер слайду 4

ФАКТИ Максимальна глибина Маріанського жолоба 10 994 м ± 40 м. Океанічний жолоб розташований в західній частині Тихого океану на схід від Маріанських островів біля острова Гуам. Має форму півмісяця в земній корі завдовжки близько 2 550 км і завширшки в середньому 69 км. Побєда Ю. В.

Номер слайду 5

ФАКТИПобєда Ю. В.

Номер слайду 6

СУДЖЕННЯПізнаючи предмети і явища навколишнього світу, виділяючи в них певні ознаки, ми висловлюємо судження. Наприклад,Побєда Ю. В.

Номер слайду 7

СУДЖЕННЯСудження — це думка, у якій утверджується або заперечується що-небудь про предмети та явища дійсності. Побєда Ю. В.

Номер слайду 8

СУДЖЕННЯСудження відображає наявність або відсутність у предметівпевних властивостей, ознак і зв’язків. Кожне судження завжди виражається у формі речення. Побєда Ю. В.

Номер слайду 9

Істинні та хибні судження. Судження може бути або істинним, або хибним. Побєда Ю. В.

Номер слайду 10

Істинні та хибні судженняІстинним називають таке судження, яке правильно відображає дійсність, відповідає тому, що є насправді. Хибним є судження, яке неправильно відображає дійсність, не відповідає тому, що є насправді. Побєда Ю. В.

Номер слайду 11

ФЕЙКИФейки — це новини, події чи журналістські матеріали, які спеціально створили для того, щоб увести в оману споживача інформації. Побєда Ю. В.

Номер слайду 12

ФЕЙКИ Найбільше фейків поширюють соціальні мережі та засоби масової інформації. Основна мета фейкових повідомлень — посіяти сумніви, обманути, нав’язати неправду. Щоб досягнути цієї мети, у тексти додають неправдиві відомості або змішують фактичні події з перекрученими. Побєда Ю. В.

Номер слайду 13

ФЕЙКИЗа способом подачі матеріалу розрізняють:фейкові журналістські матеріали – вонизамасковані під новини, статті;фотофейки – фотографії, які були оброблені в графічних редакторах, щоб спотворити інформацію;відеофейки –відеоматеріали, що містять начебто підтвердження неправдивих відомостей. Побєда Ю. В.

Номер слайду 14

Як відрізнити фейкові відомості від правдивих1. Знайдіть підтвердження факту в трьох різних джерелах.2. Перевірте саме джерело. Чи воно існує, чи його вигадали?3. Проаналізуйте, чи є в журналістському матеріалі коментарі всіх сторін описаної події чи ситуації. Адже професійна журналістська стаття повинна бути нейтральною.4. Протестуйте матеріал на емоції. Адже вони можуть бути частиною пропаганди, маніпуляцій. Що страшніше і яскравіше описувана картина подій, то більша ймовірність того, що вони вигадані.5. Обережно ставтеся до новини, факти з якої опираються на повідомлення із соціальних мереж. Адже їх перевірити найважче.6. Ставтеся критично до новин чи повідомлень, які містять сенсаційний заголовок, починаються запитанням, мають більше думок і суджень, ніж фактів. Побєда Ю. В.

Номер слайду 15

ПОВТОРЮЄМОФакти. СудженняістинніхибніФейкифейкові журналістські матеріали фотофейкивідеофейки. Побєда Ю. В.

Номер слайду 16

Дайте відповіді на запитання. Що таке факт? Наведи кілька прикладів. Що таке судження? Наведи приклади істинних і хибних суджень. Що таке фейки? Для чого їх використовують?Побєда Ю. В.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 12 с.71 – 74 Побєда Ю. В.

Номер слайду 18

Працюємо за комп’ютером

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Побєда Ю. В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ЗОШ Жовтянська
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 листопада 2022
Переглядів
9016
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку