Феноли — це органічні сполуки, у молекулах яких гідроксильні групи зв’язані з бензеновим ядром.

Про матеріал
Феноли — це органічні сполуки, у молекулах яких гідроксильні групи зв’язані з бензеновим ядром.Найпростішим з цього класу хімічних сполук є фенол (C6H5OH).За кількістю ОН-груп розрізняють: одноатомні феноли та двоатомні феноли.Феноли мають слабкокислотні властивості, зокрема утворюють солеподібні продукти — феноляти. Феноли виділяють з кам'яновугільної смоли, синтезують гідролізом відповідних галогенопохідних та інш. способами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна безпечність. Застосування і одержання фенолу. Підготувала. Учениця 10 класу. Сварицевицького НВККрупко Діана

Номер слайду 2

Що таке фенол?Феноли - це прості органічні речовини, утворені на основі бензолу. При нормальних умовах являють собою тверді отруйні речовини, що володіють специфічним ароматом.

Номер слайду 3

Фенол в природіЯк самостійне речовина фенол в природі міститься в кам`яновугільній смолі і в окремих сортах нафти. Але для промислових потреб ця кількість не грає ніякої ролі. Тому отримання фенолу штучним способом стало пріоритетним завданням для багатьох поколінь вчених. На щастя, цю проблему вдалося вирішити і отримати в результаті штучний фенол.

Номер слайду 4

Отримання

Номер слайду 5

Отримання. Сьогоднішнє промислове виготовлення фенолу відбувається 3-ма способами: Кумольний метод. Окиснення метил бензолу. Третій спосіб ґрунтується на використанні в якості вихідної сировини такого продукту, як кам’яновугільна смола. Решту фенолу отримують саме таким чином

Номер слайду 6

До речі, зараз піддаються випробуванням установки, за допомогою яких передбачається синтез фенолу під час прямого окислення бензолу оксид діазотом і кислотного розкладання гідропероксиду втор-бутилбензолу. Крім того, ця речовина може бути отримана при відновленні хінону.

Номер слайду 7

Застосування

Номер слайду 8

Фенол – це сполука, яка була виведена штучним шляхом. Їй характерна низька t плавлення, розчинення в середовищах і органічної, і неорганічної природи. Вона – цінна основа для створення різних матеріалів, важливих у пром. масштабах. Завдяки антисептичним властивостям, застосовується для дезінфекційних заходів, спрямованих на білизну, приміщення тощо. Але якщо раніше з цією метою речовина використовувалася активно, то сьогодні її задіяння обмежене, у зв’язку з високою токсичністю.

Номер слайду 9

Сфери застосування фенолу:виготовлення барвників (зазначену субстанцію беруть для цього напрямку, оскільки вона під впливом повітря здатна змінювати своє забарвлення);виробництво пластичних мас, а саме фенолформальдегідних смол і ДФП, який використовується, в свою чергу, при створенні полікарбонатів та епоксидних смол;переробка нафти (селективне очищення олій, очищення ортокрезолу і створення присадок для олій). Фенол характеризується значною ефективністю, якщо потрібно видалити смолисті речовини, сірковмісні сполуки та інше з олій;молекулярна біологія та генна інженерія (участь в очищенні ДНК і у виділенні ДНК з клітини спільно з метилтрихлоридом);

Номер слайду 10

медицина та фармацевтика, а саме створення популярних медикаментів, зокрема похідних фенольної к-ти. Це, передусім, аспірин, або ацетилсаліцилова кислота – засіб для зниження жару. Це також салол – дезінфікуючий препарат, який використовується при хворобах кишківника і сечової системи. Це і ПАСК, показана при туберкульозі, і добре відомий пурген (фенолфталеїн) – ліки з проносним ефектом, і орасепт – препарат для знеболення та антисептичної обробки;хімія, а якщо бути точнішими, то виробництво штучного волокна, зокрема капрону і нейлону;

Номер слайду 11

легка промисловість (дезінфекційна обробка шкур тварин у складі шкірно-хутряних дубників);– виробництво пластифікуючих мас для полімерів;– парфумерна галузь (виготовлення парфумерії);– косметологія (задіюється як засіб для глибокого хімічного пілінгу);– аналітична хімія (служить реагентом);– обробка с/г насаджень (виступає захисним засобом для рослин, входить до складу пестицидів);– скотарство (дезінфекційні заходи, спрямовані на тварин

Номер слайду 12

Екологічна безпечність

Номер слайду 13

Екологічна безпечність. Цей реактив токсичний (належить до 2-го класу небезпеки хімічних продуктів), є одним з промислових забруднювачів, здатний завдавати шкоди людям і тваринам. Крім того, згубно впливає на велику кількість мікроорганізмів, як результат – біологічне очищення промислових стоків, що містять багато фенолу, супроводжується чималими труднощами.

Номер слайду 14

Контактуючи зі шкірою, не тільки обпікає (а опіки потім можуть ще й трансформуватися в виразки), але і всмоктується всередину, провокуючи отруєння та згубний вплив на головний мозок. Потрапляючи в організм крізь органи дихання, подразнює і знову ж обпікає. Якщо площа хімічного опіку становитиме 25 % і більше, не є винятком летальний кінець.

Номер слайду 15

Негативний вплив фенолу на організм може полягати також у кашлі, чханні, мігренях й запамороченнях, блідості, нудоті, втраті сил, м’язовій атрофії, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Це не означає, що зазначену речовину слід повністю викреслити з життя. Потрібно правильно з нею поводитися, щоб мінімізувати ризики, і тоді ефект, який з її допомогою можна отримати, порадує у всіх сенсах. Використовуйте фенол правильно, дотримуючись норм, правил і техніки безпеки, щоб ні вам, ні іншим людям, ні довкіллю не було завдано жодної шкоди.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
4413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку