Філворд на тему "Річки світу"

Про матеріал
Філворд "Річки світу" містить обов`язкові терміни, які потрібно відшукати в ньому. Щоб юному географу була зрозуміла термінологія філворду, додатково подані короткі пояснення кожного з них. Слід пам`ятати про те, що слова можуть читатися зліва направо, зверху вниз, але повертатися лише під прямим кутом. Філворд можна використати на підсумкових уроках, позакласних тематичних заходах.
Перегляд файлу

ФІЛВОРД «РІЧКИ СВІТУ»

 

Означення понять

 

ОБ – найбільша за площею річка Євразії (майже 3 млн км²). Утворюється від злиття двох річок, що беруть початок на Алтаї. Типова рівнинна річка з повільною спокійною течією. Впадає в Карське море, утворюючи дельту, площею понад 4 000 км².

 

ІНД – річка в Південній Азії. Бере початок на Тибетському нагір’ї. У верхній течії, протікаючи по глибоких ущелинах з прямовисними схилами, утворює безліч порогів. Вийшовши на рівнину, стає спокійною рікою. Рівень води Інду різко змінюються за сезонами.

 

НІЛ – найдовша річка в світі, її довжина становить 6 671 км. Витоком Нілу є річка Кагера, яка починається в екваторіальному поясі на Східноафриканському плоскогір’ї. У верхній течії має пороги і водоспади. Здолавши плоскогір’я, широко розливається плоскою рівниною. Впадає в Середземне море, утворює дельту завбільшки з Кримський півострів.

 

ГАНГ – річка в Південній Азії, довжина 2 700 км. Починається в Гімалаях, впадає в Бенгальську затоку Індійського океану. Судноплавний на 1450 км (до підніжжя Гімалаїв). Ганг оточений ореолом шанування і поклоніння, за віруваннями індуїстів, його води мають життєдайну силу.

 

ЛЕНА – найдовша річка басейну Північного Льодовитого океану. Бере початок у хребтах Прибайкалля. На тривалому шляху до моря Лаптєвих річка приймає понад 400 приток. У нижній течії відстань між її берегами досягає у деяких місцях 30 км, а її дельта перевищує за площею Київську область.

 

ЮКОН – річка басейну Північного Льодовитого океану. Починається кількома витоками, тече у північно-західному напрямку і впадає в Берингове море. Повінь настає влітку внаслідок танення снігу і льодовиків у горах. Межень настає взимку, коли річка на півроку вкривається кригою, а живлення підземними водами незначне через багаторічну мерзлоту.

 

ВІСЛА – найбільша річка басейну Балтійського моря і Польщі. Утворюється від злиття Чорної Віселки та Білої Віселки, що починаються у Сілезьких Бескидах. Впадає у Гданську затоку. Довжина річки 1 047 км.

 

ВОЛГА – найбільша річка Європи (3 530 км). Річка бере початок на Валдайській височині, басейн займає 1/3 площі Східноєвропейської рівнини. Стік річки зарегульований водосховищами. Волга, впадаючи в Каспійське море, утворює найбільшу в Європі дельту.

 

ДУНАЙ – друга за протяжністю річка в Європі, бере початок у Німеччині, в горах Шварцвальд, і тече на південь 2 860 км., впадаючи в Чорне море на кордоні Румунії та України, де розгалужується у болотистій дельті. У одному з рукавів гирла Дунаю Україна побудувала судноплавний канал.

 

ЕЛЬБА – міжнародна річка в Європі. У Чехії має назву Лабе, в Німеччині – Ельба. Протікає територіями Чехії та Німеччини. Площа басейну – 148 тисяч км². Довжина 1 094 км. Впадає в Північне море.

 

ІРТИШ – головна притока річки Об. Протікає територією Китаю (525 км), Казахстану (1 835 км), росії (2 010 км). Довжина становить 4 248 км. Витоки знаходяться в горах Монгольського Алтаю. Навігація триває з квітня по листопад.

 

КОНГО – найповноводніша і друга за довжиною річка Африки. Її русло двічі  перетинає екватор, де випадає велика кількість опадів. Річка впадає в  Атлантичний океан, кожної секунди виливаючи в нього близько 42 тисяч тонн води.

 

НІГЕР – річка в Західній Африці, третя за довжиною і площею басейну. Бере початок на Леоно-Ліберійській височині як річка Джоліба. Впадає у Гвінейську затоку Атлантичного океану. Судноплавна на окремих ділянках.

 

ТЕМЗА – річка на півдні Англії, найдовша річка країни (довжина 346 км). Бере початок на височині Котсволд, протікає в межах Лондона, впадає в Північне море, утворюючи естуарій Темзи. Судноплавна майже по всій течії. На річці регулярно проводиться Королівська регата.

 

ЧУРУН – притока річки Кароні, що впадає в Оріноко. Відома тим, що на ній розташований найвищий водоспад світу − Анхель. Довжина річки – 66 км.

 

ЯНЦЗИ – найповноводніша і найдовша річка Євразії (6 300 км). У  верхній і середній течії має гірський характер. У нижній течії морські припливи щодоби зумовлюють підняття рівня води в ній на 4,5 м.

 

ДНІПРО – найбільша водна артерія України, третя за величиною (після Волги та Дунаю) річка Європи. Загальна довжина становить 2 201 км, у межах України – 981 км. Басейн річки займає 65 % території України. Бере початок на Валдайській височині, впадає в Дніпровський лиман Чорного моря.

 

ЄВФРАТ – починається на Вірменському нагір’ї, живиться за рахунок талих снігових вод. На Месопотамській низовині не приймає приток, води використовуються для зрошення. У нижній течії Євфрат зливається у єдиний потік з річкою Тигр, що впадає у Перську затоку. Одна з найбільших річок Західної Азії.

 

МУРРЕЙ – головна річка  Австралії. Бере початок на найвищому масиві Великого Вододільного хребта. Протікаючи через посушливі території, сильно міліє. Постійне живлення їй забезпечують дощові та талі снігові води. Впадає у Велику Австралійську затоку.

 

ПАРАНА – друга за величиною річка Південної Америки. Разом з притоками вона  перетинає  Бразильське  плоскогір’я, утворюючи пороги і кілька водоспадів, найбільший з яких – Ігуасу. У нижній течії Парана – типова рівнинна річка. Впадає в Атлантичний океан.

 

ХУАНХЕ – річка в Китаї, довжина 4 845 км. Починається на схилах Тибетського нагір’я, впадає в Жовте море, утворюючи дельту. Дно Хуанхе, як і Янцзи, постійно заповнюється наносами, що спричинює поводі, особливо в літню пору, що пов’язано з літніми мусонами.

 

ДНІСТЕР – бере початок на північно-східних схилах Українських Карпат на висоті близько 1 000 м. у верхній течії є типовою гірською річкою. У нижній течії утворює Дністровський лиман. На річці споруджені греблі, ГЕС та водосховища. Довжина річки 1 362 км (у межах України – 705 км).

 

ЗАМБЕЗІ – річка в Південній Африці, довжина 2 660 км. Починається на Центральноафриканському плато, впадає в Мозамбікську протоку Індійського океану, утворюючи заболочену дельту. Річка відома численними порогами і водоспадами, серед яких Вікторія. Судноплавна в нижній течії.

 

ЛІМПОПО – (Крокодилова) річка в центральній частині Південної Африки, друга за величиною африканська річка, що впадає до Індійського океану. Довжина 1 750 км, площа басейну – 415 тис. км².

 

ОРИНОКО – третя за довжиною річка Південної Америки. Бере початок на схилах Гвіанського плоскогір’я, тому має бурхливий гірський характер. В межах заболоченої Орінокської низовини річка стає судноплавною. Ще до впадіння в Атлантичний океан Ориноко розпадається на рукави, утворюючи велику заболочену дельту.

 

АМАЗОНКА – найповноводніша річка земної кулі. Витоками її є річки Мараньйон і Укаялі, що беруть початок в Андах. Амазонка перетинає найбільшу на планеті Амазонську низовину і впадає в Атлантичний океан. У річку впадають понад 500 великих приток, утворюючи величезну річкову систему. За рік Амазонка виносить стільки води в Атлантичний океан, що за 12 днів можна було б наповнити Азовське море.

 

КОЛОРАДО – «червона річка», річка басейну Тихого океану. Прорізаючи однойменне плато, утворює один з найглибших і наймальовничіших у світі каньйонів. Довжина річки – 2 334 км.

 

МАККЕНЗІ – найбільша річка басейну Північного Льодовитого океану. У верхній течії порожиста, гірська, в нижній – рівнинна. Живлення здебільшого снігове. У холодний період річка скута кригою. Впадаючи в море, утворює велику дельту. Названа на честь першовідкривача, шотландського мандрівника Олександра Маккензі.

 

ОРАНЖЕВА – річка Африки, бере початок у Драконових горах і впадає в Атлантичний океан. У верхній і середній течії утворює водоспади, має бурхливий гірський характер, а в нижній – спокійний, рівнинний. Перетинаючи область тропічного пустельного клімату, річка часто міліє або майже пересихає.

 

МІССІСІПІ – найбільша річка Північної Америки. Бере початок на північному заході Центральних рівнин. Впадаючи в Мексиканську затоку, утворює одну з найбільших на планеті дельт, яка щороку збільшується та висувається в затоку на 100 м.

 

БРАХМАПУТРА – одна з найбільших річок Індії та Бангладеш. Довжина річки 2 900 км. Долина річки священна серед індусів. Режим річки характеризується частими катастрофічними повенями навесні, коли тане сніг у Гімалаях. Впадає в Бенгальську затоку. Витоками її є декілька річок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«РІЧКИ  СВІТУ»

 

Г

Н

А

Г

Й

А

Н

У

Д

У

П

А

Я

Н

Ц

З

И

Н

П

І

Н

Т

Р

М

Е

П

А

Р

А

Н

Р

О

Д

Л

А

Х

Х

І

З

Е

Б

М

А

З

Т

І

Н

А

Н

Н

М

А

К

К

Е

Н

Е

І

Н

Р

А

О

В

О

Л

Г

А

З

М

З

Д

Б

У

К

В

Ф

Р

А

Т

І

Н

А

О

Г

Х

Ю

Є

Н

У

Р

У

Ч

І

Г

Е

Н

Д

Л

О

К

О

Н

И

Р

О

Й

Р

О

Н

І

О

З

А

М

А

Е

Ж

Е

І

К

І

М

Н

К

А

Б

О

В

Н

Р

Р

А

С

П

І

С

С

І

М

А

А

Р

Т

Л

Т

О

С

І

П

І

О

Д

Р

У

И

С

Е

П

К

О

Л

О

Р

А

О

М

Ш

І

Р

О

А

Б

Ь

Л

Е

А

Н

Е

Л

В

 

 

 

ОБ     ІНД    НІЛ    ГАНГ   ЛЕНА

 

ЮКОН   ВІСЛА   ВОЛГА  ДУНАЙ  ЕЛЬБА

 

ІРТИШ   КОНГО   НІГЕР   ТЕМЗА   ЧУРУН

 

ЯНЦЗИ   ДНІПРО   ЄВФРАТ   МУРРЕЙ  

 

ПАРАНА   ХУАНХЕ    ДНІСТЕР    ЗАМБЕЗІ

 

ЛІМПОПО  ОРИНОКО   АМАЗОНКА   КОЛОРАДО

 

МАККЕНЗІ  ОРАНЖЕВА   МІССІСІПІ

 

БРАХМАПУТРА

docx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
1906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку