Фізика в житті людини

Про матеріал
Фізика наука про природу. Наука яка вивчає світ, та все що в ньому відбувається. Без законів фізики не існує життя на Земля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика в сучасному житті людини

Номер слайду 2

Людина – це жива наділена інтелектом істота, суб’кт суспільно історичної діяльності та культури, це найвища цінність нашої цивілізації. Однак створенняцілісного уявлення про феномен людини неможливо без фізики. Фізика – наука про матерію, її властивості і рух. Фізика наука про природу, а людина найкращий витвір природи. Фізика одна з найдавніших наукових дисцтплін, вона розширила межі людського пізнання. Дала в руки людини найбільш потужні джерела енергії, вона збільшила владу людини над природою. Фізика є теоретичним фундаментом основних напрямків технічного прогресу і областей практичного використання технічних знань.

Номер слайду 3

Важливість фізики в сучасному життіце джерело знань про навколишній світ;забезпечує впевнене просування по шляху технічного прогресу;вносить істотний внесок у розвиток духовного обличчя людини, формує його світогляд, вчить орієнтуватися у шкалі культурних цінностей. Можна говорити відповідно про науковий, технічний та гуманітарний потенціалах фізики. Ці три потенціали містилися у фізиці завжди. Але особливо яскраво і вагомо вони проявилися уфізиці ХХ століття, що і зумовило ту винятково важливу роль, яку стала грати фізика в сучасному світі.

Номер слайду 4

Фізика в медициніРентгенівські променіУльтразвук. ЛазерІнструменти для хірурга. Електричний струм. Мікроскоп Офтальмоскоп. Ендоскоп Фонендоскоп Томографа Глюкометри. Дозиметри Електронні тонометри. Метеостанції для будинку і так далі

Номер слайду 5

Фізика в техніціПотяг на магнітній підвісціМагнітний замок. Космічні польоти. Двигун внутрішнього згоряння. Електромагніти з великою підйомною силою

Номер слайду 6

Фізика в обороноздатності Ракети і літаки. Атомні бомби. Лазерна зброя. Тропосферний та космічний зв’язок. Бінокль. Перископ. Стереотруба. Артилерійська бусоль Прилади нічного бачення. Мінношукач. Тепловізори. Безпілотні літальні апарати. Радіоелектронна розвідка Радіоелектронна боротьба

Номер слайду 7

Фізика в філософії Філосо́фія — дисципліна, що вивчає найбільш загальні суттєві характеристики та фундаментальні принципи реальності й пізнання, буття людини, відносини людини і світу, про найзагальніші суттєві характеристики людського ставлення до природи, суспільства та духовного життя у всіх його основних проявах. Також під філософією розуміють форму людського мислення, теоретичну форму світогляду. Вивчення фізики відіграє важливу роль у формуванні діалектико-матеріалістичного світогляду. Діалектичний матеріалізм виходить з того, що світ матеріальний, існує незалежно від нашої свідомості, а наша свідомість об'єктивно відображає існуючий світ. Фізика підтверджує це положення діалектичного матеріалізму. Дійсно, якщо ми можемо за бажанням викликати, відтворити яке-небудь явище природи (наприклад, штучно створити блискавку), можемо використовувати в промисловості, в техніці відкриття і вивченні явища природи (електрика, магнетизм і т.д.), то це означає, що вони існують об'єктивно, а наш мозок відображає їх правильно.

Номер слайду 8

Фізика в будівництві Будівельна фізика - це наука про фізичні явища і процеси, пов'язані з експлуатацією будинків і споруд. Саме вона визначає мікроклімат приміщень, їх тепловий і повітряно-вологовий режими, шумозахист, освітленість. Деформацію при розрахунку конструкцій споруд важливо знати, як буде деформуватися та чи інша деталь під дією сил, за яких навантаженнях розпочнеться руйнування. Деформації розтягування піддаються будівельні ферми. Деформації стиснення піддаються- колони і фундаменти будівель, стіни будинків, опори мостів. Капілярні явища Будівельні матеріали ( цегла і бетон) мають розгалужену систему капілярів, по яких вода може піднятися на значну висоту, зволожуючи стіни будівель. В будівництві необхідно враховувати явище резонансу. Яке відбувається якщо власна частота споруди співпаде з вимушеною силою, що викликає резонанс. При зволоженні теплоізоляції її теплозахисні властивості падають замерзання, відтавання руйнує матеріали, а при тривалому випаданні конденсату утворюється грибок. Тому пароізоляцією не слід нехтувати.

Номер слайду 9

Нобелівська премія з фізики 2023 року. Присуджено П'єру Агостіні з Університету штату Огайо, Ференцу Краушу з Інституту квантової оптики Макса Планка в Гархінгу та Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана в Німеччині та Енн Л'юйє з Лундського університету в Швеції. Престижною нагородою відзначено внесок дослідників у розвиток експериментальних методів, що генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у речовині. Їм вдалося створити аттосекундні світлові імпульси – світлові імпульси, які тривають лише мільярдну частку мільярдної частки секунди (аттосекунди). Ці ультракороткі імпульси проклали шлях для вчених, щоб спостерігати, аналізувати і розуміти неймовірно швидкі процеси, в яких електрони рухаються і обмінюються енергією в атомах і молекулах. Для широкого загалу людей час тече безперервно, а події здаються безперервними. Однак, щоб заглибитися в мікроскопічний світ електронів, де зміни відбуваються всього за кілька десятих аттосекунди, спеціалізовані технології стають необхідними. У контексті аттосекунд ці одиниці часу настільки мізерні, що в одній секунді стільки ж аттосекунд, скільки було секунд з моменту народження Всесвіту. Тепер ми можемо відкрити двері у світ електронів. Фізика аттосекунд дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання. Практичне застосування цих відкриттів має далекосяжні перспективи. У сфері електроніки розуміння і контроль поведінки електронів у матеріалах стає все більш важливим. Аттосекундні імпульси мають потенціал для ідентифікації різних молекул – перспектива для застосування в таких галузях, як медична діагностика.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
8 лютого
Переглядів
141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку