Флеш - картки "Кровоносна система тварин"

Про матеріал
Дидактичний матеріал з теми "Кровоносна система тварин" допоможе учням швидше та якісніше запам'ятати новий матеріал, дасть змогу перевірити знання, можна використати для різного виду завдань
Перегляд файлу

 

 

 

 

Кровоносна система у риб має двокамерне серце (передсердя і шлуночок), через яке тече венозна кров, одне коло кровообігу; тільки у дводишних риб з’являється друге коло, завдяки чому частина крові надходить до легень, селезінки; вони є холоднокровними тваринами; кров у них червоного кольору.

 

 

Кровоносна система земноводних  характеризується низкою ускладнень: два кола кровообігу, серце має три камери: два передсердя та шлуночок; передсердя, скорочуючись, виштовхують кров до шлуночка; зі шлуночка кров потрапляє в основні артерії і розноситься по всьому тілу. Частина крові зі шлуночка надходить до легеневих артерій і легенів; там вона перетворюється на артеріальну кров і по венах повертається до лівого передсердя(мале коло кровообігу), решта крові зі шлуночка повертає до лівого передсердя у вигляді венозної крові, але по шкірних венах сюди ж потрапляє артеріальна кров (шкіра – це один з головних органів дихання), отже у правому передсерді кров  змішується. Найбідніша на кисень кров надходить до легенів, а змішана – до різних внутрішніх органів.)

 

 

 

 

Кровоносна система плазунів подібна до кровоносної системи земноводних, але в ній є і деякі відмінності. Їхнє серце, як і у земноводних трикамерне (2 передседя і шлуночок), але у шлуночку виникає неповна перегородка; тільки у крокодилів серце чотирикамерне, але кров у них змішується поза серцем; як і земноводні плазуни належать до холоднокровних тварин, оскільки в них так само кров змішана і обмін речовин відбувається повільно.

 

 

 

 

Кровоносна система птахів характеризується наявністю чотирикамерного серця (2 передсердя і 2 шлуноки), завдяки чому артеріальна кров не змішується із венозною; до усіх органів, крім легень, надходить чиста артеріальна кров; серце відносно велике та здатне інтенсивно скорочуватися – у голуба у стані спокою серце скорочується 165 разів за одну хвилину, а під час польоту – 550 разів.

 

 

 

 

Кровоносна система ссавців  в основному така сама як у птахів; у них є чотирикамерне серце (2 передсердя і 2 шлуночки), від якого беруть початок мале та велике кола кровообігу; артеріальна та венозна кров не змішуються; у ссавців, як і у птахів високий рівень обміну речовин; вони теплокровні тварини.

 

 

 

 

 

doc
Додано
9 вересня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку