Форми поведінки тварин: дослідницька, харчова, захисна, гігієнічна, репродуктивна, територіальна, соціальна

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про поведінку тварин, сформувати знання про форми поведінки тварин та їх прояви у різних груп тварин; розвивати спостережливість та дослідницькі якості учнів, вміння порівнювати, аналізувати, логічно мислити та робити висновки; виховувати інтерес до вивчення особливостей поведінки тварин, дбайливе ставлення до тварин та природи, сприяти розвитку інтересу до вивчення природничих наук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Форми поведінки тварин

Номер слайду 3

Набори дій, спрямованих на певну мету, називають формою (стратегією) поведінки. Харчова. Дослідницька. Захисна. Гігієнічна. Репродуктивна. Територіальна. Соціальна

Номер слайду 4

Харчова поведінка

Номер слайду 5

Харчова поведінка – поведінкові дії, спрямовані на пошук їжі, її захоплення та утримання здобичі. Горіхівка. Мурашиний лев: 1 – доросла особина; 2 – личинка; 3 – ловчі лійки личинок

Номер слайду 6

Дослідницька поведінка

Номер слайду 7

Захисна поведінка – дії тварини, спрямовані на уникнення небезпеки.

Номер слайду 8

Гігієнічна поведінка забезпечує підтримання чистоти тіла тварин. Складовою гігієнічної поведінки є грумінг – поведінка тварин, спрямована на очищення поверхні тіла (умивання, купання).

Номер слайду 9

Репродуктивна поведінка – це поведінка особин, спрямована на відтворення собі подібних та існування виду в часі. Прояви репродуктивної поведінки тварин: Сезонність. Залицяння. Парування. Турбота про потомство. Найважливіша ознака – циклічність

Номер слайду 10

Територіальна поведінка

Номер слайду 11

Територіальна поведінка пов’язана з поділом території на окремі ділянки; включає мічення меж ділянки та її охорону від інших тварин свого виду.

Номер слайду 12

Соціальна поведінка – сукупність різноманітних поведінкових реакцій, пов’язаних з існуванням постійних або тимчасових співтовариств тварин. Тварин, які утворюють постійні групи, називають соціальними. Поодинокими називають тварин, у яких контакти між особинами підтримуються у шлюбний період та під час турботи за потомством.

Номер слайду 13

Виконайте тест. Форми поведінки. Приклади 1. Харчова поведінка. А) тварина обнюхує навколишні предмети2. Дослідницька поведінка. Б) жаба завмирає, побачивши хижака3. Захисна поведінка. В) богомол очікує жертву в засідці4. Гігієнічна поведінка. Г) птахи «купаються» в піску. Д) ведмеді дряпають і гризуть кору дерев Установіть відповідність:

Номер слайду 14

Домашнє завдання: § 46, завд. 4 ст. 185, вивчити конспект.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
6042
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку