Формування біполярного світу

Про матеріал
Презентація з всесвітньої історії (ГісемО., Мартинюк О.) для учнів 11 класу. Розділ І. Тема "Формування біполярного світу". Містить інформацію про радянську окупацію Центрально-Східної Європи, "Холодну війну", основні конфлікти початкового етапу "холодної війни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування біполярного світу. План:1. Радянська окупація Центрально-Східної Європи2. «Холодна війна»3. Основні конфлікти початкового етапу «холодної війни»4. НАТО та ОВД

Номер слайду 2

Проблемні запитання1 група: З приводу яких питань виникли суперечності між союзниками на заключному етапі війни?2 група: Які рішення були прийняті на Ялтинській та Потсдамській конференціях про повоєнне облаштування світу?3 група: На Вашу думку, яка країна мала стати світовим лідером по закінченню Другої світової війни? Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 3

1. Радянська окупація Центрально-Східної Європи. Встановлення радянських режимів На завершальному етапі війни у 1944-1945 рр. радянська армія у ході загального наступу захопила країни Центральної та Східної Європи. Із того часу 7 країн регіону — Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія, Чехословаччина, Польща, Албанія, а також НДР потрапили у цілковиту залежність від СРСР.

Номер слайду 4

СТВОРЕННЯ НАРОДНИХ ФРОНТІВ У КРАЇНАХ СХІДНОЇ ЄВРОПИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Країни. Дати утворення НФСклад НФ на період створення. Югославія1941 р. — Народно-визвольний фронт. Народний рух під керівництвом Компартії ЮгославіїБолгарія. Вересень 1942 р. — Національно-визвольний, з 1945 р. — Демократичний фронт. Болгарська робітнича партія, Болгарська робітнича соціал-демократична партія, Болгарський землеробський народний союз, група «Звено»Польща. Січень 1944 р. — Національний фронт. Польська робітнича партія, Польська соціалістична партія (левиця), Народна партія, Демократична партія. Румунія. Осінь 1944 р. — Національно-демократичний фронт. Комуністична партія, соціал-демократична партія, Фронт землеробів, Союз патріотів, профспілки. Угорщина. Грудень 1944 р. — Національний фронт незалежностіКомуністична партія, Соціал-демократична партія, Партія дрібних сільських господарів, Національно-селянська партія, Буржуазно-демократична партія, профспілки. Чехословаччина. Весна 1945 р. — Національний фронт. Комуністична партія, Соціал-демократична партія, Національно-соціалістична партія, Народна партія, Словацька демократична партія. Східна Німеччина. Липень 1945 р. — блок антифашистських і демократичних партій. Комуністична партія, Соціал-демократична партія, Християнсько-демократичний союз, Ліберально-демократичний союз. Завдання1. Проаналізуйте дану таблицю і скажіть, чи існувала однопартійність в країнах Центральної і Східної Європи після війни.2. Партії якого спрямування очолили владу в країнах?3. Чи посідала комуністична партія провідне становище? Якщо так, то в яких країнах?

Номер слайду 5

МЕХАНІЗМ ПРИХОДУ ДО ВЛАДИ КОМУНІСТИЧНИХ ПАРТІЙ У КРАЇНАХ СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Номер слайду 6

Прийшовши до влади, компартії розпочали побудову соціалізму:прискорена націоналізація великої та середньої промисловостірепресії проти учасників Народних фронтів 1947 р. - нарада комуністичних і робітничих партій: створено Комінформбюро в Угорщині, Румунії, Югославії, Албанії ліквідовано багатопартійністьв Чехословаччині, НДР, Польщі, Болгарії різні політичні партії стають частинами керованих комуністами коаліційіндустріалізація в цих країнах орієнтувалася на розвиток важкої промисловості1949 р. - створено Раду Економічної Взаємодопомоги (РЕВ). Мета: прискорена індустріалізація1955 р. - оформлено військово-політичний союз соціалістичних держав — Організація Варшавського Договору (ОВД) Так було завершено формування табору соціалізму.

Номер слайду 7

Кардинальні зміни відбулись у зовнішній політиці країн Східної Європи. Із санітарного кордону проти СРСР вони перетворились на його сателітів. Будь-які прояви непокори СРСР жорстоко придушувались. Запитання1. Що таке народна демократія?2. Коли комуністи прийшли до влади в країнах Центральної та Східної Європи?3. Що стало вирішальним фактором у встановленні комуністичних режимів?4. Назвіть складові побудови соціалізму в країнах Центральної та Східної Європи.5. Чому події другої половини 1940-1950-х років у країнах Центральної та Східної Європи можна назвати соціалістичними революціями?

Номер слайду 8

2. «Холодна війна»«Холодна війна» - це стан напруженої конфронтації у відносинах між капіталістичними і соціалістичними країнами на чолі з США і СРСР. Холодна війна супроводжувалася:гонкою озброєнь і посиленою підготовкою до «гарячої» війні;суперництвом у всіх сферах суспільного життя;гострої ідеологічної боротьбою і створенням образу зовнішнього ворога;боротьбою за сфери впливу в світі;локальними збройними конфліктами. Що таке "cold war"

Номер слайду 9

«Холодна війна»Причини: Відсутність спільного ворога у країн антигітлерівської коаліціїПрагнення СРСР і США до домінування в післявоєнному світіПротиріччя між капіталістичною і соціалістичною суспільно-політичними системами. Політичні амбіції керівників СРСР (Йосип Сталін) і США (Гаррі Трумен). Похолодання у відносинах між СРСР і США з'явилися відразу після закінчення Другої світової війни. Початок «холодної війни» було покладено в березні 1946 промовою у Фултоні Вінстона Черчілля (стор. 14)Проголошення в 1947 Г. Труменом доктрини ще більше погіршило відносини СРСР зі своїми колишніми союзниками (стор. 16)Фултонська промова Черчилля і доктрина Трумена були сприйняті СРСР як заклик до війни

Номер слайду 10

Наростання протистояння між СРСР та СШАВідносини союзників з антигітлерівської коаліції ніколи не були безхмарними. У серпні 1945 року майже 60% американців хотіли продовження дружніх відносин з СРСР. Перші ознаки можливого військового протистояння позначилися в конфлікті навколо італійського міста Трієст. Друга проблема була на півночі Ірану, окупованого СРСР у серпні 1941 року. Посол США Гарріман: квітень 1945 р. (за результатами ялтинської конференції) писав президентові Рузвельту, що «слід усвідомлювати, що радянська програма полягає у встановленні тоталітаризму, ліквідації особистих свобод і демократії, як ми їх бачимо і поважаємо». Радник посла Джордж Кеннан: меморандум -- «Довга телеграма» (19 сторінок): розгорнута характеристика радянській політиці, шляхи протидії кремлівському політичному, військовому і пропагандистського наступу. Саме в цьому тексті було використано термін «стримування». Аверелл Гарріман

Номер слайду 11

Промова у Фултоні5 березня 1946 р. Черчілль назвав свою промову «Sinews of Peace» («сухожилля війни».)Черчілль не закликав до війни з СРСР. «Простягнувшись через весь континент від Штеттина на Балтійському морі і до Трієста на Адріатичному морі, на Європу опустилася залізна завіса. Столиці держав Центральної та Східної Європи — держав, чия історія налічує багато й багато століть, — опинилися по інший бік завіси. Варшава і Берлін, Прага і Відень, Будапешт і Белград, Бухарест і Софія — усі ці славні столичні міста з усіма своїми жителями і з усім населенням навколишніх міст і районів потрапили, як я б це назвав, до сфери радянського впливу ... Ба більше, ці країни зазнають дедалі відчутнішого контролю, а часто-густо і прямому тискові з боку Москви».«В цілій низці країн по всьому світу, хоча вони й розташовані далеко від російських кордонів, створюються комуністичні п’яті колони, що діють на диво злагоджено й узгоджено, в повній відповідності з керівними вказівками, що надходять із комуністичного центру». Газета «Правда» 14 березня 1946 р. - відповідь Сталіна: «Гітлер розпочав справу розв’язання війни з того, що проголосив расову теорію, зазначивши, що тільки люди, які розмовляють німецькою мовою, є повноцінною нацією ... Англійська расова теорія спонукає пана Черчілля та його прибічників до того висновку, що нації, які розмовляють англійською мовою, як єдино повноцінні мають панувати над рештою націй світу».

Номер слайду 12

Доктрина Трумена. Основні положення: Надання економічної допомоги країнам Європи. Створення військово-політичного союзу західних країн під керівництвом СШАРозміщення уздовж кордонів СРСР мережі військових баз СШАПідтримку внутрішньої опозиції в країнах Східної Європи. Використання ядерної зброї«Доктрина Трумена» – 12 березня 1947 р. (Принцип стримування комунізму через надання економічної допомоги Греції та Туреччині)

Номер слайду 13

«План Маршалла» – 4 квітня 1948 р. План економічного оздоровлення Європи (стор.16)

Номер слайду 14

Етапи «Холодної війни»Перший період 1945–1955 рр. Розкол світу на два ворогуючі табори та військово-політичні блоки: НАТО та ОВДДругий період 1955р. – 60-ті рр. Особливе загострення міжнародної напруги (Карибська криза 1962 р.; війна у В’єтнамі 1964–1973 рр.; зведення Берлінської стіни — 13 серпня 1961 р.; «Празька весна» — 1968 р.)Третій період 70-ті — перша пол. 80-х років. Розрядка міжнародної напруженості, її розвиток і закінчення. Четвертий періоддруга половина 80-х — поч. 90-х рр. Поступова ліквідація військово-політичного розколу світу й закінчення «холодної війни»

Номер слайду 15

1946195319591963197519791989війнав КореїКарибськийкризавійнав Афганістанівзаємнівізитинарадапро співпрацюв Гельсінкі«Новемислення »Динаміка «холодної війни»

Номер слайду 16

3. Основні конфлікти початкового етапу «холодної війни». Війна в Кореї (1950-1953 рр.)З 1948 р. - дві держави: Республіка Корея (м. Сеул) та Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) (м. Пхеньян). Збройний конфлікт між двома державами розпочався 25 червня 1950 р. нападом військ КНДР на Республіку Корея. Армія останньої виявилася небоєздатною та почала відступати. Майже вся територія Південної Кореї була захоплена військами КНДР. Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, у якій засудила агресію КНДР; війська США та деяких інших країн у вересні 1950 р. вступили у війну. На допомогу КНДР прийшов Китай. 26 листопада 1 млн китайських «добровольців» за підтримки радянських танків та авіації перейшов у наступ і змусив американців відступити. Радянські льотчики під командуванням І. Кожедуба прикривали небо.30 листопада 1950 р. президент США Г. Трумен заявив, що США готові використати всі воєнні засоби, у тому числі й ядерну зброю. Вперше виникла небезпека переростання локального конфлікту в ядерну війну. І все ж здоровий глузд виявився сильнішим за військові та політичні амбіції. Два роки тривала позиційна війна. У 1953 р. було підписано перемир’я, яке зафіксувало існування двох держав на Корейському півострові.

Номер слайду 17

США негативно поставилися до революції на Кубі. У 1961 р. вони підтримали висадження контрреволюційних груп на її території. Фідель Кастро звернувся по допомогу до СРСР. Радянське керівництво вирішило розмістити на острові ядерні ракети середньої дальності. Довідавшись про це, президент США Дж. Кеннеді оголосив про встановлення з 22 жовтня 1962 р. морської блокади Куби та про перевірку всіх радянських кораблів, які пливли до острова. Радянські й американські війська були приведені в стан повної бойової готовності. Ніколи раніше небезпека ядерної війни не була настільки реальною, як у ті дні. Американський історик П. Джонс писав: «24 жовтня навантажені ракетами радянські судна досягли лінії карантину й зупинилися. Однак залишалося прибрати встановлені ракети. Отже, наступного дня президент Дж. Кеннеді телеграфував М. Хрущову, вимагаючи «відновлення попереднього становища» (тобто виведення ракет). Микита Хрущов надіслав дві відповіді. У першій, від 26 жовтня, висловлювалася згода в обмін на американську гарантію, що США не нападуть на Кубу. У другій, надісланій наступного дня, вимагалася ще одна поступка від США — прибрати з Туреччини американські ракети середнього радіуса дії «Юпітер». Дж. Кеннеді проігнорував другий лист і згодився на домовленість про ненапад, запропоновану в першому. 28 жовтня М. Хрущов погодився вивести ракети».3. Основні конфлікти початкового етапу «холодної війни». Карибська криза.

Номер слайду 18

3. Основні конфлікти початкового етапу «холодної війни». 1-а Берлінська криза 1948-1949 . Це блокада військами СРСР залізничних і автомобільних шляхів до західних секторів Берліна, що знаходилися під контролем США, Великої Британії та Франції  (24 червня 1948 — 12 травня 1949). За рішеннями Ялтинської і Потсдамської конференцій Німеччину було поділено на 4 зони окупації, а Берлін на 4 сектори. Верховна влада належала урядам СРСР, США, Великої Британії, Франції.  В грудні 1946 року між Великою Британією і США була укладена угода про об'єднання їхніх зон окупації. Так виникла Бізонія (тобто «дві зони»). У лютому 1948 року до цієї угоди приєдналася Франція, і Бізонія трансформувалася в Тризонію. Стор. 17 підручника + відео = зміст та наслідки кризиhttps://www.youtube.com/watch?v=Z1c3pj. Cp. Rf. I

Номер слайду 19

4. НАТО та ОВД{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва організаціїНАТООВДДата створення. Причини створення. Держави-учасники. Керівні органи. Основні положення. Сучасний станпорівняйте

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання§ 3 читати. Питання №13 стор. 19 – письмово таблиця

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жеванік Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 липня 2021
Переглядів
6995
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку