Завдання для кмітливих. Про яку подію, процес, явище всесвітньої історії йде мова

Про матеріал
Завдання для кмітливих "Про яку подію, процес, явище всесвітньої історії йде мова" розроблені на основі підручника В.І.Кучер, О.М.Майборода. Всесвітня історія, 11 клас. Київ, «Генеза», 2004. Вони покликані спонукати учнів до більш глибокого, осмисленого сприйняття історичних подій, процесів, явищ. Матеріали можна використати як на звичайному уроці, так і при підготовці історичних вікторин, конкурсів КВК.


.

Перегляд файлу

В.І.Кучер, О.М.Майборода. Всесвітня історія, 11 клас. Київ, «Генеза», 2004

                                      Про яку подію, процес, явище  всесвітньої історії йде мова.

1.Увечері 31 серпня 1939 року група переодягнених у польську форму німців напала на власну радіостанцію прикордонного містечка Глейвіц, у ефір було передано заклик до війни проти Німеччини. Ця провокація була частиною плану «Вайс».

(початок Другої світової війни)

2.З точки зору міжнародного права це була агресія Радянського Союзу проти Польщі. Разом з тим відбулось і об’єднання білоруського й українського народів, які свого часу були насильно розділені всупереч їх волі.

(«Золотий вересень»  1939-похід червоної армії восени 1939р. на західноукраїнські та західнобілоруські землі)

3.Незважаючи на значні переваги у техніці та особовому складі, радянські війська повільно просувались з боями… Деякі успіхи вони мали лише на півночі, де захопили острови Рибальський, Середній, оволоділи містом Петсамо. Коли дійшли до «лінії Маннергейма», вже не мали сил штурмувати її. Після ґрунтовної підготовки 11 лютого 1940 року радянські війська прорвали «лінію Маннергейма».

(радянсько-фінська війна)

4.7 грудня 1941року о 4 год. 30 хвилин 355 японських літаків, піднявшись з авіаносців… завдали раптового удару… Було знищено 5 лінкорів, 3 сильно пошкоджені, вийшли з ладу ще 10 кораблів… Були розгромлені аеродроми, знищені понад 250 літаків, загинули 2 тис. американських військових. Японці ж втратили 29 літаків і 55 вояків.

(напад  Японії на Перл-Харбор)

5.Відбулась зустріч Сталіна, Рузвельта, Черчілля.  …Розглядались три основні питання: дії збройних сил союзних держав, організація повоєнного облаштування світу, кордони Польщі. Центральним питанням було відкриття другого фронту… Було досягнуто згоди про відкриття другого фронту  в Франції… не пізніше травня 1944 року. СРСР брав на себе зобов’язання … після розгрому Німеччини вступити у війну з Японією.

(Тегеранська конференція 28.11.-01.12. 1943 року)

6.У  ніч на 6 червня 1944 року  почалась операція «Оверлорд». Союзницька авіація завдала ударів по артилерійських батареях, вузлах опору, штабах, по військах і тилах противника. Одночасно розпочалося десантування парашутистів. Вранці, після інтенсивної артилерійської підготовки з кораблів на узбережжя висадився морський десант. Німецьке командування не передбачило висадки англо-американських військ і не змогло перешкодити їх вторгненню.

(висадка союзників в Нормандії, відкриття другого фронту)

7.Головнимпитанням було узгодження позицій союзників щодо Німеччини. Союзники визначили основоположними принципами організації її життя три «Д»-демілітаризацію, денацифікацію, демократизацію країни….Обговорювалось питання про репарації країнам-переможницям…про покарання нацистських злочинців. Для суду над ними створювався  Міжнародний військовий трибунал.

(Берлінська (Потсдамська )конференція 17.07.-02.08.1945)

8.Представники України, Росії та Білорусі-Б.Єльцин, Л.Кравчук, С.Шушкевич зібрались в Бєловєжській Пущі і 08 грудня 1991 року та підписали історичний документ… Затим з ініціативи президента Росії Б.Єльцина  уклали угоду…  яка була завуальованою спробою зберегти вплив Росії на республіки колишнього СРСР.

(угода про припинення існування СРСР, укладення угоди про створення СНД)

9.Під приводом, що українське населення надає підтримку УПА… близько 140 тис. українців були вигнані зі своїх споконвічних земель і переселені на західні та північні землі. Їм було заборонено оселятися компактно, а лише по кілька сімей на кожне польське село. Розрахунок полягав у тому, що розпорошені українці швидко полонізуються.

(операція «Вісла»)

10.З листа президента США Дж. Кеннеді керівнику СРСР Микиті Хрущову –«Шановний пане Голово! Я прочитав Вашого листа від 26 жовтня з великою увагою і вітаю Ваше прагнення  відшукати швидкого вирішення проблеми… Однак, дозвольте мені підкреслити, що першим елементом мусить бути припинення робіт на ракетних майданчиках на Кубі і вжиття заходів для виведення з ладу подібної зброї при ефективних міжнародних гарантіях.

(розміщення радянських ракет на Кубі, «Карибська криза»)

11. У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року по всій Німеччині нацисти влаштували масовий погром євреїв, що дістав назву «Кришталева ніч». Не задовольнившись  переслідуваннями і погромами євреїв, нацисти розробили план «остаточного вирішення єврейського питання». З цією метою вони створили страхітливу систему суцільного винищення єврейського населення. У структурі «Головного управління імперської безпеки» було організовано спеціальний відділ «Єврейські переселенські організації»… Почалося масове знищення єврейського населення.

(Голокост)

12.Окупаційна політика гітлерівської Німеччини та її союзників зумовила боротьбу демократичних, антифашистських сил, які боролись проти фашистського тоталітаризму і диктатури, за відродження і відновлення  прав і свобод… Боротьба проявлялась у найрізноманітніших формах- у виступах збройних і політичних, нелегальних і легальних, активних і пасивних. У більшості країн Європи і Азії найдієвішою формою цієї боротьби були партизанські загони. Широко практикувалась діяльність підпільних бойових і пропагандистських організацій і осередків… В боротьбі брали участь різні класи, соціальні групи, люди різних політичних і релігійних поглядів.

(Рух Опору)

13….Європейським країнам передбачалося надання  значної фінансової допомоги у розмірі 13,3 млрд. дол.. на економічне відродження. В обмін США отримували право безпосереднього  впливу на економічне й політичне життя цих країн… На означення західноєвропейського  співробітництва вперше було застосовано термін «інтеграція».

(план Маршалла)

 

 

14.У 1956 році відбувся черговий 20-й з’їзд КПРС… Хрущов виступив на ньому з доповіддю, в якій викривав сталінські злочини. Доповідь Хрущова на з’їзді  справила ефект вибуху. Оцінки щодо Сталіна і в партії і в суспільстві були різними. Суспільство переживало психологічний шок. Вперше після років страху можна було вільно висловлювати свою думку. Люди почали відчувати смак свободи. Почалось масове звільнення з концтаборів безпідставно репресованих, поверталися на рідну землю більшість з депортованих народів. Захисники старої системи усувалися з відповідальних посад.

(Десталінізація)

15.Дубчек та його однодумці прагнули запровадити в країні «соціалізм з людським обличчям». Це означало, що засоби виробництва передаються від державних органів трудовим колективам. Разом з тим гарантується свобода слова, громадських організацій, зборів, мітингів, демонстрацій. Терпимішим мало стати ставлення до приватного бізнесу, тобто, йшлося про ринковий соціалізм. Було вирішено відмовитися від системи державного планування на п’ятирічки. Особливо активно демократизація відбувалась у весняні місяці 1968 року…

(«Празька весна»)

16.З розгромом в 1945 році нацизму давні протиріччя між СРСР і західними державами загострилися. Протистояння не переросло у прямі воєнні дії, у справжню війну, а набуло форм взаємних погроз, дипломатичних маневрів, гонки озброєнь, боротьби спецслужб, ідеологічного протиборства. Початком цього прийнято вважати промову У.Черчіля в американському місті Фултон 5 березня 1946 року у якій він змалював картину радянської експансії на європейському континенті. Захід мусить об’єднатись, щоб протистояти Радянському Союзу. А трохи пізніше цього ж року американський дипломат Джордж Кеннан, який працював в американському посольстві в Москві, попереджав, що СРСР прагне зруйнувати традиційний західний спосіб життя, а тому його слід вважати не партнером, а суперником і розмовляти з ним з позиції силиТак, у відносинах між СРСР і США почався період, що тривав до кінця 80-х років 20 ст.

(«Холодна війна»)

Початок форми

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яременко Ніна
    Необхідні завдання для роботи з історичними джерелами
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
2498
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку