Галицько-Волинська держава та її занепад за нащадків Данила Романовича. Презентація

Про матеріал

Правління нащадків короля Данила та занепад Галицько-Волинської держави. Основні події, особистості.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галицько–Волинська держава за наступників Данила Романовича та її розпад

Номер слайду 2

1264 р. - помер Данило Галицькийбрат Василько син Лев I син Шварно син Мстислав(1238 -1270рр.) (1264 - 1301рр.) Волинь Галичина Холм Требовля Княжили у таких землях нащадки Данила Романовича:син Володимир(1269 - 1289рр. )

Номер слайду 3

Лев Данилович «Шалений» Приєднав Люблінську землю (на декілька років), частину Закарпаття з Мукачевим. Очолив Холмщину по смерті Шварна (1272р.)Переніс столицю з Холма до Львова. Не чинив супротиву Золотій Орді, тому ходив у походи проти Польщі і Литви. Був мужнім воїном і полководцем, нерозважливим і нестриманим політиком. За роки його князювання – володіння занепали.

Номер слайду 4

Володимир Василькович Волинський князь, «філософ на троні». Розвивав міста, торгівлю, ремесла. Будував церкви, монастирі, сприяв розвитку літописання («Галицько-Волинський літопис»). Вів вдалу зовнішню політику. Дипломат, війну використовував лише коли інші методи не дали результатів. Замолоду брав участь у боях, а на старості хворів, тому на допомогу Леву надсилав лише війська. Землі передав Мстиславу.

Номер слайду 5

Останні РомановичіОстанні десятиліття правління нащадків Романа Мстиславича, нам маловідомі, через брак історичних джерел. Навіть, роки правління князів, іноді різняться. Більшу частину земель Галичини та Волині успадкував син Лева – Юрій І Львович

Номер слайду 6

Юрій І Львович. Переніс столицю з Холма до Володимира. Послуговувався титулом короля. Деякі землі змушений був віддати Литві та Польщі (Люблінська земля). Звільнився від залежності Золотої Орди. Підтримував дружні стосунки з Польщею та Тевтонським орденом. Домігся заснування Галицької митрополії 1303р. Ця подія засвідчила самостійність української церкви.

Номер слайду 7

Андрій Юрійович і Лев ІІ Юрійович. Продовжили політику батька. Сприяли розвитку торгівліСтримували загарбницькі зазіхання литовців та Орди. За невідомих обставин загинули в бою. Закінчився рід Романовичів по чоловічій лінії. Прямих нащадків не залишили. Претендентів на престол не бракувало. Волинські бояри обрали сина сестри Романовичів – Болеслава Тройденовича

Номер слайду 8

Юрій ІІ Болеслав. У 14 років посів престол і прийняв православ'я. Був останнім самостійним правителем князівства. Вів активну антипольську політику. Одружився з дочкою литовського князя. Протидіяв монголам і уклав договір Тевтонським орденом. Втратив Берестейщину, Підляшшя, Пониззя. Не мав підтримки серед місцевої знаті. Намагався приборкати галицьке боярство. 1340р. - його отруїли.

Номер слайду 9

- Назвіть імена князів: - Подумайте і назвіть, яким було історичне значення Галицько-Волинської держави?- Які правителі Галицько-Волинської держави сприяли розквіту своєї держави?

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 19 (1-3). Скласти коротку інфографіку (князь – досягнення і прорахунки).

Номер слайду 11

Використано матеріали з інтернет-ресурсів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шестакова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
3114
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку