Галина Кирпа. Поезії «Мій ангел такий маленький», «Коли до вас темної ночі

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації допоможе формувати ключові наступні компетентності: уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності; емоційно-ціннісна - ознайомити з поезією сучасного автора- української письменниці Галини Кирпи; допомогти учням розкрити ідейно-образний зміст, метафоричність поетичних образів; загальнокультурна – дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту; діяльнісна – розвивати образне та аналітичне мислення, навички виразного, вдумливого читання ліричних творів, уміння висловлювати власні думки з приводу прочитаних поезій; формувати самостверджуючу життєву позицію, естетичні смаки, уміння відчувати й бачити красу художнього світу. соціокультурна – виховувати загальнолюдських моральних цінностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу. Галина Кирпа: знайомтесь - світ сучасної поезії!

Номер слайду 2

Галина Кирпа. Поезії «Мій ангел такий маленький…», «Коли до вас темної ночі…»Двадцять третє січня. Дистанційне навчання

Номер слайду 3

Епіграф уроку: Вона з тих людей, які не спішать виставляти себе й свою працю на люди. А борозна, яку Галина Кирпа багато років веде в літературі, глибока, зерну в ній добре, і воно дає та ще дасть щедрий врожай. Женці вдячні і йому, й землі. Наталка Поклад

Номер слайду 4

Відомі українські письменники - талановиті в різних видах діяльності. Тарас Шевченко - поет, прозаїк, художник, гравер. Іван Франко -поет, публіцист, перекладач, учений.Іван Карпенко-Карий - драматург, письменник, актор. Олександр Довженко - письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник. Григорій Сковорода - поет, філософ, просвітитель -гуманіст, педагог, співак. Чи може людина одночасно займатися різними видами діяльності?

Номер слайду 5

Сьогодні на уроці ми познайомимося з творчістю відомої сучасної української дитячої письменниці Галини Миколаївни Кирпи. Вона вже понад двадцять п’ять років поєднує поетичну та прозову творчість із перекладацькою та упорядницькою діяльністю. Авторка шести поетичних книжок та перекладів понад 30 книжок із білоруської, німецької, шведської, данської та норвезької мов. Створене нею вражає, бо ця людина поєднала в собі талант поета, прозаїка, перекладача, літературного критика, журналіста, упорядника посібників для дітей.

Номер слайду 6

Народилася 1 січня 1950 в селі Любарці Бориспільського р-ну Київської області. Закінчила філологічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка (1976). Працювала на видавничій (1969–1978) та журналістській (1978–1989) роботі. Авторка поетичних книжок «День народження грому» (1984), «Гостини» (1986), «Цвіт королевий» (1988), «Ковток тиші» (1999), «Слон мандрує до мами» (2001), «Профіль вечора [Архівовано 31 Грудня 2013 у Wayback Machine.]» (2013), збірок ліричних новел «Катруся з роду Чимчиків» (1992) та «Будинок старий, як світ»(1999), віршів та оповідань у книзі «Чарівний вузлик» (2000), народознавчої книжки для дітей «Забавлянки мами Мар'янки» (1992, у співавторстві), «Ну й гарно все придумав Бог» (2003, видання отримало Грамоту Президента Форуму видавців у Львові), книжки вибраного для дітей «Місяць у колисці» (2012), книжки-білінгви «Скільки? / How many?» (2014), оповідання «Мій тато став зіркою» (2015), повісті «Тринадцятий місяць у році» (2017), «Абетка рідного дому» (2017), «Муся та бабуся» (2021), «Муся та Різдво» (2022).

Номер слайду 7

Також Галина Кирпа є авторкою шкільних читанок «Ластівка», «Біла хата», «Писанка», «Зелена неділя», «Короткого біографічного довідника» авторів цих читанок (під спільним псевдонімом Оксана Верес — разом із Дмитром Чередниченком), посібника з етики для початкової школи «Андрійкова книжка»Твори Галини Кирпи перекладено албанською, англійською, білоруською, польською, російською та французькою мовами. Друкувалася в Польщі, Білорусі, Чехії, Словаччині, Канаді, США.(для 1, 2 кл. — 1992, для 3 кл. — 1993, для 4 кл. — 1996; у співавторстві), тритомної читанки-хрестоматії для дошкільнят «Український садочок» (спільно з Дмитром Чередниченком), хрестоматії школяра «Про маму» (2001), антології поезії української діаспори«Листок з вирію» (спільно з Дмитром Чередниченком — 2001, 2002), хрестоматії світової літератури для початкової школи «Світ від А до Я» у трьох томах (2007).

Номер слайду 8

Нагороди й здобутки1996 — Премія імені Івана Огієнка2004 — Грамота Президента Форуму видавців у Львові2005 — Премія «Світлослов» (за «Чисте сяйво метафори»)2007 — Премія імені Максима Рильського в галузі художнього перекладу зі скандинавських мов2011 — Премія «Кришталевий птах»2016 — Літературна премія імені Олени Пчілки2017 — Повість «Тринадцятий місяць у році» увійшла до довгого списку премії «Книга року ВВС-2017»2017 — Повість «Тринадцятий місяць у році» увійшла до переліку книжкових видань на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»2018 — IBBY Honour List[1]2019 — нагороджена шведським Орденом Полярної зірки за визначний внесок у зміцнення українсько-шведських зв'язків і плідну роботу в галузі перекладу шведської дитячої літератури.

Номер слайду 9

«Мій ангел такий маленький»https://www.youtube.com/shorts/I1 AHG59a2 YQhttps://www.youtube.com/watch?v=g0l70a_1u. Nc

Номер слайду 10

Хто такі «ангели»? Що ви про них знаєте? Яке враження справила на вас поезія Галини Кирпи? «Мозковий штурм» На які роздуми надихає нас вірш?

Номер слайду 11

Добрі янголи служать Богові й людям (наприклад, янгол -охоронець), злі янголи (диявол, сатана), які збунтувалися проти Бога, схиляють людей до гріха. Біблія називає янголів службовими духами. Я́нгол (а́нгел, а́нгол) — в християнській, мусульманській і іудейській релігіях надприродна істота, посередник між Богом і людьми, виконує волю Бога.

Номер слайду 12

У християнстві вважається, що кожна людина має свого янгола-охоронця. Існування янголів було підтверджено папою Римським Іоанном Павлом ІІ в 1986 році.

Номер слайду 13

Їх називають синами неба або синами Бога. Деякі богослови й конфесії уважають, що вони здатні схрещуватися з людьми, породжуючи велетнів.

Номер слайду 14

У християнстві існує подання про янголів-охоронців, що посилають до людини після таїнства хрещення. Зображують янголів зазвичай у вигляді юнака з крилами; у кожної людини є свій ангел-охоронець; коли дитина всміхається уві сні, це означає, що на неї дивиться ангел; між ангелом-охоронцем і дияволом-спокусником завжди ворожнеча.

Номер слайду 15

У творі янгол символізує не лише вищу опіку, а й віру в людину, яка несе в своєму серці часточку добра.

Номер слайду 16

«Мій ангел такий маленький…»Жанр: філософська лірика. Віршовий розмір: верлібр. Тема: розповідь про ангела, який незримо супроводжує ліричну героїню.Ідея: навіяти світлий, мрійливий душевний стан. Подарувати віру на краще; кожна людина має янгола-охоронця, який опікується нею все життя. Основна думка: у кожної людини є янгол-охоронець, який опікується нами все життя, незважаючи на те, що ми його ніколи не бачимо. Людині важливо відчувати підтримку вищих духовних сил і вірити у краще. Створимо літературний паспорт поезії Вірш безсюжетний, передає почуття маленької людини.

Номер слайду 17

Анафора: «мій ангел», «на моєму плечі». Епітети: «тихіший трави», «маленький, тихенький, легенький». Повтори: «на моєму плечі». За допомогою повторів створюється такий ритм, який, немов заколисуючи заспокоює читача, дозволяє йому зосередитися на роздумах про невидимого заступника. Художні засоби: Образи: Янгол у вірші Галини Кирпи символізує не лише вищу опіку, а й віру в людину, яка несе в своєму серці часточку добра.«Мій ангел такий маленький…»

Номер слайду 18

Заповнимо діаграму «Кола Венна» Г. Кирпа. «Мій ангел»І. Малкович. «Із янголом на плечі»Спільне. Відмінне. Відмінне

Номер слайду 19

Заповнимо діаграму «Кола Венна» Тема — про ангелів, які охороняють людину, про їхню нелегку Турботу. Вірш безсюжетний, передає почуття маленької людини; Невидима Божа підтримка; інша система зображально-виражальних засобів —  анафора, зменшувально-пестливі слова, просторічні, розмовні слова. Вірш сюжетний, прослідковується ціла історія; ускладнені метафори (сірий маятник життя), посилання на біблійні легенди (виє Ірод моровий)-, благання дорослої людини, якій доводиться долати нелегкі життєві шляхи. Г. Кирпа. «Мій ангел»І. Малкович. «Із янголом на плечі»Спільне. Відмінне. Відмінне

Номер слайду 20

«Коли до вас темної ночі»https://www.youtube.com/watch?v=-D_v. F18hb. VM

Номер слайду 21

Що означає алегоричний образ Лева? Лев є символом сили, свободи, гідності, благородства. Нам важко уявити його лякливим і зовсім неприродно виглядає Лев у клітці.

Номер слайду 22

Розкрийте значення образу зоопарку. Місце, де тварин тримають в неволі.

Номер слайду 23

«Коли до вас темної ночі…»Жанр: філософська лірика. Віршовий розмір: верлібр. Тема: роздуми про ймовірну в майбутньому зустріч з Левом; прохання не казати йому про зоопарк.Ідея: возвеличення волі, свободи, рівності, честі, благородства; засудження неволі. Основна думка: якщо хоча б один лев не потрапить до зоопарку, то це призведе в майбутньому до виникнення цілої Лев’ячої Держави, де всі тварини будуть вільними. Створимо літературний паспорт поезії

Номер слайду 24

«Коли до вас темної ночі…»Анафора: «а потім», «нехай». Художні засоби: Повтори: «до вас темної ночі». Алегорія: образ Лева (є інакомовним відбиттям абстрактного поняття, а саме – мрії про вільну особистість,  за допомогою конкретного образу Лева).

Номер слайду 25

Що авторка має на увазі, коли говорить про Лев’ячу Державу? Казкова Лев’яча Держава є алегоричним означенням бажаного суспільства вільних людей. https://www.youtube.com/watch?v=29 Ttda268 BEЗберігаючи в своїй душі дитячу віру в казку, лірична героїня закликає вберегти Лева від зоопарку і зробити все, щоб його нащадки не знали про неволю.

Номер слайду 26

Галина Кирпа - неординарна, надзвичайно талановита й працелюбна сучасна письменниця, яка зробила і робить дуже багато для сучасної української літератури. Слово Галини Кирпи, зігріте любов’ю до життя, натхненно примножує любов у цьому складному неоднозначному світі.

Номер слайду 27

Якось доктор філологічний наук Наталя Дзюбишина-Мельник написала про Галину Кирпу: «Цій маленькій, трохи сумній і дуже затишній жінці властива риса, що тепер і не в моді, і не в пошані. Вона, Галина Кирпа, – вірна. Вірна родині, вірна друзям, вірна своєму покликанню митця, вірна всьому, що становить світ її цінностей. Вона, мабуть, і не знає, як це важко. Вона живе своїм життям, мірилом якого є справжність».

Номер слайду 28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ЛІТЕРАТУРА:1. Українська література: підруч. для 8 кл. закл. загальн. середн. освіти – 2-ге вид., перероб./ Олександр Авраменко.− Київ: Грамота, 2021 р. – 240 с. іл. ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ:https://uk.wikipedia.org/wiki/Кирпа_Галина_Миколаївнаhttps://vseosvita.ua/library/galina-kirpa-sucasna-ukrainska-pismennica-poezii-koli-do-vas-temnoi-noci-mij-angel-takij-malenkij-472300.htmlhttps://naurok.com.ua/tema-galina-kirpa-poezi-miy-angel-takiy-malenkiy-koli-do-vas-temno-nochi-22049.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=g0l70a_1u. Nchttps://www.youtube.com/shorts/I1 AHG59a2 YQhttps://www.youtube.com/watch?v=-D_v. F18hb. VMhttps://www.youtube.com/watch?v=29 Ttda268 BEhttps://dovidka.biz.ua/miy-angel-takiy-malenkiy-analiz/https://dovidka.biz.ua/koli-do-vas-temnoyi-nochi-analiz/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Щиро дякую за цікаву роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поліщук Віра Володимирівна
    Дякую за змістовну цікаву роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
23 січня 2023
Переглядів
2950
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку