Генотерапія та її перспективи

Про матеріал
Генотерапі́я — сукупність генно-інженерних (біотехнологічних) і медичних методів, спрямованих на внесення змін в генетичний апарат соматичних клітин людини з метою лікування захворювань. Це нова область, орієнтована на виправлення дефектів, викликаних мутаціями (змінами) в структурі ДНК, або додання клітинам нових функцій. Це нова область, яка бурхливо розвивається і за якою стоїть майбутнє людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генотерапія та її перспективи

Номер слайду 2

Генотерапія. Генотерапі́я — сукупність генно-інженерних (біотехнологічних) і медичних методів, спрямованих на внесення змін в генетичний апарат соматичних клітин людини з метою лікування захворювань. Це нова область, орієнтована на виправлення дефектів, викликаних мутаціями (змінами) в структурі ДНК, або додання клітинам нових функцій. Це нова область, яка бурхливо розвивається і за якою стоїть майбутнє людини.

Номер слайду 3

Генна терапія - заміна дефектних генів нормальними. Вона включає також використання генів для лікування цукрового діабету і СНІДу.

Номер слайду 4

Першою пацієнткою генної терапії була дівчинка, яка лікувалася в 1990 році від недостатності дезаміназного аденозину (ДАД), імунодефіцитної хвороби, спричиненої браком у клітинах імунітарної системи основного розчинного ферменту для вироблення антитіл. Неспроможна захистити свій організм від інфекцій, дівчинка була приречена жити ізольовано у пластиковому контейнері, не маючи змоги ходити до школи чи гратися з іншими дітьми. На щастя, клітини, відповідальні за хворобу, легко піддаються вилученню, оскільки вони виробляються кістковим мозком і наявні у крові. Розвиток генної терапії

Номер слайду 5

Вимоги при клінічному дослідженні генома:чітке знання дефекту гена і яким чином формуються симптоми хвороби; відтворення генетичної моделі у тварин;відсутність альтернативної терапії, або існуюча терапія неможлива або неефективна; безпека для хворого.

Номер слайду 6

Генотерапія. Неспадакова. Неспадкова (соматична) генна терапія корегує тільки соматичні клітини, уражені внаслідок генетичного дефекту. Неспадкова генотерапія може допомогти індивідууму, але вона не покращить стан майбутніх поколінь, тому що мутантний ген не змінений у гаметах. Спадкова. Спадкова генотерапія є трансгенною і змінює всі клітини організму. У людини вона не використовується.

Номер слайду 7

Суть генотерапіїСуть генотерапії полягає у внесенні змін до генетичного апарату клітин з метою лікування певних захворювань. Одним із перспективних її напрямів є терапія так званих моногенних захворювань, тобто захворювань, спричинених пошкодженням одного гена, який стає дефективним через нестачу певного білка. Це, у свою чергу, впливає на виконання тих чи інших функцій (наприклад, не скорочуватиметься м’яз). Тому замість пошкодженого гена у клітину вводять нормальний. У багатьох випадках генотерапія є єдино можливим шляхом подовження життя людини та підвищення його якості – зокрема й у випадках, які раніше вважалися безнадійними

Номер слайду 8

Дослідження в галузі генотерапії, як припускають учені, мають стати основою для успішної боротьби з інфекційними хворобами, адже вірус, як і людський організм, має власний генетичний апарат. До того ж, у світі вже розроблено препарати для лікування вологої дистрофії сітківки ока, яка є однією з найбільш поширених причин сліпоти в людей похилого віку.

Номер слайду 9

Важливим здобутком науки є технологія генетичного тестування (або ж генотипування чи складання так званого генетичного паспорта), що дає змогу визначити спадкові схильності новонародженої дитини до певних захворювань. Це питання варте особливої уваги не тільки з боку вчених і медиків, а й із боку суспільства, адже більшість людей з тих чи інших причин, на жаль, реалізують успадковані схильності до різноманітних порушень функціонування організму

Номер слайду 10

Висновок. Науковці передбачають, що людство майбутнього ще більше страждатиме від серцево-судинних, онкологічних, ендокринних захворювань, цукрового діабету, психічних патологій, депресій, проблем із репродуктивною функцією та інших розладів, а тому й більше потребуватиме відповідної медичної допомоги. Але так чи інакше, генна терапія в останні роки здійснила потужний прорив вперед. Є надія, що до кінця ще цього десятиліття, біотехнології настільки удосконаляться, що більшість зі спадкових і вірусних захворювань так само відійдуть у історію, як віспа або ж чума…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
64387
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку