Географічна вікторина "Навколо світу"

Про матеріал
Чи знали ви, що єдина європейська країна, в якій немає комарів - Ісландія.; що у Парагваї досі дозволені дуелі, а Ушуайя - це найпівденніше місто планети; що найбільше в світі мостів знаходиться не у Венеції, а в німецькому місті Гамбург. На уроках географії можна вивчати не тільки промисловість і заповнювати величезні таблиці з купою економічних показників, а й формувати географічне мислення через гру. Нижче представлена вікторина "Навколо світу". Виконуючи завдання якої учні дізнаються географічні факти про частини світу та окремі країни. У вікторині представлені завдання від роботи з контурною картою до вивчення прапорів країн Африки.
Перегляд файлу

Географічна вікторина «Навколо світу»

Вчитель географії. Макєєва А. І

Для реалізації географічної вікторини учні об’єднуються у три команди. Кожна команда послідовно отримує завдання здійснюючи умовну подорож країнами світу. Нагадую, що на сьогодні у світі за даними ООН 194 незалежних держави, окрім  незалежних у сучасному світі існує поняття країни-колонії, невизнані держави та частково визнані .

Починаємо з того, що ми визначаємо трьох капітанів. Вони по черзі набирають собі команду. Інший варіант обєднання у команди розрахуватися на 1,2 3. Всі хто під номером 1 ідуть в першу команду, під номером 2 у другу, під номером 3 у третю.

Перше запитання є бонусним. Бал за запитання отримує та команда, яка дасть відповідь першими.

 

Запитання 1.   Назва якого міста складається з 101 імені?

Відповідь. Севастополь

Завдання 2.Вирушаємо у навколосвітню подорож і оскільки територіально найближче ми до країн Європи наш шлях прокладаємо саме туди.

Всього на європейських просторах розташовано 50 незалежних держав, 6 невизнаних або частково визнаних, а також 9 залежних територій.

Тільки три країни мають території і в Європі, і в Азії одночасно - Казахстан, Росія і Туреччина. Звичайно тут слід розуміти, що мова йде про географічний поділ.

Цілих 19 європейських країн не мають прямого виходу до моря.

14 держав Європи повністю розташовані на островах, і не мають ніяких материкових володінь.

Єдина європейська країна, в якій немає комарів - Ісландія. Да, звичайно це не український Канів.

Найбільше в світі мостів знаходиться не у Венеції, а в німецькому місті Гамбург.

Дві країни Європи рік від року очолюють списки найщасливіших країн світу. Це Норвегія і Данія.

А ось наскільки добре ви знаєте політичну картку Європи ми зараз  перевіримо. Будь-яка подорож починається з карти. З карти почнемо і ми.

Ваше завдання на контурній карті позначити наступні країни:

1 Молдова

2. Швейцарія

3.  Греція

4. Фінляндія

5. Боснія і Герцеговина

6 Естонія

7.Чехія

8. Португалія

9. Болгарія

10. Німеччина

Похожее изображение

 

Завдання 3. Поромом  можна дістатися з Іспанії в Африку всього за півгодини. Тому наша наступна зупинка саме на Африканському континенті.

Халлоалмал, що перекладається з африканської мови як всім привіт! Ми раді вітати вас у Африці! На цьому етапі вам необхідно дати відповідь на 3 запитання. Це дасть вам можливість отримати візи і вирушити до наступного материка. Хай щастить.

Питання №1: Африка славиться покладами цих дорогоцінних каменів. Їх використовують не тільки як вишукані прикраси, а й як неперевершений за твердістю матеріал. Їх поклали відкрито на південно-західному узбережжі та в центрі материка. Про який дорогоцінний камінь йде мова?(Алмаз)

Питання №2: Стародавні греки іменували Африку Лівією. Назва «Африка» з’явилась ще до нашої ери. Є припущення, що це слово походить від назви берберського племені «африги». Питання: Що в перекладі на нашу мову означає назва цього племені? (той, що не знає холоду)

Питання №3: Коли ми подорожували по Африці, то від місцевих жителів чули вислів «сухий дощ». Де ми могли це чути?(В пустелі Сахара. Там іноді йдуть дощі, але їх волога не досягає землі, випаровуючись в сухому і гарячому повітрі. Тому вони і отримали назву «сухі дощі»).

А тепер найцікавіше. Всі прапори переплутались і нам необхідно знайти відповідність між назвою країни і прапором.

 

 

 

 

 

Єгипет

 

Картинки по запросу прапор єгипту

 

 

Кенія

 

 

 

Картинки по запросу прапор кенії

 

 

 

Камерун

 

 

Картинки по запросу прапор камерун

 

 

 

Зімбабве

 

 

 

Картинки по запросу прапор зімбабве

 

 

 

Лівія

 

 

 

Картинки по запросу прапор лівія Похожее изображение

 

 

 

 

ПАР

 

 

Картинки по запросу південна африка прапор

 

 

 

 

Судан

 

Картинки по запросу прапор судан

 

 

 

Нігерія

 

 

Похожее изображение

 

 

Чад

 

 

 

Картинки по запросу прапор чад

 

 

 

 

Уганда

 

Картинки по запросу прапор уганда

 

 

 

Завдання 4. Тур Геєрдал перетнув Атлантичний океан на плоті з папірусу. Для того, щоб вирушити у Південну Америку ми обираємо традиційні шляхи.

Спочатку знайдіть і виправите помилки в описі географічного положення Південної Америки:

Південна Америка повністю розташована в південній півкулі відносно екватора та у західній – відносно нульового меридіану. Омивається 2 океанами: зі сходу Тихим, а з заходу Атлантичним. Берегова лінія сильно порізана. На крайньому півдні знаходиться архіпелаг Вогняна Земля, який відділений від Південної Америки протокою Дрейка.

 

Перейдемо для країн Південної Америки. Пропоную зіграти у гру «Вірю не вірю». (Учні підіймають картки зеленого кольору, якщо вважають, що твердження є правильним і червоного, якщо воно помилкове».

Країни Південної Америки:

1Не всі колишні колонії Нового Світу належать до Південної Америки. Багато хто плутає Південну Америку з Латинською. Перша - це географічне визначення, а друга - швидше етнографічне

2. В Аргентині та Уругваї більшість населення є прямими нащадками іспанців та італійців, і місцеві жителі, мають європейський вигляд. А найбільш індіанське населення - в Болівії та Перу.

3. В Уругваї, в одній із країн Південної Америки, досі дозволені дуелі (ні, дуєлі дозволені у Парагваї).

4. Озеро Тітікака, що розташоване на кордоні Перу та Болівії є найвисокогірнішим судноплавним озером у світі.

5. Анхель – так називається найвищий водоспад у світі. Він знаходиться в південноамериканській країні Бразилія.... (ні, він знаходиться у Венесуелі)

6. південноамериканська країна Венесуела була названа на честь європейського міста Венеція? Флорентійський мандрівник Амеріго Веспуччі, вивчивши принцип побудови Венесуели (систему каналів, будинки на палях, на воді), виявив схожість з Венецією. Звідси і пішла назва цілої країни в Південній Америці....

 

7. У північній частині держави Чилі розташована унікальна пустеля Атамака. Цікава вона тим, що протягом 400 років тут не було зовсім ніяких опадів. З цієї причини вологість повітря в самій сухій планеті Земної кулі становить 0%, а тутешні гори, не дивлячись на значну висоту 7 кілометрів, не мають льодовикових шапок. (так,  Уявіть собі здивування місцевих жителів, коли в 2010 році природа обдарувала мляві землі пустелі кучугурами снігу в травні)....

8.  Літні панамки були придумані в Панамі. (Ні, Літні панамки були придумані в Еквадорі, а не в Панамі, як логічно можна подумати)...

 

 

Завдання 5. У Південній Америці розташоване Ушуайя, най південніше місто планети. Стоячи на його березі і дивлячись на південь, розумієш, що там, за горизонтом, лежить лише одна земля – ​​Антарктида. Вирушаємо до пінгвінів. І після цього завершуємо нашу подорож.

 

Запитання 1. Який океан, виділений у 2000 році Міжнародною гідрографічної організацією, оточує Антарктиду?

Відповідь: Південний океан

 

Запитання 2. У 2013 році з'явилася інформація про перший матч в Антарктиді. За словами одного з учасників, через напружений робочий графік і великих відстаней розвинути успіх не вдалося. Напишіть назву того, завдяки чому цей матч став можливий

Відповідь: Тіндер

Коментар до запитання 2: матчем в додатку для знайомств називається взаємний інтерес двох користувачів. У безлюдній Антарктиді знайти поруч симпатію непросто, але, збільшивши радіус пошуку до 45 кілометрів, одному полярники це вдалося. На жаль, зустрітися і розвинути знайомство так і не вийшло.

 

docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку