Географічний дайджест "День Землі. Рекорди планети"

Про матеріал
Генеральна Асамблея ООН в 2009 році на 63-й сесії проголосила 22 квітня Міжнародним днем Матері-Землі. День Землі – це комплекс різноманітних заходів, що їх проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля нашої планети. Це свято покликане нагадати нам, про те, що планета Земля - наш спільний дім, вона прекрасна і унікальна та потребує турботи та захисту.
Перегляд файлу

Географічний дайджест

«День Землі. Рекорди планети»

 

Ведучий: Добрий день, жителі прекрасної блакитної планети! Ми раді вітати всіх у нашому залі. Сьогодні ми з вами зібралися для святкування Дня народження планети. 22 квітня людство відзначає День Землі.

 

Ведучий: Що ж це за свято - День Землі?! І навіщо він? Щоб нам усім стало зрозуміло, ми запрошуємо вас здійснити подорож по нашій чудовій планеті.

Все це наша рідна Земля. Скільки на ній прекрасного і дивного: і безкраї простори, і гори, що йдуть в небо, і сині-сині моря...а жителів на ній не злічити! І кожен з них - маленьке чудо! На жаль, люди забувають про це, і тоді димлять труби, гинуть тварини, лунають постріли. Щоб нагадати людям про красу нашої Землі і про те, що її треба берегти, і існує цей чудовий свято - День Землі.

 

Ведучий: Генеральна Асамблея ООН в 2009 році на 63-й сесії проголосила 22 квітня Міжнародним днем Матері-Землі.

Символом Дня Землі є зелена грецька буква тета Тета на білому тлі.

 

Ведучий: День Землі – це комплекс різноманітних заходів, що їх проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля нашої планети.  

Це свято покликане нагадати нам, про те, що планета Земля - наш спільний дім, вона прекрасна і унікальна та потребує турботи та захисту.

 

Ведучий: Яка ж вона, наша Земля?

 

Ведучий: Підраховано, що планеті Земля приблизно 4 з половиною мільярди років. Щоб обійти навколо Землі по екватору, потрібно подолати шлях довжиною майже в 40 010 кілометрів. На ній проживає 7 млрд. 794 млн.осіб (дані на 01.07.2020р.)

 

Ведучий: Як і в людей, у нашої планети є свої рекорди:

 

Ведучий:  Найбільший з океанів - Тихий. Він займає майже таку саму площу, скільки всі інші океани разом узяті. На його території  досить вільно розмістилися б усі материки, причому, залишилося б місце ще й для другої Африки. 

Найменший серед океанів – Північний Льодовитий, який менший за Тихий більш ніж у 10 разів.

Найбільшим морем світу є Саргасове, розташоване в центрі Атлантичного океану, між Північною Америкою і Європою. Площа його досягає 7 млн. км.², тобто майже така сама, як Австралія. До того ж це море є самим зовнішнім серед морів земної кулі, а береги його утворені контурами океанічних течій. Недарма Саргасове  море називають "морем без берегів".

 

Ведучий:  Якщо ж не враховувати "моря без берегів", то найбільшим виявиться внутрішнє Середземне море з площею 2,9 млн. км.²

Найменшим морем є Мармурове, затиснуте між Балканським півостровом та Малою Азією. Його площа становить всього (11,5 тис.км²), тобто трохи менша від площі Тернопільської області.

Азовське море серед усіх морів земної кулі найбільше врізується вглиб материка Євразія (на півдні Східно-Європейської рівнини). 

Наймілкішим серед морів також виявилось Азовське. Середня глибина його досягає лише 8 м, а найбільша - не перевищує 15 м.

 

Ведучий: Найбільша солоність поверхневих вод фіксується в Червоному морі, розташованому між пустельними берегами Африки та Аравійського півострова (42 промілле).

Найвищою температурою поверхневих вод (35,6°) відзначаються Перська затока і південна частина Червоного моря.

Найвищу температуру глибинних вод морів і океанів має Червоне море: на дні в південній його частині нещодавно виявлено "озера" води з температурою +72°С.

Найпрозоріше серед морів - Веделла. Металевий диск (диск Секкі), опущений в його східній частині, видно на глибинах до 70 м.

 

Ведучий:  Найбільший кораловий риф світу - Великий бар'єрний риф у східних берегів Австралії. Споруда простягається на 2600 км. Складається з 2900 окремих рифових споруд. Біля 350 видів коралів формують риф і 70 видів морських організмів проживають в його межах. Науковці оцінюють вік Великого бар'єрного рифа у 20 тис.років, але геологи, яким вдалося взяти зразки речовини у основи споруди, вважають, що їй може бути і 500 тис.років.

Найбільший і найглибший підводний каньон розташований посередині Берингового моря і зветься Жемчужним. Його глибина досягає 2,6 км, тому він глибший, аніж суходільний Великий каньон в США (той має глибину 1,83 км).

Найглибший каньйон у світі — Каньйон Колка. Його глибина досягає 4160 метрів, це географічне чудо південного Перу .

Найдовша пляжна смуга Землі розміщена на узбережжі Бразилії - 7,5 тис.км довжиною.

 

Ведучий: Найбільшим серед численних озер на Землі є Каспійське море. Його площа (372 тис. км²) більша за такі європейські країни, як Італія, Бельгія і Нідерланди, разом узяті.

"Найвищим" озером на земній кулі є Арпорт-Цо в Китаї. Воно розташоване в Тібеті на висоті 5465 м вище рівня океану.

Озеро Тітікака - найвисокогірніше судноплавне озеро світу. Воно розташоване на висоті понад 3810 м. над рівнем світового океану.

 

Ведучий: Найглибше озеро земної кулі - Байкал. Його глибина завдяки розташуванню в тектонічній рифтовій улоговині досягає 1637 м.

Найбільше прісноводне озеро світу - озеро Верхнє у системі Великих озер Північної Америки. Його площа становить 82 тис.км.², а води у ньому вистачило б, щоб заповнити усі інші великі озера. 

Найсолоніше озеро - Мертве море (солоність досягає понад 400 промілле, тобто в 1 літрі води розчинено 400 грам солі). Водночас це озеро з  найнижчим у світі урізом води (-408 м).

Найменш солоне море - Балтійське: в 1 л його води міститься від 0,3 до 0,8 г солі.

 

Ведучий: Найдовшою  і одночасно найповноводнішою річкою є Амазонка. Площа її водозбору досягає 7 млн. км², а це майже дорівнює такому материку, як Австралія. В Амазонку впадає понад 200 приток завдовжки до 3,5 тис. км кожна. Кожну секунду вона поповнює океан майже на 120 тис. м³ води.

Найглибшою річкою світу також є Амазонка: майже 100 м біля міста Обідос, Бразилія.

Найширша річка у світі - все та ж Амазонка: її ширина у місті Гурупа, Бразилія, становить 11 км і досягає 45 км під час розливів. У гирлі ширина Амазонки досягає 100 км.

 

Ведучий:  Найбільша серед річок світу дельта - у індійської річки Ганг (біля 80 тис. км²). На цій площі можна розмістити три такі європейські держави, як Бельгія.

Найкоротша річка у світі, згідно Книги рекордів Гіннесса, має довжину 18 м., знаходиться в Абхазії. Починається річка з підземної карстової печери і впадає у Чорне море. Є однією з найхолодніших річок Кавказу.

Найдовша притока річки на Землі - Пурус у басейні Амазонки (3379 км, 17-а за довжиною річка світу).

Найгарячіша річка - притока Амудар'ї Таірсу. В окремих місцях температура води піднімається до +45°С.

 

Ведучий:  Найпотужнішим у світі водоспадом є Інга в центрально-західній Африці, на річці Конго, Найбільша висота водоспаду становить 96 м, ширина — коливається від 260 м до 4 км, довжина до 15,24 км. Він, в середньому, щосекунди пропускає 42 476 м³ води.

 Найширшим водоспадом є Кхон  в південно-східній Азії на річці Меконг. Середня ширина водоспаду становить 10 783 м, максимальна  12 954 м. 

Одним із найвідвідуваніших водоспадів світу є  Ігуасу, що мовою індіанців означає "велика вода".

Найвищий водоспад на Землі - Анхель на притоці річки Оріноко, у Венесуелі. Вода тут спадає з висоти 1054 м. 

 

Ведучий: Найбільший гірський льодовик на земній кулі розташований в Антарктиді. Це льодовик Фільхнера. Довжина його 925 км, а товщина близько 4000 м.

Найбільший острів, оточений прісними водами, у світі - Маражо в дельті Амазонки (47,6 тис.км.²).

Найбільше болото на планеті - Пантанал, 200 тис.км.² Знаходиться в  Південній Америці і належить до ареалів з найбільшим біорізноманіттям на Землі.

 

Ведучий: Долина Смерті в Каліфорнії і місце в Лівії, зване Ель Азізія, утримують рекорди найбільш спекотних місць на Землі. Рекорд Ель Азізії - 57.8 за Цельсієм (13 вересня 1922 року), рекорд Долини Смерті - 55.8 за Цельсієм (10 липня 1913 року).

Найхолоднішим місцем на Землі визнана Антарктика - 89° за Цельсієм (зареєстровано 21 липня 1983 року).

Пустеля Атакама (Чилі) - найбільш сухе місце на Землі (0,01 см опадів на рік, деякі частини пустелі не зрошувалися дощем протягом 400 років!)

Черрапунджі (Індія) - найбільш вологе місце на Землі.

 

Ведучий: Еверест (Непал) - найвища точка світу (8 844 м над рівнем моря).

Мауна Кеа (Гаваї) найвища гора в світі (від дна, де вона починається, до верхньої точки висота складає 10 206 м).

Маріанська западина - найглибше місце на Землі (10 915 м нижче рівня моря).

Індонезія - найбільший архіпелаг на Землі (складається з 5 великих і 30 груп островів, загальна кількість островів – 17 508).

 

Ведучий: Метеоритний кратер Вредефорт (Південна Африка) - найбільший кратер на Землі (радіус 190 км).

Фіорд Скорсбісанд (Гренландія) - найдовший і найглибшиий фіорд у світі (протяжність 350 км, 1 500 м в глибину).

Вороняча печера (Грузія) - найглибша печера в світі (2 140 м в глибину).

 

Ведучий: У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі.

Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 1954 року. На даний час такий же дзвін є в багатьох містах різних країн світу: Дзвін Миру відлитий з монет - дитячих пожертв з усіх континентів - і є символом глобальної солідарності людей Землі. Також у нього вплавлені ордени та медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Дзвін має гравіювання «Хай живе загальний мир у всьому світі».

 

Ведучий: То ж ми віримо, що наш захід дав вам нову інформацію, збудив вашу зацікавленість. Ми віримо, що кожен із нас, живих на Землі буде розумним, бережливим, допитливим у своїх взаєминах з природою.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Сценарії
Додано
29 березня 2021
Переглядів
921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку