Географія 11 клас. Презентація . Тема : "Статево - вікова структура населення."

Про матеріал
У презентації запропонований матеріал для проведення досліджень статево - вікових пірамід різних країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бендрик В.І. Демографічний перехід, його фази. Характеристика демографічної ситуації в країнах за статево-віковими пірамідами.

Номер слайду 2

03.02.20222 Діяльнісний компонент:розпізнає за статево-віковими пірамідами країни різних типів відтворення населення;характеризує фази демографічного переходу; читає карти населення;обчислює демографічні показники;аналізує текстові, картографічні і статистичні матеріали з метою порівняння процесів відтворення населення;установлює просторові відмінності демографічних процесів за картами; обґрунтовує особливості перебігу демографічних процесів у країнах з різним рівнем економічного розвитку; прогнозує зміни чисельності населення, статевої та вікової структури на основі аналізу статево-вікових пірамід.

Номер слайду 3

03.02.20223 Демографічний перехід – історичний перехід від одного типу відтворення до іншого. Його кінцева мета –стабілізація чисельності населення. Загальна схема процесу демографічного переходу складається з 4 (або 5) послідовних фаз, кожна з яких у різних регіонах і країнах відбувається за власним сценарієм, але має певні спільні риси

Номер слайду 4

Your Date Here4типи вікової структури населення. Два типи вікової структури населення. Перший (регресивний)Формується за першого типу відтворення населення нього характерні мала частка дітей і людей молодого віку та велика частка літніх людей. Частка людей працездатного віку становить 50 – 60 %. Другий (прогресивний) Тип вікової структури мають країни, що розвиваються за другим типом відтворення населення. Значною є частка дітей і людей молодого віку при вкрай низьких показниках частки літнього населення. Осіб працездатного віку – близько 51 – 55%

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Природні (біологічні), соціальні таісторичні чинники впливають на співвідношення чоловічого та жіночого населення. Your Date Here. Your Footer Here6 Тип відтворення населення та міграційні процеси впливають на вікову структуру населення. Виокремлюють три основні вікові групи: діти (Д: 0 – 14 років),люди працездатного віку (П: 15 – 65 років), літні люди (Л: за критеріями ООН –старші за 65 років). Перша та третя з цих груп – люди непрацездатного віку, якіперебувають на утриманні другої.

Номер слайду 7

03.02.20227 Порівняти статево – вікові структури країн

Номер слайду 8

Головні типи статево – вікових пірамід. Your Date Here. Your Footer Here8 У країнах,що розвиваються, переважає структура у формі «трикутника», що показує демографічну врівноваженість працюючого й непрацюючого населення. У країнах, де триває значне демографічне зростання (наприклад, в Індії) статево-вікова піраміда має форму «парасольки», у якій більшість населення становлять діти різного віку. Статево-вікова піраміда у формі «шолому» характерна для розвинених країн (наприклад, Австрія), у яких незначна народжуваність призводить до фактично однакової кількості дітей та людей працездатного віку. Найпоширенішою у світі є тип статево-вікової піраміди у формі «капелюха» (наприклад, США), в умовах довготривалої стабільної політико-економічної ситуаціїмали місце «бебі-буми» — періоди різкого зростання народжуваності, коли з’являлись великі групи населення одного віку.

Номер слайду 9

. Your Date Here. Your Footer Here91. За статево-віковими пірамідами Єгипту, Німеччини та США :а) з’ясуйте, до якого типу належить кожна з пірамід; б) обчисліть, яку частку населення (у відсотках) становлять люди різних вікових груп уданих країнах: діти (Д) – 0 – 14 років, працездатні (П) –15 – 64 роки, літні люди (Л) – 65+ років;2. За одержаними даними порівняйте рівень забезпеченості Єгипту, Німеччини та США людьми працездатного віку нині та в майбутньому

Номер слайду 10

Припинення шлюбу відбуваєтьсявнаслідок розірвання шлюбу або смерті одного із членів подружжя. У сім’ї чітковизначено функції кожного із членів подружжя: чоловік – годувальник і головасім’ї, жінка – матір і домогосподарка. Шлюб припиняється в зв’язку зі смертю одного із членів подружжя. В індустріальному та постіндустріальному суспільствах переважаютьмалодітні сім’ї. Для аграрних суспільств, які склалися в найменш розвинутих країнах, притаманне укладання ранніх шлюбів. Частішими стають такі форми шлюбних союзів, як громадянськийта фіктивний шлюб. Шлюбно-сімейна структура населення. Сім’я – це мала група людей,об’єднаних шлюбом або кровними зв’язками, спільним побутом, бюджетом, якінесуть взаємну відповідальність один за одного.

Номер слайду 11

Демографічне старіння населення. Your Date Here. Your Footer Here11

Номер слайду 12

Однією з характеристик демографічної «старості» є середній вік населення. Монако 49.4Італія 45.1 Німеччина 41.6 Японія 46.9 Малі – 16,3 року.. Чим обумовлені відмінності в середньому віку населення різних країн?

Номер слайду 13

Демографічнаполітика – система адміністративних, економічних, пропагандистських та інших заходів, за допомогою яких держава впливає природний рух населення(передусім на народжуваність) у бажаному для себе напряміYour Date Here131. У розвинутих країнах з І типом відтворення демографічна політика спрямована на … 2. Більшість країн з ІІ типом відтворення населення вживають заходів, що ….

Номер слайду 14

Джерела 14 Географія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл.заг. серед. освіти / С. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019 Географія (рівень стандарту) : підручник для 11 кл. закладів загальної середньої освіти / Гільберг Т. Г., Савчук І. Г.,Совенко В. В. — К. : УОВЦ «Оріон», 2019.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
8074
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку