Географія 6-й клас. Природа океанів

Про матеріал
Географія 6-й клас. Презентація на тему "Природа океанів". Творча робота учнів. Складається з фотографій та їхніх описів. Використані матеріали з підручника та інтернет-ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа океанів

Номер слайду 2

Тихий океан Атлантичний океан Індійський океан Північний Льодовитий океан

Номер слайду 3

Тихий океан Тихий океан займає 1/3 усієї земної поверхні і 1/2 площі Світового океану. 

Номер слайду 4

Органічний світ Тихого океану характеризується надзвичайним багатством і різноманіттям видового складу. Лише в його поверхневому шарі виявлено понад тисячу видів мікроорганізмів, що входять до складу планктону. Одним з найбагатших за видовим складом організмів є розташоване у помірному поясі Японське море.

Номер слайду 5

Виділяються багатством форм життя коралові рифи тропічних і екваторіальних широт.  Найбільшою кораловою будівлею є Великий Бар'єрний риф біля східного узбережжя Австралії, де живуть тропічні види риб, червів, морських їжаків, морських зірок, кальмарів, восьминогів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Морський їжак Кальмар Восьминіг

Номер слайду 8

Багато видів риб і тварин мають промислове значення. Так, у північній частині океану поширені лососеві риби – лосось, кета, горбуша. У центральній частині багато тунця і оселедця. Біля західного узбережжя – анчоусів.

Номер слайду 9

Тихоокеанське узбережжя Південної Америки подекуди вкрите численними колоніями птахів (бакланів, пеліканів, пінгвінів).

Номер слайду 10

В океані водяться також ссавці: кити, дельфіни, морські котики, морські бобри (трапляються лише в Тихому океані). Ще однією особливістю Тихого океану є наявність тварин-гігантів. Наприклад, молюск тридакна, камчатський краб, китова акула, синій кит.

Номер слайду 11

Дельфіни Морські котики

Номер слайду 12

Атлантичний океан Органічний світ Атлантичного океану за видовим складом бідніший, ніж Тихого. Це пояснюється геологічною молодістю першого і дещо прохолоднішими кліматичними умовами. Але, незважаючи на обмежену кількість видів, запаси риби та інших морських тварин у цьому океані досить значні.

Номер слайду 13

Найсприятливіші умови життя багатьох видів риб склались у північній та північно-західній частині океану, де змішуються потоки теплих і холодних течій. Тут промислове значення мають тріска, оселедець, морський окунь, скумбрія, мойва.

Номер слайду 14

У північному субтропічному поясі знаходиться Саргасове море, відоме велетенськими саргасовими водоростями.

Номер слайду 15

Морж Тюлень

Номер слайду 16

Індійський океан Органічний світ Індійського океану різноманітний. Тропічні водні маси багаті планктоном. До найпоширеніших риб належать сардинела, скумбрія, летючі риби, тунець, макрель, камбала, численні акули.

Номер слайду 17

Особливо насичені життям райони шельфу та коралові рифи. В теплих водах океану водяться велетенські морські черепахи, морські змії, багато кальмарів та каракатиць, морських зірок. Ближче до Антарктиди можна побачити китів і тюленів.

Номер слайду 18

Північний Льодовитий океан На бідність органічного світу Північного Льодовитого океану впливають суворі кліматичні умови. Винятки становлять лише Північно-Європейський басейн, Баренцове та Біле моря з їх надзвичайно багатим тваринним і рослинним світом.

Номер слайду 19

Флора океану представлена головним чином ламінаріями, фукусом, анфельцією, а в Білому морі – також зостерою.

Номер слайду 20

У Північному Льодовитому океані мешкають найбільші мідії, найбільша медуза –  ціанея. У Карському морі відомі гігантський одиночний корал, морський павук, розмах ніг якого сягає 30 см.

Номер слайду 21

Медуза –  ціанея Гіганський морський павук

Номер слайду 22

Особливість організмів Північного Льодовитого океану – їх довголіття. Наприклад, мідії в Баренцовому морі живуть до 25 років (в Чорному морі – не більше 6 років), тріска живе до 20 років, палтус – до 30-40 років. Це пов'язано з тим, що в холодних арктичних водах розвиток життєвих процесів протікає повільно.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

ppt
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
2330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку