Гімнастика. Стройові вправи та їх види

Про матеріал
По порядку Стройся в ряд! На зарядку Все підряд! Ліва! Права! Бігаючи, Плаваючи, Ми ростемо Сміливими, На сонці Засмаглими. Наші Ноги Швидкі, Мітки Наші постріли, Міцні Наші м'язи І очі Не тьмяні. По порядку Стройся в ряд! На зарядку Все підряд!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стройові вправи та їх види

Номер слайду 2

Стройові вправи - це стройові прийоми, та найбільш економічні засоби шикування і перешиковування, розмикання змикання та переміщення студентів по залу або майданчику. 

Номер слайду 3

Стройові вправи використовуються для спільного організованого і швидкого розміщення людей, що займаються в фізкультурному залі, на площадці перед виконанням фізичних вправ і після їх закінчення. Разом з тим вони допомагають формуванню навичок правильної осанки, розвитку газоміру, рівноваги, швидкості, спритності, орієнтуванню в просторі, вихованню дисциплінованості, організованості, підтягнутості.

Номер слайду 4

Класифікують стройові вправи на наступні чотири групи: Стройові прийоми.2. Побудови і перестроювання.3. Пересування.4. Розмикання до стулення.

Номер слайду 5

Стройові поняття

Номер слайду 6

Стрій - установлене відповідно до Статуту розміщення тих хто займається для спільних дій.

Номер слайду 7

Шеренга - стрій, у якому ті хто займаються розташовані на одній лінії один біля іншого.

Номер слайду 8

Колона - стрій, у якому ті хто займаються розташовані на одній лінії у потилицю один іншому .

Номер слайду 9

Інтервал - відстань між учнями, яка дорівнює ширині долоні (між ліктями) один від одного.Інтервал

Номер слайду 10

Дистанція - відстань між учнями, яка дорівнює з дистанцією на підняту вперед руку.

Номер слайду 11

Фланги - правий та лівий краї строю.. Правофланговий – учень, який стоїть першим у шерензі (справа). Лівофланговий – учень, який стоїть останнім у шерензі. Правофланговий. Лівофланговий. Ширина строю

Номер слайду 12

Фронт - сторона строю, куди учні стоять обличчям. Тил - сторона протилежна фронту.

Номер слайду 13

Глибина строю - відстань від направляючого до замикаючого або від першої шеренги до останньої. Напрямний – учень, який йде у строю першим. Замикаючий - учень, який йде у строю останнім.

Номер слайду 14

Зімкнутий стрій – стрій, у якому ті хто займаються розташовані на встановлених інтервалах та дистанціях.

Номер слайду 15

Розімкнутий стрій - стрій, у якому ті хто займаються розташовані на інтервалах та дистанціях зазначених викладачем.

Номер слайду 16

Стройова стійка - це положення, яке усі ті хто стоять в строю зобов'язані прийняти після команди "струнко!": п'яти разом, носки нарізно, коліна з'єднати і не згинати, живіт утягти, груди подати вперед, плечі розгорнути назад, руки опущені вниз, долоні знаходиться у середини стегна, голова піднята, погляд спрямований уперед.

Номер слайду 17

Стройові прийоми та команди

Номер слайду 18

"СТАВАЙ!" - команда, по якій ті хто займаються стають у зазначений стрій, приймаючи стройову стійку.«РІВНЯЙСЬ!« - за командою «РІВНЯЙСЬ» усі учні, крім напрямного, повертають голову праворуч і так, щоб праве вухо було вище лівого, підборіддя підняте. Як різновид може бути команда «Ліво-РУЧ РІВНЯЙСЬ». Коли рівняння закінчено, подають команду «СТРУНКО» і всі стають у вихідне положення (голову прямо)."СТРУНКО!" - команда, по якій ті хто займаються стоячи в строю приймають стройову стійку."ВІЛЬНО!" - команда, по якій ті хто займаються переносять вагу тіла на одну ногу, злегка зігнувши іншу, не з ходячи з місця.

Номер слайду 19

"ПРАВОЮ (ЛІВОЮ) ВІЛЬНО!" - команда, по якій ті хто займаються стоячи в строю відставляють праву (ліву) ногу убік, приймають стійку ноги нарізно, руки за спину."РІВНЯЙСЬ!" - команда, по якій усіті хто займаються стоячи в строю, крім направляючого, повертають голову убік направляючого і приймають стройову стійку."НА СЕРЕДИНУ (ПРАВОРУЧ, ЛІВОРУЧ) - РІВНЯЙСЬ!" - команда, по якій усі ті хто займаються стоячи в строю, крім середнього або право (ліво) флангового повертають голову убік зазначений в команді."ПО ПОРЯДКУ – РОЗРАХУЙСЬ!" - команда, по якій кожен з займаючихся стоячи в строю, починаючи від направляючого, почергово повертає голову ліворуч, називаэ свій номер, і потім приймає вихідне положення.

Номер слайду 20

"НА ПЕРШИЙ ТА ДРУГИЙ - РОЗРАХУЙСЬ!", "ПО ТРИ (ЧОТИРИ, П'ЯТЬ і т.д.) - РОЗРАХУЙСЬ!", - команди, які подаються для розрахунку тих хто знаходиться стоячи в строю. Кожен займаючийся стоячи в строю чітко повертає голову ліворуч, називаючи свій номер, і потім приймає вихідне положення."ВІДСТАВИТИ!" - команда, по якій ті хто займаються знаходячись у строю припиняють виконання стройового прийому та приймають попереднє вихідне положення."РОЗІЙДИСЯ!" - команда, по якій ті хто займаються знаходячись у строю залишають своє місце, вибігаючи з нього роблячи 3-4 бігових кроків і переходять на крок, у різних напрямках."НАПРА - ВО!", "НАЛІ - ВО!", "КРУ - ГОМ!" - команди, по яким ті хто займаються стоячи в строю повертаються в зазначений напрямок на зазначений кут повороту (поворот навкруги здійснюється через ліве плече на 1800, праворуч - 900, ліворуч - 900).

Номер слайду 21

"Пів повороту НАПРА - ВО!", "Пів повороту НАЛІ - ВО!" - команди, по яким ті хто займаються стоячи в строю повертаються в зазначений напрямок на зазначений кут (кут пів повороту - 450)."КРОКОМ - РУШ!" - команда, по якій ті хто займаються стоячи в строю починають рух з лівої ноги всі разом зберігаючи рівняння в строю."БІГОМ - РУШ!" - команда, по якій ті хто займаються рухаючись кроком в строю, переходять з похідного кроку на біг, попередньо зігнувши руки в ліктьових суглобах і нахиливши тулуб уперед.

Номер слайду 22

"НА МІСЦІ КРОКОМ - РУШ!" - команда, по якій ті хто займаються стоячи в строю переходять на крок на місці з лівої ноги."НА МІСЦІ БІГОМ - РУШ!" - команда, по якій ті хто займаються, що стоять або йдуть на місці в строю переходять на біг на місці попередньо зігнувши руки в ліктьових суглобах і нахиливши тулуб уперед.+"ПРЯМО!" - команда, по якій ті хто займаються стоячи на місті, рухаючись кроком або бігом у строю на місці починають рух у зазначеному напрямку з лівої ноги.

Номер слайду 23

"НАПРАВЛЯЮЧИЙ - НА МІСЦІ!" - команда, по якій направляючий у строю, після похідного кроку або бігу, зупиняється, продовжуючи крок або біг на місці, а всі ті хто займаються стоячи за ним у колоні підходять до нього дотримуючи встановленої дистанції вчителем."НА МІСЦІ!" - команда, по якій усі ті хто займаються рухаючись кроком або бігом у строю переходять із кроку або бігу на крок на місці там, де почули команду без просування до направляючого."ГРУПА - СТІЙ!" - команда, по якій усі ті хто займаються рухаючись кроком або кроком на місці в строю зупиняються на два рахунки, починаючи з лівої ноги.

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
6389
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку