Година спілкування "1 жовтня - День захисника України".

Про матеріал
Мета:познайомити учнів з Державним святом – Днем захисника України, Днем Козацтва та релігійним святом Покрови Пресвятої Богородиці; виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння; розвивати навички виразного читання віршів, формувати дикцію; прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, культури свого народу, любов до Батьківщини.
Перегляд файлу

1 жовтня - День захисника України.

Мета:познайомити учнів з Державним святом – Днем захисника України, Днем Козацтва та релігійним святом Покрови Пресвятої Богородиці; виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння; розвивати навички виразного  читання віршів, формувати дикцію; прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, культури свого народу, любов до Батьківщини.

 

Сьогодні ми зібралися у цій святковій залі, щоб засвідчити свою повагу тим, хто коли не будь носив і носить військову форму, хто боронить нашу державу від російських агресорів та відзначити День Захисника України.      Протягом всієї багатовікової історії нашої Батьківщини народ вище за все цінував вірність Вітчизні, мужність і відвагу героїв, які боролися за торжество добра і справедливості. І тому за наказом Президента України 1 жовтня ми відзначаємо свято - День захисника України. Цьому святу ми і присвячуємо сьогодні нашу виховну годину.  (Слайд 1)

Учень У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,

Рідніша їм своя пустиня,

Аніж щемний в пустині рай.

Їм красить все їх рідний край.

Нема без кореня рослини, а нас, людей, без Батьківщини…

  З цього року українці відзначатимуть День захисника України 1 жовтня. Чому саме в цей день? (Слайд 2)

На 1жовтня припадає одразу три величних свята ‒ День Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника Вітчизни. Традиція шанувати Богородицю, як покровительку українського війська, прийшла ще від київських князів до козацтва. Це Свято було одним з найголовніших свят і для запорізьких козаків.  З 2015 року, свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

Традиційно у цей день вшановують і вітають людей у погонах, чоловіків, що присвятили себе захисту Вітчизни, сивочолих ветеранів, юнаків, які відслужили в армії. Але на жаль так сталося, що сьогодні це свято ще і тих, хто воює, хто стоїть  на захисті  України, хто кожен день ризикуючи своїм життям іде в бій, не знаючи чи залишиться живим.

На 1 жовтня припадає свято Покрова Пресвятої Богородиці.(Слайд 3) Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці дуже давня. Сама назва свята пов'язана з назвою частини одягу Пресвятої Богородиці – головного покривала. Пресвята  Богородиця зняла з Себе велике покривало, що блищало як блискавка, яке носила на Пречистій Своїй голові простягнула над усім народом, який стояв і молився за мир на своїй землі.

Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом. (Слайд 4,5) В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свято Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю Заступницею і Покровительницею. На Запоріжжі в козаків була церква святої Покрови. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва . Основним завданням  козаків  була боротьба за волю народу.

Учень Козаки – це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки – борці за волю,

За народні щастя й долю.

Козак – це людина чесна і смілива

Найдорожче йому – Батьківщина!

 

 Учасникам даю по одному конверту, в яких знаходяться картки на яких написані слова з відомих прислів’їв.

Скласти прислів’я з «розсипанок ».

 

• Козацькому роду нема переводу.

• Де козак там і слава.

 

   На жаль і зараз над нашою Батьківщиною нависла загроза війни. Всі українці згуртувалися навколо цієї біди. Неймовірну мужність виявляють наші українські захисники Батьківщини, проявляючи неабиякий героїзм у сучасній боротьбі за незалежність і цілісність нашої держави. Українські військові та добровольці, які боронять нашу землю від ворогів залишаються завжди вірними Присязі українському нородові, вони демонструють готовність віддати життя за мир і спокій в Україні. Багато військових загинули в цій війні. Я пропоную запалити свічку і помолитися за наших захисників і захисниць. Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України. (Слайд 6 )

Пісня «Пливе кача» (Хвилина мовчання )

Учень

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,

Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.

Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки…

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою –

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

  Єдність, мужність нашого   українського народу полягає в любові до своєї Батьківщини, знанні своєї історії, поваги до своїх традицій. Давайте зараз розгадаємо кросворд про основні поняття нашої держави.

Розгадування кросворда «Символи держави» (Слайд 7)

1. Установлене державною владою загальне, для всіх обов’язкове правило, що має найвищу силу. (Закон)

2. Символічний знак держави, міста чи роду, зображуваний на прапорі, монетах, печатках. (Герб)

3. Полотнище одного або кількох кольорів, яке є символом держави, організації. (Прапор)

4. Назва головного міста нашої держави, де містяться уряд і урядові установи. (Київ)

5. Урочиста пісня, що є символом державної єдності. (Гімн)

6. Місцевість, де людина народилася, рідний край. (Батьківщина)

https://subject.com.ua/lesson/world/4klas/4klas.files/image001.jpg

Свої національні символи люди повинні шанувати й берегти. Про це записано у Конституції України: «Захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності; шанування її державних символів є обов’язком громадян України».

Пропоную пограти у гру «Закінчи речення». Граючи у цю гру ми згадаємо державні символи нашої Батьківщини.

 Гра «Закінчи речення»

   Наша Батьківщина — ... (Україна).

   Державними символами України є... (гімн, прапор, герб).

   Прапор України двоколірний — ... (жовтий, синій).

   Гімн України — це пісня... («Ще не вмерла України...»).

   Слова гімну написав... (Павло Чубинський).

   Музику до гімну створив ... (Михайло Вербицький).

   Герб України — ... (тризуб).

1 жовтня, День захисників та захисниць України, День українського козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва. Отже, сьогодні ми відзначимо триєдине свято.

Учень

День захисника Вітчизни-

Мужності й геройства свято.

І ми вклоняємося тим,

Хто літ тому назад багато.

Учень

І тим, хто нині з автоматом

Наш спокій береже і захищає,

Всю нашу велику родину,

Рідну землю свою - Україну.

Кожна людина повинна  добре знати  історію та традиції свого народу, адже майбутнє тісно пов’язане з минулим. Ви ще маленькі дітки, ще не можете стати на захист своєї країни, але знаючи і поважаючи свою культуру ви можете допомогти нашій країні бути у єдності. Спробуємо свої сили та з’єднаємо частини прислів’їв. (Слайд 8)

З’єднайте частини прислів’їв.

Де рідний край,..             ... не так світить і сонце.

У чужій сторонці...           ... умій за неї постояти.

Навіть у птахів...              ... немає народу.

Батьківщина — мати...     ... там і під ялинкою рай.

Кожна рослина...             ... є батьківщина.

Без мови...                      ... на своєму корені росте.

“Слава Україні! – Героям слава!” – гасло Української повстанської армії.(Слайд 9 ) Нині воно є офіційним вітанням у Збройних силах України. “Слава Україні!” почали вітатися вояки кінного дивізіону 1-го Запорізького полку Армії УНР. На це відповідали: “Козакам слава!”. Звертання “Слава Україні! – Героям слава!” (Слайд 10) затвердив навесні 1941-го року ІІ Великий збір ОУН під проводом Степана Бандери. 4 жовтня 2018 року Верховна Рада затвердила вітання “Слава Україні! – Героям слава!” як офіційне в Збройних силах та у Національній поліції.

     Пісня, як душа народу, завжди з ним – і в горі, і в радості. Сьогодні у нас свято, тож пригадаємо українські народні пісні. (Слайд 11)

 «Музична стежинка»

       Дітям пропонується прослухати уривки  мінусовок пісень. Треба  впізнати пісню.

«Ой є в лісі калина»

«Ти ж мене підманула»

«Як у нас на Україні»

«Гімн України»

«А мій милий вареничків хоче»

«Чорнобривці»

(Слайд 12) Мужність і героїзм, доблесть і слава, відвага і честь - саме ті чесноти, на яких базується вся багатовікова історія нашої України. На долю захисників усіх поколінь випало багато випробувань, однак вони завжди долали їх з гідністю. Захищати Батьківщину, свою землю, свою домівку - це святий обов`язок кожної людини. І нам необхідно пам'ятати про це. У нашій громаді є наші захисники, герої, які  дають відсіч російській агресії, захищають територіальну цілісність нашої держави, та зробили особистий внесок у захист незалежності України. Є  і загиблі хлопці. Ми горді за свою країну за своїх захисників, які поклали соє життя задля  захисту незалежності та територіальної цілісності України.

 Ми всім серцем повинні любити свою країну – Україну. (Слайд 13)

А тепер погляньте: у кожного з вас на парті лежить сердечко, яке ми розмістимо навколо карти України, щоб наша Батьківщина була захищена нашою любов‘ю, щоб вона процвітала, була могутньою державою, а ви для цього будете старанно вчитись, щоб своїми відкриттями прославити Україну. (Діти прикріплюють сердечка навколо карти України.)

 (Під пісню: «Україно моя! Це пісні соловʼїні …»)

  (Слайд 14) Діти, шануйте і любіть свою прекрасну, рідну неньку-Україну, пам‘ятайте завжди і скрізь, що нема життя без Батьківщини. Хочу, щоб у кожного з вас було бажання гордо заявити: «Україна – це моя Батьківщина! Я цим пишаюся!».

  (Слайд 15) У День захисника України вітають військовослужбовців, ветеранів, воїнів, дідусів, тат, хлопчиків, всіх чоловіків. І саме цей день вважають по праву - днем справжніх чоловіків! В нашому класі навчаються хлопчики, майбутні захисники Батьківщини. Дорогі хлопці! Дозвольте від імені усіх дівчат нашого класу привітати вас зі святом справжніх чоловіків — Днем захисників України! Бажаємо вам не боятися ніяких перепон, і сміливо йти до будь-яких цілей. А для досягнення цілей необхідне міцне здоров'я, тому ніколи не хворійте, будьте міцні духом і тілом. Ми вас любимо і цінуємо!

Учениця: Ми бажаємо вам, хлопці,

Друзі наші щирі,

на «відмінно» всім навчатись

І жити у мирі!

Щоб зростали і мужніли

Ви кожну годину,

Щоб батьки пишались вами

У будь-яку хвилину!

Всі хором .  Ну, а ми, дівчата, разом

Хлопцям обіцяємо:

Про оцінки ваші добрі

Ми завжди подбаємо!

А зараз пропоную пограти у онлайн гру за посиланням:  (Слайд 16)

https://wordwall.net/play/61625/099/232

 Мужність і героїзм, доблесть і слава, відвага і честь - саме ті чесноти, на яких базується вся багатовікова історія нашої України. На долю захисників усіх поколінь випало багато випробувань, однак вони завжди долали їх з гідністю. Захищати Батьківщину, свою землю, свою домівку - це святий обов`язок кожної людини. І нам необхідно пам'ятати про це. У кожного з нас є можливість зробити свій внесок у  розвиток своєї Батьківщини. Якщо ми житимемо у злагоді, братерстві, поважатимемо, розумітимемо, підтримуватимемо одне одного, якщо у кожного в серці буде гордість і любов до своєї землі  - наша Україна розквітне. Тож побажаймо всім нам жити в Україні – єдиній країні! Україна - наш спільний дім! Україна – це я! Україна  - це ти!

(Слайд 17) Учениця: Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов'їну.

Любіть у труді, у коханні, у бою,

як пісню, що лине зорею…

Всім серцем любіть Україну свою —

і вічні ми будемо з нею!

 

Пісня «Україна - це я! Україна – це ми!» (Слайд 18, 19, 20)

 

docx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку