Година спілкування "Ми - соборні та неділимі!"

Про матеріал
Година спілкування у 7 класі до святкування річниці Соборності України та підписання Акту Злуки УНР та ЗУНР.
Перегляд файлу

 

Тема: Ми -  соборні та неділимі

(Година спілкування)

Мета : поглибити знання дітей про ключові події20 століття, політичних, громадських, військових, культурних діячів, які були визначними для українського державотворення; актуалізувати серед учнів ідеї соборності та суверенності держави – головних передумов розвитку незалежної України;формувати та розвивати різні види умінь, навичок, які мають стати фундаментом формування громадянської, історичної та національної свідомості школярів; активізувати пізнавальний інтерес до засадничих державотворчих подій історії України 20 століття; сприяти розвитку всіх видів інтелекту (практичного, креативного, емоційного, соціального) як умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації; формувати активну громадянську позицію учнів і почуття патріотизму.

Обладнання : українська символіка, малюнки дітей, проектор та екран для перегляду фото..

Перебіг заходу

Звучить пісня про Україну «В материнській вишиванці»

Вчитель. Наша Батьківщина – це Україна, прекрасна та чудова країна, що розкинулася на тисячу кілометрів із заходу на схід і сотні кілометрів з півночі на південь.  На її величезній території знаходяться і гори й низовини, річки та озера, безмежні степи та густі ліси, незліченні корисні копалини. Та нелегкою була історія нашої держави. Вистраждана, омита ріками крові та сліз нашого народу, славна іменами своїх синів та дочок, які заради волі та незалежності віддали свої життя.

Учень.

Моя Україно, колиско-калино,

Пізнати тебе мені щастя дано.

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі.

Стоять твої вірні сини навкруги.

І жити, і вмерти з тобою.

І прапор рідний в кривавих боях

Ніколи не вкритий ганьбою.

Уперше в XX  столітті незалежність України було проголошено 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, держава проіснувала 3 роки, Це був час безперервної боротьби за її збереження. Вже тоді Україна мала всі ознаки держави : територію, окреслену кордонами, герб, військо, грошову систему, мову, налагоджені дипломатичні зв’язки з іншими країнами

Це були криваві часи для України. У 1918-1919 роках, після революційних подій у Росії, на теренах нашої держави точилася громадянська війна, панували безвладдя і стихійність. Суспільство було розділено за політичними інтересами, а влада — за розбіжностями у стратегії та військовій орієнтації. Досить зазначити, що в цей період у нашій країні діяли шість різних армій: українська, більшовицька, біла, Антанти, польська, анархістська.

У березнi 1917 року у Надднiпрянськiй Українi розпочалася нацiональна революцiя. Було обрано Центральну Раду, першого президента М. Грушевського, проголошення створення Української Народної Республiки (УНР).

Учень.

Україно, моя нене, калиновий цвіте,

Чом же сумно ти стоїш, опустивши віти,

Чом сльозинки із очей по одній пускаєш?

Розкажи мені, рідненька, може легше стане.

 

У січні 1918 р., згідно Четвертого універсалу першого українського уряду, Україна проголошувалася самостійною державою — УНР (Українською Народною Республікою), а в листопаді 1918 р. у Львові було проголошено утворення ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки). Текст IV Універсалу датований 22 (9) січня 1918 року. Ухвалили його вночі 24 (11) січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради. Документ містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

 А вже через рік 22 січня 1919 року відбулася вагома подія в історії нашої держави – об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української  Народної республіки в одну державу. Об’єднання УНР та ЗУНР продемонструвало можливість цивілізованого демократичного збирання територій в єдину суверенну державу. На Софіївській площі в Києві було урочисто проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. В Універсалі Директорії УНР, зокрема, відзначалося : «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – ЗУНР (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Учень.

Нам сестричка нині розказала,
Що колись давно (я добре знаю) —
У зимовий ранок засіяло
Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,
Де колись лунала княжа слава
Хтось сказав: "Сповнились ваші мрії!
Україна вільна вже Держава!"

Хтось сказав, і всі почули люди,
З Києва аж по самі Карпати:
"Україна є, була і буде!
Вже її нікому не здолати!"

Нам сестричка розказала нині,
І сама я це вже добре знаю:
Знов прийде чарівна ця хвилина
В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,
Пролунають знов слова палкії,
Запанує наша воля всюди
І заграє грімко дзвін Софії!

 

Фотогалерея. Минуле.

.C:\Users\GATE\Pictures\злука4.jpg

 

 

 

C:\Users\GATE\Pictures\злука3.jpg

 

 

 

 

C:\Users\GATE\Pictures\злу1.png

 

 

 

C:\Users\GATE\Pictures\злу3.jpg

Але радість від Акту Злуки зовсім скоро

затьмарилася, бо  умовах приходу до влади більшовиків військові командири ЗУНР і УНР продовжували відстоювати в першу чергу регіональні інтереси. В результаті 21 квітня 1920 року голова Директорії УНР Симон Петлюра підписав "Варшавський договір", згідно з яким ряд західних територій України відійшли до Польщі. З тих пір кордони України ще неодноразово "вирівнювалися" зважаючи на геополітичні процеси і остаточно сформувалися лише у 1954 році.

Отже, подія об'єднання України мала певною мірою формальний характер, яка однак залишилася символом споконвічного прагнення нашого народу до возз'єднання в єдиній державі.

Учень.

День Соборності  відзначається в Україні щороку 22 січня, на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об’єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. Український народ, що століттями був розділений між різними країнами, визволився нарешті з неволі і отримав можливість об’єднатися на своїй землі в цілісній Україні.

І встане із руїн оновлена Вкраїна.

Принижена устане із колін,

Вквітчається барвистим пишним цвітом

І горда гляне з-за дніпрових хвиль.

О скільки раз тебе , Вкраїно, розпинали

І скільки раз ти умивалася слізьми,

Але настане час кривавої розплати

Загинуть твої злії вороги.

Ні! Я жива! Я буду вічно жити!

Хай вороги лякаються мене,

Як думку неможливо зупинити,

Так не спинити і життя моє.

Я буду вічно жить в квітках, у травах,

У зорях, що в безмежній висоті,

У ніжній колисковій, що нам мати

Співала у дитинстві по весні.

Сучасність


Вчитель. Одна з наймасштабніших акцій з нагоди Дня Соборності України пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. В кінці 2000-х років в Україні почали відроджувати традицію створення "живих ланцюгів", що символізують єдність українського народу.

Указом Президента України від 13 листопада №871/2014  було встановлено свято «Про День Соборності України»   (До цього часу свято носило назву «День Соборності та Свободи України»

 

C:\Users\GATE\Pictures\злука8.jpg

 

 

 

 

 

Учень.

 

Соборна Україна нині незалежна,

Як квітка синьо-жовта розцвіла.

І не згубилася людська любов безмежна

До України- неньки і її буття

 

21 століття. …Майдан та Революція Гідності вразили не тільки Україну, але й увесь світ. Міцна духом волелюбна нація, яка навчилася себе поважати знову зуміла відстояти свій демократичний вибір. Це рік єднання, пробудження української нації. Майдан став центром революції, місцем правди і свободи, площею добра , любові, дружби, братерства та гідності. Ще не загоїлися рани та не вщух біль від втрат, як знову ми повинні виборювати свою цілісність на Сході . Ми українці повинні усвідомити, що Україна в нас одна, а сила наша – в єдності. Тільки об’єднавшись ми зможемо подолати усі перешкоди, що стоять на шляху до її волі, незалежності, цілісності та неділимості.

 

 

C:\Users\GATE\Pictures\злука9.jpg            C:\Users\GATE\Pictures\акт.jpg

 

 

 

 

 

C:\Users\GATE\Pictures\акт3.jpeg

Учень.

І заспіває знову Україна,

І оживе її свята земля.

І пам’ятаймо : тільки

в єдності – народу сила,

Тож стали золотими ці слова.

 

У єдності – народу сила,

Від заходу вкраїнського й до сходу,

Ми єдності ланцюг протягнем знов,

Посієм між людьми священну згоду.

Ми разом! Це основа всіх основ,

Тепло сердець здолає ворожнечу,

І об’єднає всіх свята мета:

Тримаймось разом.

Ми – велика сила!

Вчитель.

Діти, хочеться, щоб кожен із нас усвідомив, що ми усі – частинка нашої славної держави. І кожен із нас у міру своїх можливостей творив майбутнє України. Якщо ми будемо жити у дружбі, єдності та братерстві, поважати одне одного, підтримувати, якщо в серці кожного буде гордість і любов до своєї землі – наша Україна розквітне і стане могутньою.

Вправа «Для тебе, Україно»

(Діти зачитують власні вірші  або презентують малюнки про Україну)

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку