Година спілкування на тему "Біль Чорнобиля"

Про матеріал

Година спілкування на тему: «Біль Чорнобиля»

Мета: розширити знання дітей про трагедію століття – вибух на ЧАЕС;

розвивати в учнів мислення, пам'ять, естетичний смак;

виховувати їх уважними ,милосердними людьми, патріотами,

справжніми громадянами своєї країни.

Перегляд файлу

Година спілкування на тему: «Біль Чорнобиля»

 Мета: розширити знання дітей про трагедію століття – вибух на ЧАЕС;

            розвивати в учнів мислення, пам'ять, естетичний смак;

            виховувати їх уважними ,милосердними людьми, патріотами,

            справжніми громадянами своєї країни.

Обладнання: плакати: « У 10 разів збільшилася кількість онкозахворювань у дітей», « Демографічна криза», « Дегенерація нації», « Земля в біді просить захисту».

                             Хай стане мир міцнішим у стократ,

                             Хай над землею чисте небо буде.

                             Чорнобиль – попередження, набат?

                             Його уроки людство не забуде.

                                             Хід заняття

Учитель:  Дорогі діти! Минуть роки й десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилюватиме людей, - і тих, кого  він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від скривдженої землі. Проблеми Чорнобиля – це біль України.

Було собі в Україні місто Чорнобиль. Затишне, красиве. Та біля нього побудували атомну станцію. І недогледіли її. Погано збудували. Погано й пильнували.

Сталася аварія на атомній станції. Багато земель України стали брудні. На них не можна сіяти, пасти худобу. На заражених землях нікому тепер не можна жити. Ті землі треба лікувати. Чорнобиль — тепер велика рана України.

Чорнобиль походить від назви гіркого полину чорно-билки. Спочатку так іменувалося давнє поселення, потім — місто, а згодом — і атомна електростанція. 

І сталося це літа Божого

Тисяча дев'ятсот вісімдесят шостого.

Було тихо-тихо й погожо.

І сталося це літа Божого,

Яке запам'ятається кожному

Українцю навічно та просто-просто.

І сталося це літа Божого 

1986-го.. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталася найбільша катастрофа сторіччя. Це була трагедія не тільки для України, а й для всього людства. Найбільшому радіоактивному забрудненню піддались області України, Білорусі, Росії. Це територія з населенням 7,1 млн осіб, із них 3 млн дітей. — Діти, а ви знаєте, що означає слово «радіація»? Слово «радіація» походить від латинського слова «радіус», що означає «промінь». Тобто те, що рухається у просторі як промінь світла.

Аварія на Чорнобильській АЕС, смертоносне полум'я зловісної пожежі висвітило кожного, хто там працював і жив, виділило перших із перших. Вони, ризикуючи своїм життям, кинулися до реактора, аби своїми грудьми відвернути трагедію.

Душевні, добрі, сильні, вперті — Змогли стихію подолать. Комусь прийшлось назавтра вмерти, Комусь -— ще довго помирать.

Бій без траншей і без окопів... Він увійшов у пам'ять літ. Спасли чорнобильці Європу. А може, цілий світ.

 

Учениця. Чорнобильська  трагедія. Це повість, що зіткана із правди, скорботи, мужності людей, зібраних у зоні  неприборканої стихії. Покинуті пусті будинки, рудий, помираючий ліс, четвертий енергоблок АЕС, оплетений сріблястим смертоносним димом…- все тут сприймається як докір нашій безвідповідальності. Як застереження світу, що крокує в грізне атомне століття.

  Тут, в Чорнобилі, земля давня. Тут князь Святослав наречену собі вибирав.

   Більше тисячі років цьому маленькому містечку. Це районне місто Київської області одержало назву  від різновидності гірського полину – чорнобилки. Спочатку так  іменувалося стародавнє поселення, потім місто, а за ним і сучасна атомна електростанція.

Учениця. Саме в ту ніч, із 25 на 26 квітня час став уже далеко не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік пішов на години, хвилини, секунди.1 год 23 хв 58 сек( час, коли всі безтурботно спали) – у різних приміщеннях блоку  пролунали  послідовно три вибухи. Щоб оцінити масштаби радіоактивного виділення, нагадаємо, що атомна бомба, скинута на Хіросіму, важила 4,5 т. Реактор четвертого енергоблоку  Чорнобильської АЕС викинув в атмосферу 50 тонн випаруваного палива  (тобто 10 хіросімських бомб, а на додаток 70 тонн палива і близько 700 тонн радіоактивного графіту, що осів в районі аварії).

Учень.  Трагічним було прощання  людей, яких евакуйовували  з зони, з домашніми тваринами. Коти заглядали людям в очі, собаки різних порід вили, прориваючись в автобуси, їх виволік ували звідти під плач дітей. Але брати їх з собою не можна було – шерсть тварин набрала багато рентген.  Довго ще собаки бігли за автобусами. А згодом повернулися  в покинуте місто й почали об’єднуватись у ватаги і зграї…

 Учениця. Колись археологи прочитали цікавий надпис на вавилонських табличках: « Якщо в місті пси збираються в зграї – місто буде зруйнованим». Місто Припять залишилося покинутим, законсервованим радіацією на кілька десятків років. Місто-привид.  Об’єднані в зграї собаки з’їли більшу частину  радіоактивних кішок, почали загрожувати життю людей. Протягом трьох днів мисливці  відстрілювали вівчарок , догів, спанієлів, пуделів, болонок… 29 квітня покинуті вулиці були засіяні трупами різномастих собак.

Учитель. Немає, мабуть, в Україні такого місця, яке б не було пов’язане з горем Чорнобиля. Комусь довелося стати в ряди тих, хто ліквідував наслідки аварії, комусь – рятувати життя і здоров’я потерпілих, інші допомагали і матеріально, і морально.

     Полтавщина, Закарпаття і Крим одними з перших відгукнулися на лихо, що спіткало людей, які працювали на Чорнобильській АЕС або жили в зоні з підвищеним радіоактивним забрудненням.

               Учениця. За днями дні, минав повільно рік.

                                За днями дні – і другого немає.

                                Нехай же лихо наше проминає

                                І в світі не повториться повік.

                   Учень. Хай стане мир міцнішим у стократ,

                               Хай над землею чисте небо буде.

                               Чорнобиль – попередження, набат,

                                Його уроків людство не забуде.

Учитель. А який урок нам дав Чорнобиль?

Учні. Урок милосердя. Усі люди відгукнулися на біду, прийшли багатьом чорнобильцям на допомогу: збирали кошти у фонд Чорнобиля; діти – чорнобильці відпочивали й оздоровлювались в санаторіях, будинках відпочинку; надходила гуманітарна допомога з усіх кінців світу для сімей, які прибули із зони відчуження.

        Коли академіка Д. Лихачова запитали, у чому він убачає сенс життя, учений відповів: « Природа творила людину мільйони років. Давайте ж поважати цю роботу, проживемо життя гідно, підтримуючи все створене і протистоячи всьому руйнівному в житті».

                         Бути людиною – не дуже просто,

                         Бути людиною – геройство в наші дні.

                         Встати і крикнути з трибуни, з помосту:

                         « О, люди! Залишайтеся людьми!»

 

 

 

 

 

 

Уманська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №14

 

 

 

 

 

                                         

 

Година спілкування

у 3 класі:

«Біль Чорнобиля»

http://makarivzosh.ucoz.ua/2robota/qOUaLtbxPf8.jpg

 

Підготувала

вчитель початкових класів

Єлістратова С.М.

 

 

Умань 2016

doc
Додано
29 березня 2018
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку