Презентація "Місяць грудень до нас завітав"

Про матеріал

Презентація "Місяць грудень до нас завітав" може бути використана на уроках природознавства чи виховних годинах, які присвячені першому місяцю зими - грудню. У ній подано загадки, народні прикмети та прикмети зими, грудня.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

грудень Назва місяця грудень означає «нерівний шлях, укритий грудками». Існували й інші назви цього місяця – «лютень», «хмурень», «студень», «мостовик». Змерзлим груддям скрізь і всюди. Вкрилось поле і шляхи. Це вже грудень! – кажуть люди, –  І вдягають кожухи.

Номер слайду 2

Зорі яскраві - на гарну погоду, тьмяні - на дощ або сніг. Дружно розцвірінькалися горобці – на потепління. Ворона сидить уранці на верховітті і каркає – на завірюху. Кіт шкрябає підлогу — на вітер і завірюху, лежить черевцем догори — на відлигу,згорнувся в клубочок і вткнувся носом у лапки — на мороз.

Номер слайду 3

, літо без хліба.а взимку воза. той зимою не мав чим гріться. Літо запасає,а зима з'їдає. Готуй влітку сани,Зима без снігу —Хто літом спеки боїться,

Номер слайду 4

На останній місяць року припадає найбільше свят. В народі кажуть:“У грудні що не день, то празник”.

Номер слайду 5

Який перший день грудня, така й зима. Казали: якщо 1 грудня погода гарна, то буде погожою й ранньою весна.1 грудня — Романа4 грудня — Введення Пресвятої Богородиці в Храм ГосподнійІнша назва цього свята - Третя Пречиста. До 4 грудня треба було закінчити всі польові та городні роботи. 7 грудня — Великомучениці Катерини. У народі вважають, що Катерина — покровителька шлюбу й наречених, їх захисниця. Тому 7 грудня — день жіночої долі.

Номер слайду 6

13 грудня — Андрія Первозванного. Стародавня назва цього свята «Калита». 19 грудня — Миколая Чудотворця. Це одне з найвизначніших, найвеселіших свят. З Миколи починалася справжня зима. «Миколай бородою трусить, дорогу стелить». Зимовий Миколай здавна вважався покровителем усіх бідних і знедолених. цей день роздавати дітям подарунки.22 грудня — Ганни Від Ганни зима набирає розгін. «Прийшли Ганки – сідай у санки», – полюбляють нагадувати старші люди. У народі свято Ганни називали ще «родинами сонця».

Номер слайду 7

Грудень землю грудить і хату студить. Грудень — не брат, а холоднеча — не сестра. Смутний грудень, як прийде студень. Грудень рік кінчає, а зиму починає. Прийшов грудень, приніс студень. У грудні сонце на літо, а зима на мороз повертають. Сумний грудень і в свято, і в будень. Грудень

pptx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
6983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку