Година спілкування "Рослини - кілери"

Про матеріал

Година спілкування "Рослини - кілери". Позакласна робота з біології для 6 класу. У роботі представлено унікальні рослини, які поїдають тварин та їх зображення. В Україні ці види занесено до Червоної книги України.

Перегляд файлу

Похожее изображение Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображение 

 

Картинки по запросу росянка 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу рамки для тексту 

 


 

Непентес

На його кришці рясно виділяється солодкий нектар, на запах якого приходить тваринка “гірська тупайя”. Вона починає злизувати все що може, стоячи на нижній кришці, але при цьому не провалюється всередину.

Навіщо ж рослині годувати цього звірка? Справа в тому що поки “гірська тупайя” вилизує кришки, її задня частина тіла знаходиться прямо над глечиком, а нектар який вона поїдає містить проносне, через що тваринка випорожняється і її екскременти падають прямо всередину непентеса, і саме це підживлює рослину.

 

Хижі рослини вбивці.

Ну а з приходом ночі замість “гірської тупайї” нектар непентеса починає поїдати щур, він так само як тупайя залізає на глечик і його екскременти падають всередину. Але іноді щур підсковзується і сам падає в пастку, завдяки чому у непентеса буває справжне свято. Свого роду бонус.

Дарлінгтонія

 

Похожее изображение

Серед непентесів є одна дивовижа рослина, яку теж називають рослина-кобра. Росте вона в горах Каліфорнії та Орегону (США). Ця мухоловка виглядом нагадує кобру перед кидком на жертву. Комаха влітає в «пащу» рослини і розгублюється: її збиває зпантелику світло, яке просочується крізь невеликі віконечка. Жертва летить на світло, та виходу нема, пробує знову — але даремно. З часом комаха стомлюється, падає в рідину при основі рослини і тоне.

Росянка

Хижі рослини вбивці.

Росянка – ще один вид хижих рослин, які  так само як непентеси ростуть на бідному грунті, а тому їм нічого не залишилось як почати поїдати комах.

Росянки діють подібно липкої стрічки для ловлі мух. На їх стебельках ростуть волоски, кожен з яких має на своєму кінчику краплину дуже схожу на нектар. Це приваблює комах, які тільки після приземлення на рослину, виясняють що це зовсім не нектар а в’язкий клей, який не залишає жертві ні єдиного шансу вибратися.

 Все погіршується тим що, волоски до яких комаха раніше не торкалась починають пригортатися до неї. Ну а потім росянка обгортує здобич всім листком, після чого починає  розчиняти внутрішні органи жертви поки та ще жива, і всмоктує поживні речовини листками.

Цікаво що якщо поставити на рослину камінь або папір, то ніякої реакції небуде. А якщо капнути молоко або приклеїти шматочок м’яса, то росянка відразу приступить до поїдання. Виходить що реакція провокується речовинами які містять азот.

 

Жирянка

Діє майже так само, як росичка, заманюючи комах клейкими виділеннями своїхдовгих, що звужуються до кінця листів, зібраних у прикореневу розетку. Іноді краю листів загинаються усередину, і видобуток у такому лотку виявляється замкненою. Потім інші клітини листів виділяють травні ферменти. Після поглинання "блюда" лист розвертається й знову готів діяти.

Картинки по запросу рамки для текстуКартинки по запросу жирянка

Сарраценії

Сараценії є близькими родичами непентеса. Вони ростуть в низинах де часто ідуть дощі а тому хижі рослини опиняються під водою. Здавалось би що тепер вони приречені на голод, але є один вид сараценій який вирішив цю проблему.

Він здатний полювати не тільки на суші але і у воді. Кришка рослини створює вузький вхідний канал який веде у трубу покриту волосками що ростуть в одну сторону. Получається хитра пастка. Пуголовки харчуються на поверхні листка, але якщо запливають в пастку то вже не можуть вибратися. Єдиний шлях вперед на дно воронки, де нещасні і зустрічають свою смерть.

Хижі рослини вбивці.

Роридура

Роридула дуже схожа на росянку, і також ловить комах які прилипають до волосків на її листях. Але на відміну від росянки роридула не поїдає своїх жертв, вона навіть не здатна їх перетравити. Навіщо тоді вона їх ловить?

В це важко повірити але єдина причина полягає в тому щоб нагодувати іншу комаху - сліпняка, який нігде крім як на роридулі не зустрічається. На відміну від інших комах сліпняк не прилипає до листків, тому що його тіло покрите маслянистою субстанцією. Він підходить до впійманої жертви, встромляє свій хоботок в її тіло і починає висмоктувати соки. Але навіщо рослині годувати якогось клопа? Вся справа в тому, що чим більше сліпняк поїсть, тим частіше буде випорожнятися. Його екскременти падають на землю, і якраз ними і живиться роридула.

Хижі рослини вбивці.


 

 

Венерина мухоловка

Вона стала популярною через те що виглядає як справжній монстр із казок про рослин вбивць.

Мухоловка заманює комах нектаром який знаходиться на краях листків. Ближче до центру розміщені шипоподібні волоски, свого роду детектори. Якщо їх зачепити, то листок миттєво захлопнеться. Ось тільки якщо зачепити всього один волосок, то нічого не відбудеться, адже це може бути просто упавший листок а не комаха. А якщо зачепити два волоска з інтервалом не більше ніж 20 секунд, то пастка відразу спрацює. Жертва намагаючись вибратися загинає ще більше детекторів через що листок закривається ще сильніше. А потім рослина починає виділяти сік з вмістом соляної кислоти, яка розчиняє комаху. Венериній мухоловці буде потрібно 10 днів щоб повністю переварити здобич.

Венерина мухоловка


 

Картинки по запросу рамки для тексту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку