Година спілкування Тема : Добротою себе перевір. Міжнародний день Ветеранів та людей похилого віку. День музики

Про матеріал

розробка сценарію до міжнародного дня Ветеранів та людей похилого віку та дня музики Мета: допомогти глибше засвоїти моральне поняття «доброта»; спонукати в учнів бажання висловлювати вдячність за все те добре, що вони отримують.

Перегляд файлу

Година спілкування

 

Тема : Добротою себе перевір. Міжнародний день Ветеранів та людей похилого віку. День музики

 

Мета: допомогти глибше засвоїти моральне поняття «доброта»; спонукати в учнів бажання висловлювати вдячність за все те добре, що вони отримують.
 

Хід заняття

 

Учень:  Добро спішіть творити, люди,

Воно, як сонце, серце зігріва,

В добрі нам всім зручніше буде,

Без нього затишку нема.

Живіть, добро звершайте!

Та нагород за це не вимагайте!

Хай оживає істина стара:

Людина починається з добра.
 

 Учитель: Людяність, милосердя, добро. Такі знайомі нам ці слова. Все  частіше ми говоримо про них, а чи кожна людина відкрита для добра?Чомусь сьогдні наше суспільство заражене вірусом егоїзму, зла і жорстокості.       

 Зачерствілі людські серця заросли ряскою байдужості до чужого горя, чужої біди, яких у нашому житті дуже багато.

З давніх-давен закономірно вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного і скривдженого, розрадити самотніх.

Хотілося б щоб ви, діти, збагатили свої серця любов’ ю до людей, своїх рідних, до природи, щоб назавжди викоренили зі своїх душ зло, жорстокість, ненависть, бо тільки у світі добра панує любов і повага, мир і спокій.

Отже, сьогодні ми поговоримо про добро.
 

Учень:


             Не говори про доброту,

    Коли ти нею сам не сяєш,

    Коли у радощах витаєш,

    Забувши про чужу біду.

    Бо доброта не тільки те,

    Що обіймає тепле слово.

   В цім почутті така основа,

Яка з глибин душі росте.

Коли її не маєш ти,

То раниш людяне в людині.

Немає вищої святині,

Ніж чисте сяйво доброти!

 


 

Вчитель:  Один із мудреців сказав: «Доброта схожа на сонечко, яке зігріває, огортає теплом душі живих істот, робить життя ясним, світлим, радісним.»  Що ж таке «добро»? (Співчуття, співпереживання, милосердя, любов до ближнього, душевність, лагідність, симпатія, великодушність, чуйність, щиросердність, людяність)
 

Вчитель:  Часто ми не задумуємось над тим, що таке добро, в чому воно виявляється і чому ми маємо бути добрими. Тому зараз я пропоную під цим промінням добра побудувати спільний дім розуміння, дружби, взаємоповаги та підтримки. Першим кроком у будівництві буде закладення фундаменту. Проведемо конкурс «Народна мудрість». Кожна правильна відповідь буде цеглиноюу зведенні фундаменту. Я починаю, а ви продовжуєте його:
 


Добру людину (бджола не жалить)

Життя дане на (добрі справи)

Не брудни криниці (бо схочеш водиці)

Добрі справи (прикрашають людину)

Злий не вірить (що є добрі люди)

Що посієш (те й пожнеш)

У доброї господині (і півень несеться)

Сварка до добра (не доводить)

Чужим добром (не забагатієш)

Так треба жити, щоб нікому (зла не робити)

Добре ім я (найкраще багатство)

За добро (добром і платять)


 

1 жовтня - ДЕНЬ ВЕТЕРАНІВ ТА ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

 

             "Поки ми молоді, старість бачиться нам такою далекою і навіть неможливою. Нам здається, що ми завжди будемо молоді, але… Роки минають швидко і в якусь мить людина починає розуміти, що вона поповнює ряди бабусь та дідусів."

                                                                                       І. О.Решетовська

 

 Вчитель: Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН, а в Україні це також і День ветерана.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян.

 Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь.

 

 Учень: За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині - понад 629 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. До 2050 року число їх у багатьохрозвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість складе 2 мільярди осіб.

 

 Учень:  За даними Держкомстату України, кожен 5 мешканець – це особа похилого віку, шоста їх частина самотні люди. Половині із самотніх людей потрібна допомога в повсякденному житті, особливо сьогодні, коли для багатьох пенсіонерів основним джерелом існування є пенсія, розмір якої не забезпечує нормального життя. Понад  80% з них вимушені існувати нижче «межі бідності», отримуючи пенсії менше 915 тис.грн., що аж ніяк не може забезпечити достойної якості життя.

 

           Учень: Багато літніх людей в Україні страждають від незадовільних житлових умов. Однією з найболючих проблем, що безпосередньо торкається всіх без винятку людей похилого віку, є недоступність адекватного медичного обслуговування. Всупереч конституційним нормам безоплатність лікарської допомоги лишилась фактично на папері. Ціни на ліки стають практично недоступними для людей з низькими доходами,  якими є переважна більшість пенсіонерів.

 

Учень: Ми мало замислюємося над тим, хто ж такі "особи похилого віку", чим маємо завдячувати їм. Передусім, це люди, які піднялися на найвищі вершини життя, з яких воно бачиться більш реальним, без оман. Їхнє найбільше багатство – досвід, знання, вміння, мудрість. Але найголовніше, що це покоління тих, хто на фронті чи в тилу, вистояли і зробили найбільший внесок у розгром гітлерівського фашизму. Цього не маємо забувати.

 

 Учень:   Це люди, найбільше багатство яких - досвід, знання, уміння, мудрість. Нинішні «літні люди» є останніми носіями класичної культури межі ХІХ-ХХ століть, того часу, в якому понад усе були честь, вихованість, толерантність - ті духовні якості, завдяки яким вони гідно пройшли крізь всі жахи тоталітаризму, голодоморів, репресій та війн.

 

  Вчитель: Життя швидкоплинне, і з кожним роком Ваша війна все далі йде в історію. І з кожним роком ми, нажаль, втрачаємо наших дорогих ветеранів – живих свідків тих подій, хто воював, йшов на смерть за свою країну, за рідний край.

 

Міжнародний День Музики

 «Де грає музика, там не може бути нічого поганого»  - Мігель де Сервантес Сааведра

У перший день жовтня ще відзначають Міжнародний день музики. Це свято було призначене на 1 жовтня рішенням ЮНЕСКО з ініціативи композитора Дмитра Шостаковича. Можливо, дата для святкування цього дня була обрана невипадково, оскільки осінь є улюбленою порою року багатьох видатних художників, музикантів та письменників. Осінь — красива і різноманітна, як сама музика.

«Таємниця музики в тому, що вона знаходить невичерпне джерело там, де мова замовкає» - Е. Гофман

           Міжнародний день музики, звичайно ж, відзначають на концертах і музичних фестивалях. Це свято сьогодні святкують в усьому світі, оскільки для музики немає ні національних, ні релігійних перешкод. Традиційно на подібних заходах, організованих на честь Міжнародного дня музики, звучать безсмертні твори класиків світової музики.

«Музика - посередниця між життям розуму та життям почуттів» - Л.Бетховен

 Вчені вважають, що людина завжди жила з музикою. Навіть у печерах археологи знаходять сліди найдавніших музикантів, які зображені на наскельних малюнках. Звучання тих мелодій, які вони відтворювали, нам не дано почути ніколи, але сучасна музика також здатна порадувати своїх шанувальників різноманітним соковитим звучанням, яке володіє величезною емоційною силою.

«Музика повинна висікати вогонь з людських сердець» - Л. Бетховен

Відео: Міжнародний день музики

 

 

doc
Додано
19 вересня 2019
Переглядів
1381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку