Година спілкування "Україна - держава європейська"

Про матеріал

Розробку "Україна - держава європейська" можна використати як годину спілкування, як сценарій до окремого заходу, як сценарій позакласного заходу і присвятити дням Європи в Україні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. Три з половиною десятиліття потому на Міланському самміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як «День Європи».

Номер слайду 4

Європейський Союз (ЄС) є економічною і політичною організацією, яка об’єднує 15 високорозвинених держав. Датою заснування Європейського Союзу можна вважати березень 1957 року – підписання договору про створення Європейського Економічного співтовариства представниками шести країн Європейського об’єднання вугілля і сталі.

Номер слайду 5

Інституції ЄС є результатом бажання “створити найщільніше об’єднання народів Європи”, яке базується на такому розподілі політичних обов’язків: Комісія пропонує, Парламент радить, Рада Міністрів вирішує, а Суд визначає правила.

Номер слайду 6

Рада Європи (була заснована 5 травня 1949 року) – це міжурядова організація створена 10 Європейськими державами. Сьогодні до неї входить 41 держава. США, Канада, Японія та Ватикан наділені статусом спостерігачів у міждержавних органах Ради Європи. Україна 9 листопада 1995 року вступила до Ради Європи.

Номер слайду 7

Символи. Гімн Європейського Союзу - композиція Людвіга ван Бетговена до тексту „Ода радості” Фредеріка Шіллера. Грошова одиниця - Євро• День Європи - 5 травня;• Державні мови - англійська та французька;Штаб-квартира знаходиться у Страсбурзі, який називають столицею Європи;

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Перегляд файлу

Україна – держава європейська

 

Мета: сформувати комплексне уявлення про місце і роль нашої держави в сучасній Європі; допомогти учням усвідомити важливість європейського об’єднання, приналежність України до європейської сім’ї народів, сприяти вихованню патріотичних почуттів до рідної країни та прагнення внести свій внесок у розбудову держави; виховувати чуйність, взаєморозуміння, повагу до інших людей, громадянські, моральні, інтелектуальні, емоційно-вольові якості особистості.

Мотивація:

Вже понад п'ятдесят років Рада Європи працює над створенням єдиної Європи, заснованої на принципах свободи, демократії, дотриманні прав людини і верховенстві закону. Діяльність, що проводиться Радою Європи, зачіпає всі аспекти нашого життя, а програма  охоплює широкий круг питань, що мають життєво важливе значення для суспільства. 

Вчитель:

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. Три з половиною десятиліття потому на Міланському самміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як «День Європи». Початком процесу європейської інтеграції прийнято вважати Декларацію міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана від 9 травня 1950 року.

Ми вже більше десятиліття живемо в незалежній Україні, і сьогодні на нашому уроці ми маємо переконатися в необхідності проводити нашою державою самостійної зовнішньої політики, налагоджувати дипломатичні та економічні відносини з країнами світу.

Протягом багатьох століть Європа утримувала історичне лідерство. Звідси почалися Великі географічні відкриття, тут зародився капіталізм, відбулася перша промислова революція. Європа – це і територія, на якій відбувалися події двох світових воєн, це і приклад об’єднання багатьох держав для спільного вирішення злободенних проблем, це і спільні гроші – євро, це і спільний дім для десятків різних народів, взаємопроникнення культур.

В Європі знаходиться 45 незалежних держав і одна колонія – Гібралтар. Загальна площа Європи – понад 10 млн. кв. км, населення – більш як 700 млн. чоловік. Географічний центр Європи знаходиться на території України (у Закарпатті).

Непростими були стосунки між європейськими народами впродовж історії і лише у XX ст., переживши дві світові війни, у Західній Європі стверджується усвідомлення необхідності зміцнення співробітництва. Створюються спільні міжнародні органи та установи. На сьогодні діє декілька таких організацій. Серед них своїм впливом і авторитетом виділяються Європейський Союз та Рада Європи.

Європейський Союз (ЄС) є економічною і політичною організацією, яка об’єднує 15 високорозвинених держав. Датою заснування Європейського Союзу можна вважати березень 1957 року – підписання договору про створення Європейського Економічного співтовариства представниками шести країн Європейського об’єднання вугілля і сталі. Відкрита економіка, раціональне використання робочої сили та розумна організація виробництва сприяють досягненню таких найважливіших цілей ЄС: збереженню довгострокового миру між країнами, які раніше воювали; вшануванню національних особливостей країн-учасниць; “підтягуванню” рівнів економічного розвитку до максимально високих показників. Громадяни ЄС можуть вільно працювати, вчитися і виходити на пенсію в будь-якій країні Союзу.

Інституції ЄС є результатом бажання “створити найщільніше об’єднання народів Європи”, яке базується на такому розподілі політичних обов’язків: Комісія пропонує, Парламент радить, Рада Міністрів вирішує, а Суд визначає правила.

Європейський Парламент є найбільшим багатонаціональним парламентом у світі, обирається прямим загальним голосуванням громадян країн – членів Союзу. Парламент ухвалює закони і контролює виконавчу владу. Рада ЄС (Рада Міністрів) визначає політичні цілі Союзу, координує політику національних урядів, усуває суперечності між ними. Європейська комісія слідкує за виконанням законів, пропонує нові закони, захищає цілісність внутрішнього ринку, виробляє, контролює та розвиває політику регіонального розвитку та аграрну політику, а також політику співробітництва з іншими країнами. Суд Європейських Співтовариств забезпечує дотримання закону, тлумачить угоди. Європейський Суд Аудиторів, як представник платників податків, виконує функцію контролю за цільовим витрачанням коштів. Європейський Інвестиційний Банк став головним джерелом коштів економічного розвитку.

Україна прагне вступити до ЄС, але це буде можливим лише при наближенні показників соціально-економічного розвитку країни та життя населення до Європейських стандартів і справжньої демократизації політичної системи.

Рада Європи (була заснована 5 травня 1949 року) – це міжурядова організація створена 10 Європейськими державами. Сьогодні до неї входить 41 держава. США, Канада, Японія та Ватикан наділені статусом спостерігачів у міждержавних органах Ради Європи.

Одним із завдань РЄ є захист прав людини, плюралістичної демократії та верховенства права.

Україна 9 листопада 1995 року вступила до Ради Європи.

Рада Європи має свої символи, як будь-яка держава:

• Прапор - яскраво-синє прямокутне полотнище, на якому зображені 12 золотих зірок (12-символ удосконалення й тому кількість зірок на прапорі не змінюється);

• Гімн Європи - музичне аранжування до «Оди радості» з дев'ятої симфонії Бетховена;

• День Європи - 5 травня;

• Державні мови - англійська та французька;

• Бюджет ради Європи становить близько 2 мільярдів французьких франків;

• Штаб-квартира знаходиться у Страсбурзі, який називають столицею Європи;

Гра-тренінг “Мандрівка країнами Європи”


Ведучий: Мандруємо Європою. Хтось уявляє себе у літаку, хтось у автомобілі, а хтось на повітряній кулі.

Мандруємо країнами.

Бачимо величезну оселю богів – Олімп. Навколо невеличкі містечка. Мешканці сердечно усміхаються і танцюють “сиртакі”, вітаючи нас. (Греція).

Народні гуляння. Південний клімат, море. Вітаються і беруть долоню партнера між свої долоні. (Італія).

Бачимо засніжені Альпи, світить сонце. Люди сидять на призьбах біля будиночків і приязно нам посміхаються. На привітання схиляють низько голову і махають правою рукою. (Австрія).

Прекрасна столиця – Мадрид. Корида… Усі вітаються словами “Буенос Діас” і цілуються в обидві щоки, тримаючи руки на плечах партнера. (Іспанія).

Запахи парфумів, Ейфелева вежа, Єлисейські поля, Версаль… Усіх, кого зустрічаємо, вітаємо “ Bon jour”, а молодих “ Sa lut”. (Франція).

Строгий, вишуканий, архаїчний Лондон. Біг Бен. Холодно за етикетом промовляємо “Hello” і подаємо праву долоню. О п’ятій після обіду п’ємо чай. (Великобританія).

Край багатий лісами, горами, замками і терпким пивом. Вітаємось, часто і швидко повторюємо: “Гутен Таг”. (Німеччина).

Чарівна копенгагенська Русалонька, казки Г.К. Андерсена, порт. Кланяємось королеві. (Данія).

Тут зустрічаємо Св. Миколая. (Фінляндія).

Скрізь добре, - але дома – найкраще.

Саме ваше покоління має вирішити, наскільки привабливою для України є участь в Європейському домі? І наша країна має стати повноправним членом Європейського дому не стільки географічно, скільки за рівням економічного розвитку. Я вірю, що не за горами той час, коли ми з гордістю будемо говорити “Я - громадянин України!”.

А зараз проведемо вікторину“ Що я знаю про Європейський Союз?”, використовуючи інформацію, яку ви щойно прослухали.

- Що таке „Європейський союз”?

 (Це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють задля миру та процвітання).

- Коли було створено Європейську економічну спільноту?

(1957р. – підписано договір, 1958 – він ввійшов у дію).

- Скільки країн увійшло на початку до ЄЕС?

(6 країн: Бельгія, Нідерланди, Італія, Франція, Німеччина, Люксембург).

- Які країни Західної Європи на сьогодні не вступили в ЄС?

(2 країни: Норвегія, Швейцарія)

- Скільки країн сьогодні є членами ЄС?

(27 країн)

- Хто є генеральним секретарем Європейської ради ЄС?

(Хав’єр Солана)

- Чи Рада Європи і Європейська рада – це ідентичні поняття?

(Ні. Європейська рада – це політичний орган ЄС. А Рада Європи – це окрема європейська організація  )

Таким чином, ми бачимо, що Європа - великий дім, конструкція якого постійно удосконалюється. Нам належить багато чого змінити в нашій країні, щоб належно увійти в усі європейські структури.

 

zip
Додано
12 березня 2019
Переглядів
816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку