Година спілкування “Усі здорові люди люблять життя”

Про матеріал
З'ясувати сутність понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя»; поглибити знання, уміння і навички здорового способу життя підлітків з метою попередження небезпечної поведінки; розвивати вміння роботи в групах; виховували толерантне ставлення один до одного; поглибити поняття здоров’я, визначити значення усіх складових і факторів здоров’я, вчитися усвідомлювати основну мету здорової людини – повноцінне життя як громадянина, становлення цілісної, свідомої, духовно багатої особистості; розвивати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

Година спілкування

“Усі здорові люди люблять життя”

Мета: з'ясувати сутність понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя»; поглибити знання, уміння і навички здорового способу життя підлітків з метою попередження небезпечної поведінки; розвивати вміння роботи в групах; виховували толерантне ставлення один до одного; поглибити поняття здоров’я, визначити значення усіх складових і факторів здоров’я, вчитися усвідомлювати основну мету здорової людини – повноцінне життя як громадянина, становлення цілісної, свідомої, духовно багатої особистості; розвивати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Наочне оформлення: мультимедійна презентація, виставка тематичної літератури.

Обладнання: технічні засоби навчання.

 

Хід проведення години спілкування

 

Епіграф. «Що за дивовижне творіння – людина! Шляхетна розумом! Безмежна в своїх здібностях, обличчях і рухах! Точна і чудова в дії! Краса Всесвіту!» (В.Шекспір).

Класний керівник: Головна цінність суспільства – життя і здоров’я людини. Державний курс освітньої політики України зорієнтований на пропаганду здорового способу життя. Ще в 4ст. до н.е. Демокріт висловив таку думку: «Люди вимолюють своє здоров’я у богів. Їм невідомо, що вони самі можуть впливати на своє здоров’я».

- Як ви розумієте цей вислів?

- Чи всі люди на землі мають міцне здоров’я?

План проведення години спілкування

  1. Бути здоровим – це як?
  2. Складові здорового способу життя.
  3. Дев`ять кроків до здоров`я.
  4. А хто не з нами?
  5. Шкідливі звички.
  6. Наші захоплення.
  1. Бути здоровим – це як?

Що ви бажаєте імениннику, коли приходити до нього в гості? Щастя і здоров’я. І важко визначити, чого треба в першу чергу – здоров’я чи щастя. Але як би там не було, людині потрібні обидві ці складові.
     З давніх  часів у народних піснях, казках, легендах, український народ оспівував, возвеличував фізично дужу, здорову, сильну людину.
 Гострий розум народу швидко збагнув, що здоров’я – найцінніше багатство. Великим щастям для людини вважаються збереження здоров’я й працездатності до самої смерті. Про це у фольклорі говориться дуже часто. Щодня, вітаючись між собою, люди зичили одне одному доброго здоров’я. Бажали його і колядники, і щедрувальники на Новий рік та Різдвяні свята. Відмінного здоров’я і довголіття зичать молодятам та їхнім майбутнім дітям гості на весіллі. Правилом хорошого тону вважається під час зустрічі друзів, знайомих, родичів запитувати про здоров’я його та його сім’ї. Якої уваги здоров’ю людини приділяли завжди, свідчить також наявність образних порівнянь в українській мові: “здоровий, як дуб”, “здорова, як вода”. Ось одне із побажань:”Будь здорова, як зима, весела, як весна, багата, як осінь”.

 Здоров'я — це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних вад. Основною метою здоров'я є повноцінне життя й активне довголіття.
 Чи будемо ми здорові — великою мірою залежить від нас. Це підтверджують і дослідження вчених: серед чинників, від яких залежить здоров'я людини, яка проживає в цивілізованій країні в умовах миру за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, засухи), приблизно 20 % припадає на економічні умови; 20 % — на спадковість і генетичні порушення; 10 % — на розвиток медицини і якість медичного обслуговування, а близько 50 % припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного життя. Отже, наше життя в наших руках.

 Знання нашого народу про здоров'я відобразилися в усній народній творчості: прислів'ях і приказках. Давайте пригадаємо і проаналізуємо їх.

 • Здоров'я не купиш — його розум дарує.
• Як немає сили, то й світ немилий.
• Здоровому все добре.
• Подивися на вид, та й не питай здоров'я.
• Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий.
• Без здоров'я немає щастя.
• Весела думка — половина здоров'я.
• В здоровому тілі — здоровий дух.
• Хвороб безліч, а здоров'я одне.
• Бережіть здоров'я — його в крамниці не купиш.
• Тримай голову в холоді, а ноги в теплі — будеш вік жити на землі.
• Здоров'я входить золотниками, а виходить пудами.

  1.     Складові здорового способу життя.

http://www.dcpprkba.dp.ua/2011/aq1/malun/zd_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усі здорові люди люблять життя.

 Г. Гейне

Класний керівник: Одне діло говорити про здоров’я та про те, що потрібно робити, щоб бути здоровим, а зовсім інше – застосовувати «правила здоров’я» на практиці. Звичайно, цікаво писати і читати про те, як «потрібно і правильно», але для багатьох, довести, що їхнє слово не розходиться з ділом вкрай складно. Щоб трохи полегшити цей процес, давайте виділимо основні моменти, які повинні бути у житті людини ведучого здоровий спосіб життя. Хочу навести бачення того, як проходить день, якщо проживати його за сценарієм здорового способу життя.

  1. Дев`ять кроків до здоров`я.

 Хтось робить ці кроки рівною поверхнею, а для декого це високі сходи. Втім, йти у будь-якому випадку варто, адже міцне здоров’я вартує будь-яких зусиль.

Крок перший, мабуть, найприємніший: треба достатньо спати. Сон має тривати 8-9 годин. На жаль, у вихідні компенсувати недоспані в робочі дні години не можна. Тому краще організувати свій час так, щоб було коли спати, і щоб сон припадав саме на нічні години.

Не зважаючи на те, чи добре (і чи достатньо) ви спали, вранці обов’язково поснідайте. Це – другий крок до здоров’я. Оптимально, якщо сніданок включає білкові продукти, наприклад, йогурт, кефір, сири. До речі, поєднання білкових страв із вуглеводами забезпечить високу швидкість реакцій та концентрацію уваги, а також протягом дня убереже від бажання перехопити чимсь солодким та шкідливим.

Ну що, поснідали? Далі час прогулятися пішки і зробити третій крок до здоров’я. Ходити пішки потрібно якомога більше, в будь-який час і в будь-яку пору року. Умовно кажучи, за легкими покупками до розташованого поблизу магазину краще вирушити, не користуючись транспортом. І, звичайно ж, класична порада: якомога рідше користуйтеся ліфтом. Краще повільно, але сходами, ніж швидко ліфтом, але без користі для здоров’я.

    Четвертий крок до здоров’я – любов до чистоти та гігієни, але без фанатизму. Ніхто не відмовляє митися, мити руки і ретельно прибирати в оселі. Але використання антибактеріальних засобів у побуті відіграє з нами злий жарт: вони захищають нас від можливих інфекцій та, водночас, ослаблюють імунітет і здатність організму «будувати» природний захист при зустрічі з потенційним мікроскопічним ворогом. Тож від одержимості в питаннях гігієни краще відмовитися.

      Щоб зберегти міцне здоров’я на довгі роки, потрібно багато рухатися. Це – п’ятий крок до здорового життя. У тих, хто змалку багато рухається, ймовірність виникнення остеопорозу значно нижча у порівнянні з тими, хто ще дитиною не надто любив фізичну активність. Рух допомагає утримувати в нормі щільність кісток. До того ж, якщо немолода людина проходить щоденно 5-10 тисяч кроків, вона зміцнює свої кістки й знижує ризик остеопоротичних переломів.

      Залишатися здоровими нам допомагають щедрість та відвертість. Ділитися – означає робити шостий крок до здоров’я. Коли ми робимо комусь подарунок, то самі отримуємо задоволення, а всі приємні емоції, в свою чергу, роблять нас щасливішими, отже, здоровішими. Ділитися потрібно також і своїми думками, проблемами, переживаннями. Не думайте, що можете пережити все самі. Напевне ваші рідні охоче вас вислухають, щось порадять, просто поспівчувають.

      Цікавитися своїми показниками тиску та холестерину і, за необхідності, утримувати їх в нормі за допомогою препаратів чи певного режиму харчування – це сьомий крок до здоров’я. Пам’ятайте: всі люди різні. У когось тиск починає «стрибати» після 40-ка, а дехто вже у 28-30 років має гіпертонію. Це залежить від багатьох факторів. Ані підвищеного артеріального тиску, ані підвищеного рівня холестерину людина не відчуває, тому ці показники треба вимірювати, щоб зберегти здоров’я.

      Восьмий крок стосується того, що ми їмо, а саме – фруктів і овочів, яких у раціоні має бути достатньо багато. Фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, бо в ній містяться харчові волокна, надзвичайно цінний для організму компонент. Крім того, овочі й фрукти зі шкіркою забезпечать жувальне навантаження для зубів – адже, щоб залишатися здоровими, зуби повинні працювати, тобто відчувати тиск.

      Зрештою, щоб залишатися здоровим, слід зробити ще один, дев’ятий крок: зменшити калорійність раціону, іншими словами – не переїдати. Переїдання – одна з причин атеросклерозу, цукрового діабету, деяких видів раку і навіть безпліддя. Дослідження показують, що зниження калорійності раціону допомагає збільшити тривалість життя та підвищити її якість. Тож їжте тільки на здоров’я!

  1.   А хто не з нами?

Хоча дотримання принципів наведених вище – завдання досить таки проблематичне (щоб зробити зарядку треба раніше прокинутися або під час обіду відмовитися від улюбленого калорійного блюда на користь овочів), здоров’я все-таки важливіше. Найважчим, мабуть, буде збагнути, що якщо навіть ви почали вести здоровий спосіб життя, то це не означає, що так само зроблять й усі інші люди, які вас оточують.

Дехто не бачить сенсу у веденні здорового способу життя («у мене і так все нормально зі здоров’ям, так навіщо зайвий раз напружуватися ?!»), інші чесно визнають, що їм лінь чи не вистачає сили волі для старту, а треті просто не можуть стрибнути вище своїх життєвих обставин. Адже, погодьтеся, що життя хлопця, який проживає окремо від батьків істотно відрізняється від життя одруженого чоловіка, у якого 3 дітей – йому вже точно не до ранкових зарядок і пробіжок.

Важливо пам’ятати, що боротьба за здоров’я – це ваше рішення, яке не потрібно нав’язувати іншим. Адже свободу волі і право вибору ще ніхто не відміняв! І знайте, що здоровий спосіб життя – це не обов’язково струнка фігура, накачані м’язи та прес кубиками, але це завжди хороше самопочуття, гарний настрій і заряд сил на цілий день.

     Почни здоровий спосіб життя вже сьогодні.

  1.     Шкідливі звички

Вплив тютюнопаління на організм людини

Ви мабуть чули, що паління називають забавою для дурнів. Адже тютюновий дим – це повітря і продукти горіння тютюну. В тютюновому димі є також отруйні речовини, як нікотин, синильна, мурашина, масляна і сірчана кислоти, оксид вуглецю, свинець, миш’як, радіоактивний полоній, тютюновий дьоготь. Краплина нікотину вбиває коня. Це справді так. Велика сильна тварина падала від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи.

Якщо голуба помістити під скляний ковпак і впустити туди дим від однієї цигарки, через кілька хвилин він загине.

Хлопці вважають геройством викурити цигарку потай від дорослих. «Я палю – отже, я самостійна людина». Звичайно у віці до 17 років починають палити через просту цікавість або безглузде наслідування моди, товаришів. Та якщо людина не почала палити до 20 років, то вона здебільшого не палить і згодом.

 Паління – це вияв боягузтва. Треба не боятися труднощів і не опускати рук. Шукайте допомоги і підтримки у рідних та друзів, якщо самі не можете позбутись шкідливої звички. Не беріть приклад з людей, що палять. Якщо ваші тато чи мама палять, то за рік прокурюють до 600 гривень. Яка б це була матеріальна допомога сім’ї. Скажемо палінню «НІ». Зробимо правильний вибір. Адже замість паління можна їсти цукерки, лускати насіння чи горішки, займати свій час чимось цікавим: малювати, ліпити, вишивати, випилювати, колекціонувати, займатись спортом, рибалкою, ходити в бібліотеку, читати книги.

 Монолог курця: «Паління шкідливе – це вам скаже кожен, хто не палить. А я палю. Я правда кашляю, чхаю, шмаркаюсь, хапаюсь за серце, нирки, печінку. Я не сплю ночами і засинаю на ходу. Я жовтію, синію, червонію, потію, мене хитає, кидає, заносить, загибає. У мені щось тріщить, свистить, гурчить, гримає. Але я палю, і нітрохи про це не шкодую!»

 Масове паління знижує середню тривалість людського життя. Підраховано, що ті, хто палить, щороку викурюють в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384 тис. аміаку, 108 тис. нікотину тощо. Жахлива статистика!

Тож пам’ятайте: Хочете довго жити – не паліть!

Вплив алкоголю на організм людини

Викрадач розуму – так іменують алкоголь з давніх часів. Про властивості спиртних напоїв люди довідались не менш як 8 тисяч років до н.е. – з появою керамічного посуду, що дало можливість виготовляти алкогольні напої з меду, плодових соків і дикорослого винограду. Можливо виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник М.М.Міклухо-Маклай спостерігав папуасів Нової Гвінеї, які не вміли ще добувати вогонь, але вже знали, як приготувати хмільний напій. Чистий спирт почали одержувати у 6-7 ст. араби і назвали його «алкоголь», який означає «той, що одурманює».

 Алкоголізм завдає великої шкоди суспільству: він руйнує сім’ї, шкідливо позначається на вихованні дітей, веде до порушення трудової дисципліни, травматизму, штовхає людей на аморальні вчинки, породжує злочинність.

Чому ж люди зловживають спиртними напоями?

 Слід зазначити, що до пияцтва схильні насамперед ті, у кого духовні запити обмежені. Такі люди не вміють раціонально використати вільний час. І не дивно, що єдиним джерелом «радості» для них є випивка.

Вино, особливо червоне, у помірних дозах,   є корисним для організму здорової людини. Про це свідчать переважна більшість останніх наукових досліджень. Доведено, що, наприклад, біле вино (не більше бокала на день) сприятливо впливає на роботу шлунка і на дихальну систему, покращує настрій та незначно розширює судини головного мозку. Враховуючи його низькокалорійність (100 гр містить 60-80 ккал), вживання білого вина сприяє схудненню, особливо у складі винних дієт.

Однак поряд із різностороннім позитивним ефектом від помірного споживання вина, воно має і свої негативні наслідки для здоров’я. Вино, як і інші алкогольні напої, не сприяє гідратації організму, а навпаки, обезводнює його. І це не зважаючи на те, що вино на 80% складається з води. Адже для розщеплення алкоголю необхідна більша кількість води, ніж міститься у вині.

Попри поширену думку, втамування спраги вином у спеку лише прискорює дегідратацію. До того ж спека багаторазово підсилює токсичну дію алкоголю. Для переробки та виведення з організму цих токсичних речовин необхідна дуже велика кількість рідини. Тому при вживанні 1-2 бокалів вина на день потрібно додатково випивати відповідну кількість води, соків, молочних продуктів, солодких газованих напоїв, що забезпечують повноцінну гідратацію.

Міф перший: Трохи алкоголю навіть корисно!

Після вживання 50 грамів алкоголю ймовірність автомобільної аварії збільшується у 30 разів!

Міф другий: " Мій дідусь горілку і прожив 100 пив років".

В середньому люди, які вживають алкоголь живуть на 15 років менше!

Тому твій дідусь прожив би 115 років!

Міф третій: Горілка - найліпший засіб від застуди і грипу.

Дослідження вчених показують, щоб убити в собі вірус грипу алкоголем - потрібно померти від алкоголю.

Міф четвертий: Алкоголь знеболює і зігріває на холоді.

Алкоголь знижує больовий поріг, тому болі та холоду просто не відчувають. Найшвидше замерзають п’яні.

Міф п’ятий: П`ють усі - така в нас культурна традиція.

Українці здавна пили пиво, квас, медовуху, житнівку,
але споживали вдесятеро менше ніж сьогодні!

Вживати спиртні напої чи ні – кожен вирішує сам для себе. Але пам’ятайте, що алкоголізм – це руйнування особистості людини, її мозку, втрата пам’яті, зламані долі, загублені таланти й хворі нащадки.

Ми проти алкоголю! Ми за здоровий спосіб життя! Пам’ятайте народну мудрість: «Хто горілку любить, той сам себе губить!»

Думаючі машини

Двадцяте століття внесло багато нововведень у життя людства: електрика, двигуни внутрішнього згоряння, космічні польоти і, звичайно, комп'ютери. Більшість винаходів спочатку покликані поліпшити життя людини, але, як будь-яке помітне явище, цифрові технології несуть із собою і ряд негативних моментів. Хочемо ми цього чи ні, кожному з нас доведеться миритися з навалою «думаючих машин», і необхідно виробити правильну стратегію відносин з ними, тоді комп'ютери дійсно стануть нашими друзями і помічниками у повсякденному житті. Комп'ютер впливає на людину в двох напрямках: фізичному і психологічному.

Багато людей, які займаються активною фізичною працею, мріють про роботу в офісі за комп'ютером. Влітку прохолодно - працює кондиціонер, взимку тепло - центральне опалення рятує. Сиди собі - на кнопки натискай в затишній обстановці. З цим міфом абсолютно не згодні сучасні лікарі - вони виділяють 3 основні негативні напрямки впливу комп'ютера на фізичне здоров'я: на поставу, зір, на зміну рухливості тіла в гіршу сторону внаслідок гіподинамії і в результаті - порушення у розвитку м'язової тканини.

Висновки

Ліцеїст: Таке життя барвисте і цікаве,
Багато невідомих в нім перлин.
Як хочеться робити справжні справи,
І досягти омріяних вершин

Так хочеться зробити щось прекрасне,
Щоб користь людям і собі була,
А те, що шкодить — відрубати вчасно.
Щоб мрія справжня по життю вела.

Я хочу не тліти, а горіти,
Щоб слід красивий залишився на землі.
Про все на світі знати, все уміти
Й не опинитись раптом у імлі.

Все, що блищить, не завжди цінність має.
Відкинемо з душі усе сміття.
Залишимо те, що жити допомагає,
Щоб твердо йти у майбуття.

Класний керівник: Тільки дуже втомлена від життя, скривджена долею людина може відмовитися від можливості прожити 100 і більш років, залишаючись при цьому здоровою і енергійною. Однак така можливість надається деяким. І справа тут не стільки в генетичній схильності, скільки в бажанні людини стати довгожителем.

Ліцеїст: Здоров´я зайвим бути не може.
І кожен нехай собі сам допоможе
Завжди залишатись струнким і красивим,
До різних недугів стійким, невразливим.
Виховуй в собі наполегливість, волю
І матимеш ти найщасливішу долю.

Класний керівник: Зруйнувати значно легше, ніж створити. Дуже важливо зберегти те, що маємо. Від нас самих залежить, що ми оберемо - шлях до здоров'я чи навпаки - шлях від здоров'я.

Ліцеїст: Ми молоді, завзяті, кмітливі.

Ми сповнені сил та енергії.

Маємо багато мрій, бажань, задумів.

Ми хочемо осягнути все і все зрозуміти.

Ми мріємо про успіх.

Мріємо про кохання і щастя.

Ми люди нового тисячоліття.

Нам подобається бути здоровими.

Ми переможці.

docx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку