Година спілкування за темою: Культура харчування

Про матеріал
Gjзнайомити учнів з основними правилами харчування; вчити дотримуватись елементарних правил харчування, правил поведінки за столом; підвищити рівень культури харчування; виховувати культуру харчування; поповнити знання учнів про принципи раціонального харчування, підвищити рівень культури харчування, формувати прагнення до здорового способу життя, виховувати потребу у правильному харчуванні.
Перегляд файлу

Культура харчування

Мета заходу: познайомити учнів з основними правилами харчування; вчити дотримуватись елементарних правил харчування, правил поведінки за столом; підвищити рівень культури харчування; виховувати культуру харчування;  поповнити знання учнів про принципи раціонального харчування, підвищити рівень культури харчування, формувати прагнення до здорового способу життя, виховувати потребу у правильному харчуванні.
Обладнання: комп'ютер, мультмедіа, плакати.                                                                                                      Епіграф:

«Ми живемо не для того, щоб їсти, але їмо для того, щоб жити"

(давньогрецький філософ Сократ)

                                                                   Хід години:
І. Організаціний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Мотивація навчальної діяльності                                                                                          Я вам заздалегідь дала завдання: знайти висловлювання великих людей про культуру харчування. Будь ласка.(діти прикріплюють на дошці аркуші з висловлюваннями)                                                                                                            Притча                                                                                                                                 Я хочу нагадати одну притчу: «Колись до Насреддіна прийшов хворий зі скаргою на болі в животі. Насреддін запитав його, що він їв? Коли хворий відповів, що він з’їв на обід, то Насреддін прописав йому краплі в очі. На здивоване запитання пацієнта, чому виписані очні краплі, якщо болить живіт, Насреддін відповів: "Наступного разу ти будеш бачити, що їси».                                                                                                                                                   Ваше здоров’я - найцінніше, що є у вас. На все життя вам дається тільки один організм. Багато хвороб - усього лише результат неправильного харчування. Сьогодні ви дізнаєтеся, що якість життя можна поліпшити завдяки правильному харчуванню. Якщо ви бажаєте жити довго, мати міцне здоров’я, треба обрати девізом свого життя такий вислів: «Перед тим, як за стіл мені сісти, я подумаю, що їсти!».                                                                                                  ІІІ. Повідомлення теми і мети години                                                                Наша розмова піде сьогодні не тільки про раціональне харчування, а про культуру харчування. Ви познайомитеся з основними правилами харчування, з правилами столового етикету, правила поведінки за столом.                                                                                                                            Культура харчування багато в чому визначає стан здоров'я людини на багато років. Вона передбачає, з одного боку, обов'язкове виконання правил гігієни, з іншого - неухильне дотримання етикету. Треба знати, як правильно приймати їжу, правильно поводитися за столом, дотримуватися режиму харчування. Важливо також дотримуватися помірності в їжі.                                                    

ІV. Основна частина  
1. Опитування                                                                                                                                      Спочатку ми дізнаємося, як ви харчуєтеся. Проведемо невелике опитування для того, щоб ви більше дізналися про себе. Дайте правильні відповіді на 5 питань, порахуйте бали і зробіть висновки.                                                                                                                                                                                1. Ви вживаєте в їжу моркву, капусту, буряк?                                                                            А) Завжди протягом року – 5 балів;                                                                                           Б) Іноді, коли змушують – 2 бали;                                                                                            В) ніколи – 0 балів.                                                                                                                     2. Скільки разів на день ви їсте?                                                                                           А) 4 рази – 5 балів;                                                                                                                  Б) 3 рази – 3 бали;                                                                                                                  В) 2 рази – 0 балів;                                                                                                                       Г) 7-8 разів, скільки захочу – 0 балів.                                                                                        3. Ви вживаєте в їжу овочі та фрукти?                                                                           А) Щодня, кілька разів – 5 балів;                                                                                       Б) 2-3 рази на тиждень – 3 бали;                                                                                                  В) Дуже рідко – 1 балів;                                                                                                           Г) Ніколи – 0 балів.                                                                                                       4. Ви вживаєте в їжу часник, цибулю, петрушку?                                                                 А) Іноді петрушку в супі або в салаті – 1 бал;                                                                Б) Часник і цибулю ніколи не їм – 0 балів;                                                                          В) все вживаю щодня в невеликих кількостях-5 балів;                                                         Г) Їм іноді, коли змушують – 2 бали.                                                                              5. Коли і що ви їсте на ніч?                                                                                           А) М'ясо з гарніром о 21.00.  – 0 балів;                                                                                              Б) Молочну кашу в 21.00.  – 2 бали;                                                                                    В) Стакан кефіру або молока в 21.00. – 5 балів;                                                                   Г) їм, коли захочу і у скільки захочу - 0 балів.                                                                     В) все вживаю щодня в невеликих кількостях - 5 балів;                                                    Г) Їм іноді, коли змушують – 2 бали.                                                                      13 - 15 балів – ви вживаєте в їжу овочі і фрукти, у вас правильний режим харчування.                                                                                                                                 9 - 12 балів – ви не займаєтеся своїм здоров'ям, їсте, коли захочеться. Але вдома про це піклується хтось інший, так що ви досить правильно харчуєтеся.                                                                                                                                         0 – 8  балів – вам треба задуматися про своє харчування, режим, раціон. Чим швидше ви зробите, тим краще буде ваше здоров'я!                                                                   2. Робота в групах                                                                                                                                          Клас поділений на 4 групи.                                                                                                                Завдання групі № 1: сервірувати стіл.                                                                                                                Завдання групі № 2: скласти раціональне меню для школяра на весь день.                                                                      Завдання групі № 3: написати правила поведінки за столом.                                                                Завдання групі № 4: написати правила поведінки в їдальні школи.                                         Обговорення результатів роботи кожної групи.                                                                     VI. Узагальнення та систематизація отриманих знань                                                                                                                                         
1. Запитання класу:                                                                                                                                                                              - Як слід брати хліб з тарілки? (Руками.)
- Як брати сіль із сільниці? (Чистим ножем.)
- Як брати цукор? (Окремою маленькою ложечкою.)
- Куди треба покласти столові прибори після їди? (У тарілку.)
- Яку їжу їдять без ножа?
- Чи можна вставати із-за столу, якщо дорослі ще їдять? Що потрібно зробити, якщо треба вийти із-за столу?
- Чи можна відламувати шматочок хліба у хлібниці чи класти недоїдений шматочок у хлібницю?
- Чим витирають руки за столом?
2. Колективне складання порадника «Правила столового етикету»:
* Сідайте до столу з чистими руками і гарним настроєм.
* Їжте маленькими шматочками.
* Ретельно пережовуйте їжу.
* Витирайте рот і руки серветками.
* Дякуйте тим, хто приготував їжу.                                                                                            3.  Діти розповідають вірші про культуру харчування.                                                                                                                                                                                                                                                                            
VIІ. Підсумок
- Які основні правила харчування та культури харчування ви запам'ятали?
- Для чого людина їсть? Спробуйте закінчити речення:                                                                                                              • Я зрозумів, що.                                                                                                                                                                           • Я дізналася.                                                                                                                                                                                 • Мені було цікаво.                                                                                                                                                       • Я тепер буду.                                                                                                                                                                     Одного разу Сократа запитали: «Що є для людини найбільш цінним і важливим у житті - багатство чи слава?» Великий мудрець відповів: «Ані багатство, ані слава не роблять людину щасливою. Здоровий жебрак щасливіший за хворого короля!».                                                                                  Добре здоров’я - одне з головних джерел щастя і радості людини, неоціненне його багатство, яке повільно і з трудом накопичується, але яке можна швидко і легко розгубити.                                                                                                                                            Накопичуйте і бережіть своє здоров’я, вчіться цьому в оточенні: займайтеся улюбленою справою, проводьте кожну хвилину життя із сенсом, з користю для себе та інших! Будьте здорові!

1

 

doc
Додано
17 липня 2020
Переглядів
630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку