Година спілкування " Здоров'я - наше багатство"

Про матеріал
Мета: довести до свідомості учнів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); виховувати дбайливе ставлення до власного життя.
Перегляд файлу

Година спілкування. « Здоров’я – наше багатство»

Для учнів 5 – 9 класів

Мета: довести до свідомості учнів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); виховувати дбайливе ставлення до власного життя.

Місце проведення: актовий зал.

Обладнання: аркуші паперу з тестом, ручки, плакати з надписами.

Коли воно є, марно тратимо, не дбаємо,

а коли його не стане - віддали б усе,

щоб повернути назад.  (Здоров'я)

Вихователь. На запитання «Що таке здоров'я?» сучасна наука налічує близько 300 відповідей, зокрема «Здоров'я - це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів; психологічне, соціальне і духовне благополуччя».

    Людина - живий організм. Вона росте і розвивається. У неї змінюється маса тіла, зріст, розміри всіх органів, м'язи та сила. Кожна людина має свої колір шкіри, волосся, частоту пульсу та дихання. Вона спроможна виконувати якусь дію: рухатися, працювати. Усе це є фізичними показниками здоров'я, тобто це фізичне здоров'я.

    Від того як людина буде поводитися в оточені з іншими людьми, який шлях становлення вона собі вибере, залежатиме її самопочуття та поведінка кожного оточуючого. Невміння контролювати почуття та емоції впливає на психіку людини, тобто психічну складову здоров'я.

    Психічна складова здоров'я - надзвичайно важлива. Вона визначає розвиток людини як особистості, забезпечує її пристосування в соціальному середовищі та душевне благополуччя. Умовою психічного здоров'я є розвиток різноманітних емоцій та почуттів, уміння контролювати та керувати ними. Психічне здоров'я дає можливість людині оптимально пристосуватися до змін соціального середовища, пізнати себе, реалізувавши власні потреби й здатності в процесі самоствердження.

Робота над прислів'ями.

В здоровому тілі - здоровий дух.

Хворіють діти - хворіє нація.

Бережи одежу знову, а здоров'я з молоду.

Вихователь.

    Кожна людина на землі повинна народжуватися здоровою, жити в злагоді та любові в сім'ї, родині, державі, підтримувати та оберігати здоров'я рідних і близьких, думати про прийдешнє, бути готовою передати своїм дітям набуті вікові знання, мудрі закони вічного єднання душі і тіла.

    Паління, вживання наркотиків і алкоголю назвали шкідливими звичками тому, що вони дуже небезпечні для здоров'я. Проте, є чимало інших шкідливих звичок, які також ідуть не на користь людині: наприклад, однією з найпоширеніших є звичка горбитись. Вона призводить до викривлення хребта, що погіршує роботу органів кровообігу, дихання, травлення. У загалі здавна вважали, що коріння всіх хвороб криється у неправильній поставі.

    Та все ж найбільше зашкоджують здоров'ю людей паління, вживання алкогольних напоїв та наркотиків. Принцип звикання організму до тютюну, спиртного і наркотиків той самий. Людина опиняється у так званій нікотиновій (алкогольній, наркотичній) залежності і вже не може обходитися без регулярного вживання цих отрут. Тому так складно позбутися подібних звичок, що найчастіше переходять у хворобу (алкоголізм і наркоманію).

    Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити. Здавалося б, що тут такого: багато дорослих курять... Але варто батькам знайти у кишені сина чи доньки пачку цигарок, і серйозної розмови не уникнути, адже мама і тато розуміють, що паління — дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз і даремно.

    Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що, як ви знаєте, переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців паморочиться голова. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається. Нікотин руйнує діяльність нервової системи, серця, легень, печінки, органів травлення, знижує гостроту зору та слуху. Тютюн - убивця вітамінів в організмі. Одна викурена цигарка нейтралізує в ньому 25 міліграмів вітамінів (стільки їх міститься в одному апельсині). За даними англійської королівської спілки лікарів, кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 25 хвилин життя. У середньому курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6-8 років.

Бесіда.

Як ви вважаєте, за звичай з якої причини підлітки починають палити?

Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку.

Чому палити у підлітковому віці найбільш небезпечно?

Чому дівчатам особливо небезпечно палити? Яке майбутнє чекає на суспільство, якщо молоде покоління призвичаїться до цигарок?

Вихователь.

    Зовсім непитущі люди трапляються набагато рiдше, ніж некурящі. Можливо, тому що паління не приносить явного задоволення, а от алкоголь допомагає розслабитись, відчути себе вільніше. Але коли людина починає пити, вона потроху п'яніє, втрачає над собою контроль і може «перебрати норму». Що таке «норма»? Простіше кажучи, це така кількість алкоголю, від якої тобі ще добре. Але варто продовжити пити і можна тяжко отруїтися.

    Відомо, що в алкогольну залежність потрапити легко, але навряд чи ви задумувались, наскільки невинно це починається. Подумаєш, келих пива! Але згодом дозування будуть збільшуватися, потім пиво видасться недостатньо міцним... Найнебезпечнішим є слабко алкогольні напої з додаванням соку: на смак вони майже як лимонад, але набагато міцніші від пива. До речі, алкоголізм у підлітків розвивається в 4 рази швидше, ніж у дорослих.

Бесіда.

Чи можна вважати такі напої, як «Джин-тонік», «Лонгер», «Ром-кола» легкими тонізуючими напоями?

Як ви гадаєте, чи можна вважати рекламу слабко алкогольних напоїв та пива небезпечною для життя суспільства?

З якого віку людина може розпочати вживання алкоголю?

Вихователь.

Уявіть собі: ви розмовляєте з другом або робите домашнє завдання. І раптом вам захотілося пити, та так сильно, що в очах темніє, усе тіло ломить і в голові паморочиться. Ви відчуваєте: якщо не вип'єте склянки води - просто помрете...

    Щось схоже, тільки в сотні разів сильніше, відчуває наркоман, позбавлений звичайної дози. Сучасна людина в середньому живе близько сімдесяти років, а наркоман, що почав «колотися», вживати «колеса» або курити «травичку» ще у підлітковому віці, навряд чи доживе до тридцяти років.

    Навіть невеликі, але регулярні дози наркотиків змушують мозок сидіти на голодному пайку, позбавляючи його кисню. Людині стає важко зосереджуватися, погіршується пам'ять. Але найжахливіший стан, до якого може призвести людину наркоманія, - приступи жорстокої ломоти у м'язах, судоми, страшні галюцинації.

    У наш час наркоманія - страшна загроза для молодого покоління. Що ж робити, щоб уберегтися від цієї біди? Як не потрапити в кут, із якого мало хто може знайти вихід?

    По-перше, не пробуйте наркотиків із цікавості або «за компанію». Більша частина їх викликає звикання вже з першої дози.

    По-друге, ніколи не піддавайтесь на підбивання на кшталт: «Несила спробувати? Хіба ти боягуз?»

    І завжди пам'ятайте про те. що будь-які наркотики коштують дорого і, роздаючи перші безкоштовні або дуже дешеві порції, їхні розповсюджувачі «чіпляють на гачок» нові жертви.

    Тема розмови - здоровий спосіб життя. Хочеться почути від вас, як ви розумієте це, чи переконані у доцільності, більше того - у необхідності вести здоровий спосіб життя.

Пропоную основні питання, на які ви повинні давати відповіді.

Питання 1. Що є найбільшою цінністю у житті людина? (Здоров'я).

Питання  2. Що таке здоров'я? (Стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи фізичних вад).

Питання 3. Від чого залежить наше здоров'я? (Від спадковості - 20%, від медицини - 10%, від екології - 20%о, від способу життя - 50%>).

Питання 4. Чи звернули ви увагу, від чого найбільше залежить здоров'я? Чи погоджуєтесь ви з цим?

Питання 5. Що таке спосіб життя? (Співвідношення праці і відпочинку, харчування, сон, характер спілкування з людьми).

Питання 6. Який спосіб життя ви вважаєте здоровим? (Який зберігає і зміцнює здоров'я (фізичне і моральне)).

Питання 7. Назвіть основні складові здорового способу життя. (Фізична і розумова праця, здорове харчування, дотримання гігієни та режиму, фізкультура, загартування).

Питання 8. В якому розумінні можна стверджувати, що «праця створила людину»? (Працюючи, людина не лише створює необхідні для забезпечення життя матеріальні засоби, а й сама розвивається, духовно зростає, удосконалюється).

Питання 9. Яка праця, на вашу думку, важливіша: фізична чи розумова? (Як без однієї, так і без другої немислиме людське життя),

Питання 10. Для чого потрібно дотримуватися гігієни та режиму? (Для профілактики захворювань; для забезпечення нормальної роботи всіх ланок нашого організму).

Питання 11. Яке харчування ви вважаєте повноцінним? (а) 2-3 рази в день вживати гарячу першу страву; б) щоденно їсти фрукти та овочі; в) не переїдати).

Питання 12. Як підтримувати свою фізичну форму? (Виконувати ранкові зарядки, відвідувати уроки фізкультури, щоденно активно рухатися, проводити вихідні на свіжому повітрі (спортивні ігри, туристичні походи)).

Питання 13. Скільки часу потрібно витрачати на сон? (Не менше 8 годин на добу).

Питання 14. Як загартувати свій організм? (Умиватися холодною водою, влітку засмагати на сонці; обливатися холодною водою круглий рік, спати при відкритій квартирці, бігати легко одягнутим).

Питання 15. Які чинники згубно впливають на наше здоров'я? (Куріння, алкогольні напої, наркотики, лінощі).

Вихователь.

    Як бачимо, більшість із вас правильно розуміє і сприймає суть здорового способу життя. Але, як виявляється, перешкодою цього є багато спокус. Людині потрібні і знання, і культура, і сила волі, щоб протистояти їм. Тому слід пам'ятати очевидне: щастя, до якого всі ми прагнемо, неможливе без здоров'я, здоров'я неможливе без піклування про нього, а піклуватися потрібно вміти і хотіти. Треба знати, що для здоров'я корисне, а що шкідливе, що від Бога, а що від лукавого, який шлях веде до розквіту і гармонії сили та краси, а який - у прірву.

    Багато підлітків починають курити, вживати алкогольні напої саме тому, що із цигаркою або чаркою в руці видаються собі більш дорослими, стильними. Але чи замислювались ви, чому так багато дорослих людей роками борються із залежністю від алкоголю, тютюну і (тим паче) наркотиків? Тому, що ці згубні звички із задоволення перетворюються на страшні хвороби. То що ви оберете: здорове яскраве життя чи щоденну тяжку боротьбу за виживання? Яким ви бачите своє майбутнє? Добре подумайте над цим, беручи до рук цигарку чи пляшку пива.

    Відомо, що здоров'я людини більше ніж на 50 відсотків залежить від способу її життя. Тому особливо важливим є питанням про правильний вибір цього способу. Адже, без сумніву, тільки здорова дитина досягне успіхів у навчанні, добре розвивається фізично, має врівноважений психічний стан.

    Звичайно, добре, коли здоровий спосіб життя вибирають цілими родинами.

Здоров'я родини - здоров'я дитини. В цю істину вкладено глибокий зміст. Здорова родина - здорова дитина. У цих двох поняттях прокладено міст. Хай міст цей єднає батьків і дітей, Щоб правильно й радісно жити, Іти по життю із девізом в руках: «Здоров'я потрібно цінити!»

Вихователь роздає учням папір, ручки. Діти зручно сідають. Вихователь проводить тестування.

Тестування «Що я знаю про шкідливі звички?»

Позначити правильні варіанти відповідей.

1 .Шкідливі звички - це:

А) мити руки з милом перед їдою;

Б) палити, вживати алкоголь та наркотики;

В) вранці та ввечері чистити зуби;

Г) човгати ногами, смоктати пальці, гризти нігті.

2. Що відбувається з дитиною, яка вживає алкоголь?
А) вона швидше росте;

Б) у неї покращується пам'ять;

В) вона погано вчиться;

Г) вона завдає багато шкоди власному здоров'ю.

3. Які наслідки може викликати паління?
Б) піднесення настрою;

А) захворювання на рак легенів;

В) зниження гостроти зору, слуху;

Г) прискорення процесів дорослішання.

4. До чого призводить вживання наркотиків?

А) з'являється унікальна можливість відвідати віртуальні

світи;

Б) виникає фізіологічна і психологічна залежність від отрути;                            В) деградує мозок людини;

Г) людина стає більш розкутою і товариською.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Деменюк ЛЮДА
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
548
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку