Голова УЦР - М.С, Грушевський

Про матеріал
Матеріал містить біографічні дані, творчий та життєвий шлях великого українського історика, державного, політичного діяча М.С. Грушевського.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Сергійович Грушевський 1866—1934

Номер слайду 2

Михайло Грушевський — це вчений світового рівня, творча спадщина якого близько двох тисяч праць з історії, історіографії, соціології, літератури, етнографії, археології, фольклору. Він показав, що еволюція людства, попри всі складнощі, має тенденцію до встанов-лення справедливого демократичного ладу. Влада у державі має належати особам, обраним народом на демокра-тичних засадах, працювати для народу, спиратися на волю його більшості. Очоливши Центральну Раду.

Номер слайду 3

Дитинство, сім’я, навчання

Номер слайду 4

Михайло Сергійович Грушевський народився 29 вересня 1866 року в містечку Холм у Царстві Польському (нині на території Польщі).

Номер слайду 5

Родина з XIIIст. «загніздилася» в Чигиринському повіті — в самому серці України. Багато з його пращурів Грушів (згодом Грушевських) були церковними службовцями, допоки його дідові Федору не вдалося перебратися під Київ, до села Лісники. Сергій Федорович та Глафира Захарівна Грушевські з дітьми. Зліва направо: Захар, Ганна, Федір, Михайло. Ставрополь, бл. 1876 р

Номер слайду 6

Грушевський Сергій Федорович Батько на той час працював викладачем у греко-католицькій гімназії. За сімейною традицією Сергій Федорович здобув духовну освіту, проте все життя пропрацював на педагогічній ниві: викладав у Переяславській і Київській семінаріях, працював директором народних шкіл на Кавказі, був автором відомого у дореволюційній Росії підручника з церковнослов'янської мови.

Номер слайду 7

Глафіра Захарівна Опакова  Мати, походила з сім'ї священно-служителів із містечка Сестринівка. У 17-річному віці вийшла заміж за професора Київської духовної семінарії 30-річного Сергія Грушевського. Михайло Сергійович Грушевський, згадував своїх батьків, як справжніх патріотів України, які зуміли виховати «тепле прив'язання до всього українського — мови, пісні, традиції» та пробудити в своїх дітях національне почуття.

Номер слайду 8

Захар Іванович Оппаков. Дід Михайла Грушевського, Захарій Іванович Оппоков, який благословив онука на навчання в Києві, в університеті Святого Володимира, був за життя нагороджений двома орденами Святої Анни, бронзовим хрестом, орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира, — і йому було дароване дворянство

Номер слайду 9

Роки навчання, Грушевський згадує з певним розчаруванням, то був час занепаду Київського університету. Російська влада нещодавно провела університетську реформу, аби не допустити «вільних» думок у студентів. Викладачі, втомлені численними нагінками та можливістю переслідування з боку влади, намагались уникати співпраці з студентами

Номер слайду 10

Університети У липні 1886 р. звертається з листом до ректора Університету св. Володимира, з проханням зарахувати його на історичний факультет. В університеті Михайло Грушевський працював під керівництвом Володимира Антоновича. Уже на третьому курсі Грушевський пише наукову роботу «История Киевской земли от смерти Ярослава до конца XIV века», яку 1890 було удостоєно золотої медалі. 1890—1894 — професорський стипендіат Університету Св. Володимира. У травні 1894 захистив магістерську дисертацію. 1894—1914 — професор Львівського університету, головний редактор «Літературно-Наукового Вісника». Засновник і голова Українського Наукового Товариства.

Номер слайду 11

Львівський період У Львові Грушевський розпочав активну науково-організаційну діяльність у Науковому товаристві ім. Шевченка (НТШ), з яким почав співпрацювати ще в 1892 році. Очолив Історико-філософську секцію Наукового товариства імені Шевченка, створив і очолив Археографічну комісію НТШ (1896—1913). Грушевський залучає до роботи в НТШ студентів, молодих викладачів. Він займається редагуванням «Записок Наукового товариства імені Шевченка», і саме завдяки його організаторським здібностям вдалося видати більш ніж 100 томів. В цей час він знайомиться з Іваном Франком і разом вони привертають міжнародну увагу до україністики

Номер слайду 12

26 травня 1896 року, у м. Скала (нині смт. Скала-Подільська) Михайло Грушевський вінчається з Марією Вояківською. Михайло Грушевський з родиною. Київ, близько 1907 р.

Номер слайду 13

У вересні 1907 року за участі Грушевського, що увійшов до його керівництва, створене нелегальне позапартійне українське громадське об'єднання — Товариство українських поступовців, що згуртувало сили українства й до 1917 року було єдиною діяльною українською організацією ліберального напряму. Свою політичну платформу Грушевський базував у той час на принципах конституційного парламентаризму й автономії України.

Номер слайду 14

Повернення до Києва Початок Першої світової війни Грушевський зустрів у своєму маєтку в селі Криворівня в Карпатах. Через воєнні дії він не зміг одразу вирушити до Києва. Його маршрут пролягав через Угорщину, Австрію, а далі Румунією, що на той момент була нейтральною державою. Повернувся історик до Києва 22 листопада 1914 року

Номер слайду 15

Влада була вороже настроєна до вченого — засилає його до Симбірська як українського сепаратиста і «мазепинця». Волю принесла Лютнева революція в Петрограді. 4 березня в Києві утворюється Українська Центральна Рада, головою якої заочно обрано Михайла Грушевського. Викликаний телеграмою, 12 березня він повертається з Москви до Києва.

Номер слайду 16

У Центральній РадіГрушевський проводить лінію на забезпечення української автономії в межах федеративної республіки, що мала бути створена на руїнах Російської імперії. Центральна Рада діяла протягом 14 місяців. Першим Універсалом було проголошено автономію України в складі Російської федеративної республіки. Третім Універсалом Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку, а 22 січня 1918 Четвертим Універсалом — повну політичну незалежність України від Росії. Сил для захисту суверенітету республіки не було, ідея соціалістичного федералізму ставала ілюзорною.29 квітня 1918 в Києві вже відбувся державний переворот і влада перейшла до рук гетьмана Павла Скоропадського.

Номер слайду 17

Міф про президентство. У сучасній українській спільноті існує міф про Грушевського — президента УНР, запроваджений Дмитром Дорошенкоm]. Міф прижився в публіцистиці й у науковій літературі. Тільки у вересні-жовтні 2004 чимало друкованих і електронних ЗМІ знову розтиражували «президентство» Грушевського. З погляду формального, юридичного, а відтак і наукового, Грушевський не був президентом Української Народної Республіки. Такої посади в УНР не існувало, не передбачала її й ухвалена в останній день функціонування Центральної Ради Конституція. Невідомий жодний акт, учинений Грушевським як президентом УНР. Водночас кваліфікація Грушевського «президент Ради» була тоді досить поширеною, особливо в газетних публікаціях. Це ймовірно пов'язане з тим, що ще одне значення слова президент — голова (рос. председатель).

Номер слайду 18

Еміграція. У березні 1919 емігрував до Чехосло-ваччини. Жив у Празі, потім у Відні як представник закордонної делегації УПСР. Розгорнув широку публіцистичну й наукову діяльність. В еміграції Грушевський проводив роботу над великим науковим проектом —багатотомною «Історією української літератури». Перші томи цієї роботи були надруковані в 1923р., останній, 6-й том, лишився в руко-писі і був надрукований тільки в 1995 році.

Номер слайду 19

Останні роки життя та смерть

Номер слайду 20

У МосквіВід 1931 року змушений був жити в Москві. Продовжує багато працювати. Та все пережите дало знати про себе. Наприкінці 1934 року Грушевський відпочивав у одному з кисловодських санаторіїв і несподівано захворів на карбункул. Операцію з його видалення провів головний лікар місцевої лікарні, котрий хірургом не був, а перед цим він відмовив Грушевському в проханні бути прооперованим його давнім і перевіреним другом.

Номер слайду 21

Помер від сепсису через три дні після операції. Серце зупинилось о другій годині дня 25 листопада 1934 року. Вже наступного дня газета «Вісті» від Ради Народних Комісарів УСРР вмістила повідомлення про смерть. Тіло Грушевського перевезли до Києва і поклали в головній залі Української Академії Наук, а 29 листопада відбулися похорони. Поховали академіка Грушевсько-го. М. С. на Байковому цвинтарі. Могила Грушевського на Байковому цвинтарі

Номер слайду 22

Вшанування пам'яті У Києві, Луцьку та Львові споруджено пам'ятники Грушевському.

Номер слайду 23

Пам'ятник Грушевському у Києві

Номер слайду 24

Пам'ятник Грушевському у Луцьку

Номер слайду 25

Пам'ятник Грушевському у Львові

Номер слайду 26

ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 27

Погруддя Михайла Грушевського в Червонограді

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Меморіальна дошка на будику, вулиця Володимирська де був ВУАН

Номер слайду 30

Пам'ятник Грушевському у Москві

Номер слайду 31

Вшанування пам'яті Портрет Михайла Грушевського зображено на банкноті номіналом 50 гривень та на монетах 1996 та 2006 років. Іменем Грушевського названо вулиці. Зокрема є проспект Грушевського в Кам'янці-Подільському

Номер слайду 32

Документальний фільм в честь пам'яті Михайла Грушевського

Номер слайду 33

Вічна пам'ять.

Номер слайду 34

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
1982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку