Гра "Найкраща в світі сторона - Україна"

Про матеріал

розширювати та поглиблювати знання учнів про свою країну; розвивати в дітей прагнення бути свідомими громадянами України; формувати високі громадянські якості: почуття поваги до символів держави, його культури, мови, історії, громадянську гідність; виховувати любов до рідного краю.

Перегляд файлу

 

Мета: розширювати та поглиблювати знання учнів  про свою країну; розвивати в дітей прагнення бути свідомими громадянами України;  формувати високі громадянські якості: почуття поваги до символів держави, його культури, мови, історії, громадянську гідність; виховувати любов до рідного краю.

Обладнання : святково прибраний клас,  мультимедійна дошка, проектор, вишиті рушники, мультимедійна презентація , звукозапис.

                                                                            Хід  заходу

 

 

Вихователь. Вітаємо вас! Сьогодні  ми з вами будемо проводити конкурс – гру  «Моя найкраща  в світі сторона, чарівна , неповторна Україна ». Представляємо вам команди.  За «Синім» столом сидить команда 2-а класу, а за «Жовтим» – 2-б.

Кожний конкурс повинен оцінюватися, тому представляємо наше журі.

Ознайомлення з правилами гри і маршрутом. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, на обдумування відповіді дається 30 секунд.

 

Конкурс № 1

 

      Наш народ має свою давню історію, багаті традиції. І тому обов’язково має свої святині, а саме символи.

Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує   даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну іде мова. Так, коли ми говоримо – клен, то знаємо, що це символ Канади, тюльпан – це символ Голландії, хризантема  і сакура – символи Японії, в Індії – лотос, в Ірландії – трилисник, а в Англії – троянда…

Українці мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть - це батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, виши­тий рушник, червона калина, зажурена верба, хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю леле­ка. Всі вони наші давні і добрі символи, наші обереги. Можливо, маючи такі прекрасні символи, український народ зумів уберегти від забуття нашу пісню і думу, нашу історію і родовідну пам'ять, волелюбність. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках.  Народні символи – це наші святині.

  • А чи знаємо ми їхнє значення? Зараз перевіримо.

 

«Народні символи»  (поставити у відповідність) (робота в групах)

 

 ЖИТО - символ життя. Це знак добробуту і злагоди в сім'ї.

БАРВІНОК  - символ вічності.

КАЛИНА - символ краси, кохання, щастя.

ВЕРБА - символ журби.

ЛЕЛЕКА – символ сімейного затишку і благополуччя.

СОЛОВЕЙ - символ веселощів, задоволення.

УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОЧОК — символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Вінок є також символом довершеності.

ВИШИВАНКА — символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті,

порядності, чесності, любові, святковості; оберіг. Вишита національна жіноча та чоловіча біла сорочка. Символіка вишивки залежала від того,

кому призначалося вбрання: парубкові — нареченому, чоловікові, хлопчикові; дівчині, заміжній жінці.

Конкурс № 2

Скільки б ми не навчалися, все одно не зможемо все осягнути, всього знати. Зрозуміти значення того чи іншого слова нам допомагає словник. Але сьогодні у вас його немає. І тому вам пропонується завдання конкурс, що має назву « Застарілі слова», тобто слова які раніше використовували при спілкуванні. В завданні подано застаріле слово і три варіанти відповіді, серед яких вам потрібно вибрати одну, яка відповідає значенню цього слова. За правильно назване значення слова — 1 бал. Для команд пропонується по 5 слів.

  Завдання для команди «Синіх»

Затяги – набирання військових добровольців.

Басни — вигадки

армати – гармати, військове спорядження

фамиліянт —  родич, нащадок

живот- життя

Завдання для команди «Жовтих»

атаман – сільський староста

байка – небилиця, вигадка.

охочій —  волонтер, найнятий

пашня —  засіяне поле

тріумф —  блискуча перемога

 

 Журі рахує бали .

 

Конкурс № 3

 

Вихователь.       Наш народ великий і мудрий і  все це сприяло розвитку усної народної творчості. Напевно, всі ви знаєте безліч українських народних пісень, казок.

  • Що вам читали ваші рідні, коли ви були маленькі та лягали спати? Правильно,

казочки. Народ український склав і зберіг у своїй пам’яті безліч казок. Стільки ж додали і письменники. Героями українських казок є і люди, і тварини, і птахи, і фантастичні істоти. І в наступному конкурсі «Казкові загадки » ви спробуєте відгадати назви добре відомих вам казок. За кожну правильну назву казки — 1 бал.

 Команді «Синіх»

  1. Назвіть казку в якій персонаж полюбляв кататися верхи, та й ще на побитому?   

 ( Лисичка сестричка та  вовк панібрат)

  1. Як називається казка, де горобець вчився будувати гніздо?

  (Біда навчить)

  1. Як називається казка в якій пішла Лисичка в супроводі родича  до  лісу, а звірі злякалися та поховалися?

  (Пан Коцький)

Команді «Жовтих»

1.Назвіть казку  де дід та баба не дозволяли онучці грітися біля вогню? (Снігуронька)

  1. В якій казці багатий брат хотів ошукати бідного, але в нього нічого не вийшло?

(Мудра дівчина)

3.В якій казці дід і баба знайшли  качечку , а вона потім стала прекрасною дівчиною.

  (Кривенька качечка)

Конкурс 4  

«Відгадай за описом»

Розпочати наступний конкурс хотілося б зі слів К.Д. Ушинського, він  писав: "Природа - один з наймогутніших агентів у вихованні людини і ретельне виховання без участі цього агента завжди буде озиватися сухістю, односторонністю, неприємною штучністю."

З-поміж провідних чинників, які виховують у дітей любов до оточуючого середовища і рідного краю, збагачують їх життєвий досвід, є природа. Тому видатні педагоги, письменники надавали великого значення цьому важливому засобу впливу на дитячі  душі.

 

Вихователь. Ми любимо українську землю: її чудову мальовничу природу, а також її мешканців — братів наших менших: комах, тварин, птахів. У цьому конкурсі на сцену мають вийти тільки два учасники конкурсу — по одному від кожної команди. За 2 хвилини вони повинні по черзі описувати живу істоту, не називаючи її. Учасник другої команди має відгадати цю істоту. За кожну правильну відповідь — 1 бал. Журі оцінює і оголошує результати конкурсу.

Конкурс 5

      Вихователь. Україна — дуже велика країна. Ми вже багато що знаємо, але й багато чого нам ще невідомо. У цьому конкурсі,що називається «Факт «Так чи ні»,  я буду називати той чи інший факт, а ви повинні підтвердити його чи заперечити. За правильну відповідь  1 бал.

Завдання команди «Синіх»

  1. Найбільше озеро Закарпаття - Синевір, яке утворилося 10 тисяч років тому на висоті 989 метрів над рівнем моря..
  2.  Відомий шедевр архітектора Владислава Городецького, будинок, який він побудував для своєї родини і який у наш час отримав назву Будинок з химерами, на сьогодні є державною резиденцією – Будинком прийомів Президента України.
  3. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

Завдання  команди «Жовтих»

  1. Справжньою природною прикрасою як Українських Карпат, так і всієї України є високогірний хребет Чорногора, у складі якого знаходиться найвища точка України – гора Говерла (2061 м)...
  2. Найдовший музичний інструмент у світі - це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів. –
  3. Висота скульптури "Батьківщина-Мати" від п'єдесталу до кінчика меча - 62 метри, загальна висота з постаментом - 102 метри. В одній руці у неї 16-метровий меч, який важить 9 тонн, в іншій - щит 13 на 8 метрів з гербом СРСР (13 тонн). Це суцільнозварне споруда важить 450 тонн. Біля підніжжя розташований музей.

Конкурс №:6

«Видатні українці» 

Вам потрібно назвати прізвища відомих людей України. Вони є культурними і громадськими діячами .  Ви бачите їх на екранах телевізорів, читаєте про них в пресі. Ми повинні пам’ятати, -   хто ми , берегти і примножувати культурне і духовне багатство України.

 

Конкурс № 7

«Український рушник»

 Учитель. Українці — народ працелюбний. Вони завзято малюють, складають вірші, співають, орють землю, куховарять. Ви теж сьогодні попрацюєте. Вам потрібно «вишити» рушник. Але він буде не з тканини, а паперовий — ви його намалюєте олівцями на папері. На рушникові потрібно зобразити рослинний або геометричний орнамент, треба щоб усі елементи орнаменту були симетричні. На завдання вам відводиться 3, 5  хвилини. «Рушник» оцінюється за 5-бальною системою.

 

А тим часом хотілося б задіяти наших вболівальників. Нехай   допоможуть своїм командам , яким чином?     Слід доповнити приказки

За кожну правильну відповідь — 1 бал.

1.   Праця людину годує, а лінь… (марнує).

2.   На сонці тепло, а біля матері… (добре).

3.   У дитини заболить пальчик, а у мами —… (серце).

4.   Не одежа красить людинy, а дoбpa… (cпpaвa).

5.   Пташка красна своїм пір’ям, а людина —… (знанням).

6.   Потрібно учиться — завжди… (знадобиться).

7.   Друга шукай, а знайдеш… (тримай).

8.   Мир та лад — великий… (клад).

 

      Журі оцінює і оголошує результати конкурсу.

Вихователь:

Моя найкраща в світі сторона,
Чарівна, неповторна, Україно!
Для мене в цілім світі ти — одна
І рідна, й мила, дорога, єдина.

Ми всі малі пагінчики твої
Прийшли у світ, щоб в нім добро творити.
Хоч, може, й кращі є на цій землі краї,
Та нам судилось в Україні жити.

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НОВГОРОД –СІВЕРСЬКА ДЕРЖАВНА ГІМНАЗІЯ ІМЕНІ К.Д.УШИНСЬКОГО

 

 

 

 

 

 

 

Гра - конкурс

«Моя найкраща в світі сторона, чарівна,  неповторна  Україна!»

 

 

http://palatanaroda.com/upload/iblock/114/1-5-.jpg

 

 

                                                                                                                       Підготували і провели

класний керівник Шахунова В.П.

вихователь Кунцевська В.В.

 

2014 – 2015 н.р.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку