Позакласний захід «Гірчить полин Чорнобильського лиха»

Про матеріал

Позакласний захід до дня Чорнобильської трагедії. Метою заходу є формування громадянської свідомості учнів, виховання поваги до людей старшого покоління.

Перегляд файлу

Позакласний захід « Гірчить полин Чорнобильського лиха»

Мета: задати про страшну трагедію XX століття, поглибити знання учнів про неї. Формувати усвідомлення про негативний вплив радіації на навколишнє середовище та здоро’я людини. Виховувати повагу до людей, які ліквідували аварію на Чорнобильській АЕС.

 

Учень 1    Атомний Вій опустив бетонні повіки.

Коло окреслив навколо себе страшне.

Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!

Хто сіяв цю біду і хто її пожне?

Хто нас образив, знівечив, обжер?

Яка орда нам гідність притоптала?

Якщо наука потребує жертв, —

чому ж не вас вона перековтала?!

 

Учень 2 Загидили ліси і землю занедбали.

Поставили АЕС в верхів'ї трьох річок.

То хто ж ви є, злочинці, канібали?!

Ударив чорний дзвін. І досить балачок.

В яких лісах іще ви забарложені?

Що яничари ще занапастять?

І мертві, і живі, і ненароджені

нікого з вас довіку не простять!

 

    Ведучий 1. 26 квітня 1986 світ став свідком жахливої ​​катастрофи в історії людства, наслідки якої досі віддаються жахливим відлуння. До дня 33-ліття Чорнобильської катастрофи, ми підготували для вас список фактів про Чорнобильський інцидент, про які ви, можливо, не знали.

Ведучий 2. Чорнобильській катастрофі присвоїли сім балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, в 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

Ведучий 1. В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

 Ведучий 2. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

 Ведучий 1. Не секрет, що через аварію на Чорнобильській АЕС, Радянський Союз, а зараз Росія і Україна втратили сотні мільярдів доларів.

Ведучий 2.  800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами.

 Ведучий 1. 20% з цих смертей були самогубствами.

Ведучий 2.  Грінпіс стверджує що аварія в Чорнобилі стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

 Ведучий 1. Деякі люди повернулися зі своїми сім'ями в постраждалий район, щоб в своїх інтересах використати компенсації від держави.

Ведучий 2.  Існують плани по використанню територій оточуючих реактор, наприклад такі як переробка і утилізація радіоактивних відходів, а також створення природних заповідників.

Ведучий 1. Більше 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються «забрудненими» радіоактивними речовинами після аварії.

 Ведучий 2. Аварія на Чорнобильській АЕС визнана найсерйознішою і гіршою аварією в ядерній історії людства.

 Ведучий 1.Область, що потрапила в списки «забруднених», визнали одним з найбільш унікальних світових заповідників з процвітаючою популяцією вовків, оленів, бобрів, орлів і інших тварин.

Ведучий 2.  На кожному відреставрованому будинку в Чорнобилі, на сьогоднішній день є напис, де зазначено ім'я власника цієї нерухомості.

 Ведучий 1. Витік радіації пофарбувала ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З тих пір йому дали назву «Рудий ліс»

 Ведучий 2. На сьогоднішній день психологічні розлади, викликані цією аварією, стали найбільшою проблемою громадської охорони здоров'я.

 Ведучий 1. Багато лікарів в Східній Європі та Радянському Союзі рекомендували вагітним жінкам зробити аборт, щоб уникнути ризику народження дітей з вадами та захворюваннями, навіть незважаючи на те, що рівень радіації, впливу якої піддавалися жінки, був досить низький.

Ведучий 2.  Дивно, але рівень смертності від раку та інших наслідків Чорнобильської катастрофи, виявився нижчим ніж побоювалися спочатку.

Ведучий 1. Білорусія отримала 70% шкідливого забруднення з Чорнобиля.

Ведучий 2.  За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії.

 Ведучий 1. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

 Ведучий 2. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.

 Ведучий 1. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

Ведучий 2. Проект "Укриття"

Спорудження "укриття" у вигляді арки над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС. розпочалось у 2012 році.

Його ширина становить 257 метрів, довжина – 150 і висота 108 метрів. Вага конструкцій сягає 29 000 тонн. Щодня над будівництвом арки працює близько 3000 осіб.

 

Учень 3                       Чорнобиль – ми пам’ятаємо цю дату

І застигає в жилах кров.

Чорнобиль –  помирає у дитини мати

І не віддасть їй вже свою любов.

Учень 4                       Чорнобиль – скільки в цьому слові горя,

Страждань та гірко виплаканих сліз.

Ця радіація впадає в Чорне море,

Вона таїться в ніжних стовбурах беріз.

Учень 5                        Чорнобиль – доки будемо терпіти

Таку халатність та тяжкий урок?

Чорнобиль – помирають наші діти, яким

В житті вже не зробити перший крок.

 

ПЕРШІ ДНІ КАТАСТРОФИ

Ведучий 1.У перші дні аварії основні зусилля спрямовували на зниження радіоактивних викидів зі зруйнованого реактора, аби запобігти серйознішим наслідкам.  Ліквідатори працювали в небезпечній зоні позмінно: ті, хто набирав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхнє місце приїжджали інші.

Ведучий 2.Крім чоловіків на службу було взято багато жінок: кухарки, медики, дозиметристи. Їх робота межувала зі смертельною небезпекою.

Ведучий 1.Основна частина ліквідаційних робіт була виконана у 1986–1987 рр. У них брали участь приблизно 240 тисяч людей.

Ведучий 2.Влада тривалий час навіть не визнавала факту використання мобілізованих у ліквідації аварії на ЧАЕС. І в історію ці майже 700 ліквідаторів увійшли як "зниклий батальйон". Усього ж на атомній станції в перші роки працювали понад чверть мільйона ліквідаторів.

Ведучий 1.Наприкінці 1986 року реактор накрили спеціальним "саркофагом", задля запобігання розповсюдженню радіоактивних часток. Укриття було збудоване добровольцями та мобілізованими солдатами, яких пізніше назвуть ліквідаторами. За весь час будівництва "саркофагу" їх нараховувалось близько 600 тисяч осіб з усього тодішнього СРСР.

Ведучий 2.Деякі рятувальники працювали у радіоактивній зоні без респіраторів. Спецодяг видавався та змінювався раз на тиждень.

Ведучий 1.Зупинити активне виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора вдалося лише ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

Ведучий 2.Зараз у Києві діє національний музей "Чорнобиль", в якому можна дізнатися про подробиці аварії, переглянути особисті речі ліквідаторів, історичні фото, документальні фільми про Чорнобиль.

Ведучий 1.Пам'ятники ліквідаторам і жертвам Чорнобильської аварії є в багатьох містах України, Росії та Білорусі. Зокрема, 25 квітня 2011 року у столиці відкрито скульптуру пам'яті пожежних-ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції.

 

Учень1 Чорний біль, гострий страх

Посідає душу мою.

Очі бачили пекло, жах.

Молодь гинула в бою.

 

Красень – лейтенант став на  ґанку,   

Прикриваючи собою нас.

Він розумів: не побачить світанку,

Прийшов його останній час.

 

Але воїн вирішив: він захищає рідню.

Одягнув скафандр, взяв в  руки помпу –

І пішов на вогонь, як на броню.

docx
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку