Гриби в житті людини

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням розібратись з особливостями грибів їхнім значенням
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРИБИ В БІОСФЕРІ ТА В ЖИТТІ ЛЮДИНИСеменко Надія В’ячеславівна

Номер слайду 2

ГРИБИГриби – харчовий продукт. їстівні гриби містять багато білків і фосфорних сполук. Білки білого гриба, печериць, лисичок за своєю поживністю майже не поступаються тваринним білкам. Недарма ж на Поліссі гриби здавна називають “лісовим м’ясом”. У грибах є деякі необхідні для організму людини амінокислоти, яких немає у звичайних харчових продуктах. Проте варто пам’ятати, що гриби важко перетравлюються. Малим дітям, хворим і літнім людям варто уникати грибних страв.

Номер слайду 3

ГРИБИ В БІОСФЕРІ Основне значення полягає в руйнуванні і розкладанні органічних сполук. Вони перетворюють відмерлі рештки тварин і рослин на мінеральні речовини, виступаючи у ролі «санітарів». Гриби при цьому виконують майже ту ж роботу, що і бактерії, виступаючи руйнівниками решток речовин (редуцентами) в ланцюгах живлення екосистем. Гриби можуть вступати в симбіоз із вищими рослинами та водоростями (багато видів рослин (тверда пшениця, осика, береза) без співжиття з грибами зростати не можуть). Шапкові гриби є їжею для багатьох тварин (білки, гризуни, борсуки, кабани, птахи, суходольні молюски)

Номер слайду 4

ГРИБИ В ЖИТТІ ЛЮДИНИУ житті людини гриби відіграють значну роль. Наприклад, дріжджові гриби використовуються у хлібопеченні, медицині, пивоварінні, виноробстві. Кормові дріжджі спеціально вирощують на соломі, відходах деревини і разом із комбікормами додають у харчовий раціон сільськогосподарських тварин.

Номер слайду 5

КОРИСТЬ ВІД ГРИБІВ Дріжджові гриби використовуються у хлібопеченні, медицині, пивоварінні, виноробстві. Кормові дріжджі спеціально вирощують на соломі, відходах деревини і разом із комбікормами додають у харчовий раціон сільськогосподарських тварин. Гриби - харчовий продукт. Їстівні гриби містять багато білків і фосфорних сполук. Білки білого гриба, печериць, лисичок за своєю поживністю майже не поступаються тваринним білкам. Недарма ж на Поліссі гриби здавна називають «лісовим м'ясом». У грибах є деякі необхідні для організму людини амінокислоти, яких немає у звичайних харчових продуктах.  Чимало грибів мають лікарське значення. Саме з грибів уперше одержали антибіотики  - пеніцилін, біоміцин, стрептоміцин тощо. Сировиною для одержання цих препаратів служать цвілеві гриби. Крім того, багато їстівних і отруйних шапкових грибів здавна використовують у народній медицині як ефективні засоби проти хвороб. 

Номер слайду 6

ШКОДА ВІД ГРИБІВ Варто пам'ятати, що гриби важко перетравлюються. Малим дітям, хворим і літнім людям варто уникати грибних страв. Зібрані гриби треба використати чи переробити у якомога коротший термін. Вживання несвіжих, а також неїстівних грибів може спричинити отруєння та смерть.  Народному господарству завдають великих збитків гриби, що псують харчові продукти, вироби з деревини, пошкоджують посіви культурних рослин, знижуючи їх урожайність. Навіть книги псуються від грибів за високої вологості у приміщенні. Деякі з грибів викликають різні хвороби у тварин і людини, які важко вилікувати (наприклад, кандидомікози тощо).

Номер слайду 7

ЦВІЛЬОВІ ГРИБИЦвільові гриби оселяються на продуктах харчування, в ґрунті, на овочах і плодах. Вони зумовлюють псування доброякісних продуктів (хліба, овочів, ягід, фруктів тощо). Більшість цих грибів — сапрофіти. Проте деякі з них є збудниками інфекційних хвороб людини, тварин, частіше рослин. Наприклад, гриб трихофітон спричинює стригучий лишай у людини і тварин.

Номер слайду 8

ДРІЖДЖІДріжджі — це одноклітинні нерухомі організми розміром від 8 до 10 мкм. Форма цих грибів овальна або видовжена. Справжнього міцелію вони не утворюють. Швидкість обміну речовин у дріжджів (у перерахунку на одиницю маси) значно вища, ніж у міцелярних грибів. Вони дуже поширені в ґрунті, на субстратах з рослин, що містять багато глюкози.

Номер слайду 9

ГРИБИ ПАРАЗИТИГриби паразити . На рослинах паразитує понад 10 тис. видів грибів, на тваринах і людині — близько 1 тис. видів. Псування багатьох видів сільськогосподарських продуктів і втрати урожаю від грибів паразитів настільки великі, що боротьбу з ними ведуть спеціальні жнародні організації.

Номер слайду 10

БУДОВА ГРИБАБільшість грибів складаються з міцелію і вегетативних (плодових) тел. Міцелій практично повністю або більшою своєю частиною занурений у субстрат. Він проникає в грунт, деревину, лісову підстилку, органи рослин-хазяїв, тощо. Поглинання поживних речовин відбувається всією поверхнею міцелію або за допомогою особливих пристосувань, як у багатьох паразитичних видів. Спори, за рідкісним винятком, формуються на поверхні субстрату - на повітряному міцелії або на плодових тілах, що важливо для їх розповсюдження. Міцелій зазвичай утворюється зі спори, іноді зі шматочків міцелію або з інших елементів гриба. При проростанні спори формується паросткова трубка, яка поступово стає довшою, а потім починає гілкуватися. Зростає міцелій завжди верхівкою вперед, а галузиться по всіх напрямах. За зовнішнім виглядом міцелій різних видів грибів подібний, але в його будові є істотні відмінності. У більш примітивних видів міцелій неклітинний. Він являє собою ніби-то одну клітку гігантських розмірів з великою кількістю ядер. Такий міцелій характерний для багатьох водних форм і деяких наземних грибів (мукор, різопус). У вищих грибів міцелій ділиться перегородками на клітини, в кожній з яких міститься від одного до декількох ядер.

Номер слайду 11

БІЛИЙ ГРИББілі гриби збирають у хвойних і листяних лісах. Час збору - з середини червня і до половини жовтня. Якщо ви ще погано знайомі з цим грибом, було б непогано перший раз йти в ліс за білими грибами з людиною досвідченим і добре знаючим види та особливості грибів. У лісах часто зустрічаються гриби, зовні схожі на білий, але є неїстівними або навіть отруйними. Одним з найбільш поширених і часто помилково стягуються малодосвідченими грибниками неїстівних грибів - гірчак або жовчний гриб.

Номер слайду 12

МУХОМОРМухомор — отруйний гриб з роду Мухоморових. У цього красеня розкішний, зазвичай яскраво-червоний капелюшок з білими цятками, колечко бахроми на ніжці. Цей красивий, але отруйний гриб зустрічається практично у всіх лісах нашої планети.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА ПЕРЕГЛЯДДО НОВИХ ЗУСТРІЧ

pptx
Додав(-ла)
Семенко Надія
Додано
18 січня 2021
Переглядів
10321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку