Григір Тютюнник. Повість "Климко". Доля дитини в часи воєнного лихоліття.

Про матеріал
Мета поглибити знання про життєвий і творчий шлях Г. Тютюнника, визначити особливості його таланту; з’ясувати ідейний зміст твору «Климко». Виховувати почуття поваги, пошани до творчості Г. Тютюнника, доброту, людяність, чуйність, спостережливість, витриманість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір Тютюнник. Повість «Климко»Доля дитини в часи воєнного лихоліття.

Номер слайду 2

Григір Тютюнник. Тютюнник Григір Михайлович (5 грудня 1931, Шилівка) — український письменник-прозаїк, перекладач, педагог. Представник покоління шістдесятників. Брат письменника Григорія Тютюнника. Лауреат премії імені Лесі Українки (за повісті «Климко» та «Вогник далеко у степу»), Державної премії імені Тараса Шевченка.

Номер слайду 3

Повість «Климко» є частиною автобіографічної трилогії:

Номер слайду 4

Автобіографічний твір – твір, головним героєм якого є сам автор. Трилогія - три самостійні твори одного автора пов'язані єдністю задуму, сюжету. Теорія літератури

Номер слайду 5

Літературний паспорт повісті «Климко»Автор – Григір Тютюнник. Рік видання – 1970 Рід – епос. Жанр -  повість автобіографічної трилогії. Тема «Климко»: зображення тяжких поневірянь Климка у часи фашистської окупації рідного краю.Ідея «Климко»: прокляття війни, уславлення доброти, милосердя, чуйності, щирості. Основна думка: маленькі громадяни нашої країни — діти війни — виявлялимилосердя, яке й дорослим інколи було не було снаги.

Номер слайду 6

Проблематика повісті «Климко»:• добро і зло;• відповідальність за доручену справу;• патріотизм;• милосердя і жорстокість;• життя і смерть;• самопожертва. Головні герої: Климко, Дядько Кирил, Зуфальт, Вчителька Наталія Миколаївна з донькою Олею, Тітка Марина.

Номер слайду 7

Словникова робота. Партизан – учасник збройної боротьби в тилу ворога. Галети – печиво.

Номер слайду 8

Бесіда за прочитаним твором. У які часи відбуваються події? Що ви знаєте про часи Другої світової війни?Чи можна провести паралелі з подіями в повістю з подіями в Україні після повномасштабного вторгнення росіїї?

Номер слайду 9

Ситуативне завдання. Уявіть, що ви реальний друг реального Климка. Виберіть декілька небезпечних ситуацій, у які потрапляв герой, і запропонуйте своє, більш безпечне рішення.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Записати порівняльну характеристику Климка і Зульфата

pptx
Додано
12 червня 2023
Переглядів
867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку