Є. Гуцало. Основні відомості про письменника. Вічне протистояння добра і зла – наскрізна тема світового мистецтва. Порушення цієї теми в оповіданні «Лось».

Про матеріал
Презентація до уроку Є. Гуцало. Основні відомості про письменника. Вічне протистояння добра і зла – наскрізна тема світового мистецтва. Порушення цієї теми в оповіданні «Лось».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Є. Гуцало. Основні відомості про письменника. Вічне протистояння добра і зла – наскрізна тема світового мистецтва. Порушення цієї теми в оповіданні «Лось». Розробила І.В. Мальцева

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання про життєвий і творчий шлях Є. Гуцала, ознайомити з його твором «Сім’я дикої качки», з’ясувати ідейно-тематичне спрямування, особливості композиції, сюжет оповідання; розвивати інтерес до читання, мислення, творчу уяву, увагу, спостережливість, пам’ять, уміння надавати об’єктивну оцінку подіям, вчинкам, робити висновки; виховувати доброту, милосердя, зневагу до брехні, жорстокості.

Номер слайду 3

Епіграф: Важко навчити добра моралями, легко- прикладами. Гасло: Так треба жити, щоб нікому зла не чинити. Народна мудрість

Номер слайду 4

Прозаїк, поет, кіносценарист. Народився в селі Старому Животові на Вінниччині в учительській сім’ї.

Номер слайду 5

Дитинство майбутнього письменника було обпалене війною. Коли хлопчикові було чотири роки, почалася війна. Ця тема згодом знайшла своє відображення в багатьох творах письменника.

Номер слайду 6

Закінчив Ніжинський педінститут імені Гоголя. Багато років працював у редакціях обласних газет, “Літературній Україні”, видавництві “Радянський письменник”.

Номер слайду 7

Автор кількох поетичних книжок, багатьох збірок, оповідань, повістей, романів.

Номер слайду 8

Є.Гуцало багато писав для дітей та юнацтва (“Олень Август”, “ Пролетіли коні”, “ З горіха зерна”, “ Дениско”, “За обручем”, “Лось”).

Номер слайду 9

Посмертно видані його твори у п’яти томах. Лауреат премії імені Ю.Яновського та Державної премії УРСР імені Т.Г.Шевченка.

Номер слайду 10

Твори Є.Гуцала перекладені багатьма мовами світу, відомі далеко за межами України.

Номер слайду 11

Читаючи твори Є.Гуцала, ми відчуваємо справжню музику мистецтва слова, притаманну цьому письменникові.

Номер слайду 12

Євген Гуцало помер 4 липня 1995р., похований на Байковому кладовищі

Номер слайду 13

Словникова робота Оповідання - невеликий за обсягом прозовий твір, сюжет якого заснований на певному епізоді з життя одного чи кількох персонажів. Сюжет - це подія чи система подій, у яких розкриваються характери і розв’язуються суперечності між ними (експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація, розв‘язка). Композиція - будова, структура, розташування та взаємний зв'язок складових частин художнього твору (описи, діалоги, розташування персонажів, художні особливості).

Номер слайду 14

Робота над твором Є.Гуцала “ Сім’я дикої качки” Яку красу дарує нам природа! Кожний бачить в ній щось особливе, чарівне. Є.Гуцало в оповіданні “Сім’я дикої качки” відтворив ставлення дітей до пташиного світу – дикої качки.

Номер слайду 15

Світ навколо нас. Дикі качки (повідомлення)

Номер слайду 16

Жанр: оповідання для дітей

Номер слайду 17

Тема: ставлення дітей до світу природи (качиної сім’ї).

Номер слайду 18

“Сюжетний ланцюжок” 1.Подорож Юрка через ранковий ліс до річки. 2. Від’їзд Юрка до міста. 3. Юрко на риболовлі. 4.Побрехеньки Юрка про вдалі лови. 5.Небажання Юрка товаришувати з Тосею. 6.Прихід Тосі до Юрка. 7.Невдала рибалка хлопця. 8. Юрко виловив усіх каченят. Крик качки. 9. Намагання Юрка приручити каченят. 10. Тося вирішує випустити маленьких диких каченят. 11. Незадоволення Юрка вчинком Тосі.

Номер слайду 19

Сюжетні елементи Експозиція: опис дубового лісу вранці, радісного настрою Юрка, який іде на риболовлю. Зав’язка: Юрко і Тося повертаються з риболовлі. Хлопець бачить качку з каченятами і забирає каченят.

Номер слайду 20

Розвиток дії: Юрко намагається нагодувати, напоїти диких каченят, але вони відмовляються; втрачає інтерес і кидає їх, іде до хлопців гратися. Тося згадує про пташенят, забирає їх і несе до річки.

Номер слайду 21

Кульмінація: Тося випускає каченят на воду, кличе качку; їй допомагають хлопці.

Номер слайду 22

Розв’язка: з Юрком ніхто не хоче товаришувати; він їде до міста, і йому дуже соромно.

Номер слайду 23

Композиція оповідання: описи, діалоги, розташування персонажів, художні особливості

Номер слайду 24

Психоемоційна релаксація

Номер слайду 25

Ідея: засудження бездумного ставлення людини до природи, безвідповідальності за свої вчинки, байдужості; прагнення піднестися за рахунок хвалькуватості, брехні (Юрко); возвеличення доброти, чуйності, милосердя ( Тося).

Номер слайду 26

Проблеми: охорона й збереження дикої природи; проблема дружби; активного захисту добра; совість і сором та ін.

Номер слайду 27

«Інтерв’ю навпаки» - Доброго дня! Я прийшов до вас, щоб отримати корисну пораду і підтримку. - Чому Тося і сільські хлопці відвернулися від мене? - Чи мав я моральне право забирати каченят від рідної матері? - Хлопці, чи схвалюєте ви мої дії? - Чи хотів би хтось із вас бути на мене схожим? Чому?

Номер слайду 28

“Незакінчене речення“ - Я ніколи не буду... - Я буду старатися... - Мені хочеться вірити, що...

Номер слайду 29

Домашнє завдання (на вибір): Скласти план до характеристики образів Тосі та Юрка, дібрати цитати. 2. Підготувати переказ до тієї частини тексту, яка найбільше сподобалася чи схвилювала вас, оформити ілюстрацію. 3. Написати твір-роздум на одну з тем: “ Людина – природи вершина”, “Земля буде такою, якими будуть люди”, “Добрі вчинки моїх товаришів”.

Номер слайду 30

Конкурс “Мудрий не вагається, сміливий не боїться” 1.Бліц-опитування. 2. “Усне малювання”. 3. Робота з текстом твору.

Номер слайду 31

Складіть інформаційне ґроно до образу Тосі Тося Порядна Чемна Чуйна Добра

Номер слайду 32

Складіть інформаційне ґроно до образу Юрка Юрко Брехливий Байдужий Жорстокий Хвалькуватий

ppt
Додано
30 березня 2020
Переглядів
1346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку