Характеристика освіти Великої Британії і України

Про матеріал
Презентація: "Система освіти Великої Британії і України" може бути використаний як додатковий матеріал до теми:" Економіко- географічна характеристика Великої Британії( Сполучене королівство Великої Британії і Північної Ірландії"). У цьому матеріалі розповідається про особливості системи освіти на території двох країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала студентка групи 11-П Харківського автомобільно-дорожнього фахового коледжу. Семиренко Дар'я,Керівник: Синяєва О. А.,викладач географії ХАДФК.2023-2024 н.р. Характеристика системи освіти України та Великої Британії.

Номер слайду 2

Система освіти. Система освіти України. Система освіти в Україні складається з дванадцяти років загальної середньої освіти та подальшої вищої освіти. Загальна середня освіта в Україні є обов'язковою та безкоштовною для всіх дітей. Україна також має багато вищих навчальних закладів, де студенти можуть отримати вищу освіту у різних галузях. Система освіти Великої Британії Система освіти у Великій Британії відрізняється від системи України. Вона складається з різних етапів, таких як початкова освіта, середня освіта та вища освіта- університети, які пропонують вищу освіту в різних областях знань.

Номер слайду 3

Дошкільна освіта Великої Британії Перша дошкільна установа, куди можна влаштувати дитину в Великій Британії, за своїми функціями є дитячим садком, але має назву школи- Nursery School («ясельна школа») Діти співають ,танцюють, граються, виконують вправи на розвиток моторики , допомагають один одному. Велика Британія має різноманітну систему дошкільної освіти, яка включає в себе різні типи закладів. Дошкільна освіта може бути надана у державних, приватних чи громадських дитячих садках, а також у нянь, які працюють у домашніх умовах. Зазвичай, діти починають відвідувати дошкільний заклад у віці трьох років. Програма дошкільної освіти спрямована на розвиток різних аспектів, включаючи соціальні, емоційні та когнітивні навички. Підготовка до основної школи також враховується в навчальних програмах.

Номер слайду 4

Дошкільна освіта України. В Україні дошкільна освіта є важливим етапом розвитку дитини. , Дошкільні заклади розташовані в міських та сільських районах і пропонують педагогічний підхід до підготовки дітей до школи. Дошкільні установи можуть мати різні форми власності: державні, комунальні, приватні. У них реалізують навчальні програми, спрямовані на розвиток мовлення, логічного мислення, соціальних навичок та творчості дитини. Освітні програми можуть включати групові та індивідуальні заняття, розвивальні ігри, музичні та художні заняття. Мета полягає в гармонійному розвитку особистості малюка перед вступом до навчального закладу- гімназії або ліцею.

Номер слайду 5

Початкова освіта Великої БританіїУ Великій Британії, початкова освіта розпочинається у віці 4-5 років і триває до 11 років. Цей етап освіти охоплює класи від Reception (або Year R) до Year 6. У британській початковій освіті надається широкий спектр предметів, які включають читання, письмо, математику, науку, мови, мистецтво та фізичне виховання. Учні зазвичай мають одного вчителя, який викладає більшість предметів. Система освіти у Великій Британії розглядається як частина більш широкого поділу: початкова освіта, середня освіта (secondary education), та вища освіта. Учні проходять іспити у кінці початкової освіти, такі як "Key Stage 1" (у віці 7 років) та "Key Stage 2" (у віці 11 років).

Номер слайду 6

Початкова освта України. Початкова освіта в Україні охоплює перші чотири роки навчання та є обов'язковою для всіх дітей. Зазвичай, діти починають навчання у навчальному закладі у віці 6 років. Основні цілі початкової освіти включають оволодіння навичками читання, письма, рахунку, а також розвиток загальної культури, естетичного смаку та соціальних навичок. Початкова школа готує дітей до подальших етапів освіти та сприяє їхньому гармонійному розвитку. Освітній процес регулюється Міністерством освіти і науки України, а навчальні програми забезпечують набуття ключових знань та вмінь для успішного продовження навчання.

Номер слайду 7

Середня освіта БританіїСередня освіта у Великій Британії розпочинається після завершення початкової освіти, зазвичай у віці 11 років, і триває до 16 або 18 років. Основним етапом є "secondary education," яка включає "Key Stage 3" (від 11 до 14 років) та "Key Stage 4" (від 14 до 16 років). Середня школа триває мінімум 5 років (іноді 7 років) Випускні іспити середньої школи проводяться в два етапи: з досягненням обов'язкового шкільного вікового мінімуму - 16 років і в 18років. У британській середній освіті учні зазвичай вивчають широкий спектр предметів, включаючи мови, математику, науку, гуманітарні та мистецькі предмети. Після закінчення "Key Stage 4" учні можуть здати основний екзамен і отримати сертифікат навчання (General Certificate of Secondary Education - GCSE). Після середньої освіти учні мають можливість вибрати між різними шляхами, такими як вища професійна освіта, робота або вища освіта в університеті.

Номер слайду 8

Середня освіта України. В Україні обов’язковою є повна загальна середня освіта (Конституція України ст.53) Тривалість повної загальної середньої освіти, згідно з запровадженою реформою НУШ-12 років, випускний вік учнів становить 18 років (рівень МСКО 3)Після завершення середньої освіти учні отримують свідоцтво про повну загальну середню освіту. Після цього, вони можуть обрати шлях продовження навчання, включаючи вищу освіту, професійно-технічну освіту або вступ до роботи.

Номер слайду 9

Вища освіта Великої БританіїВища освіта у Великій Британії включає бакалаврат (undergraduate), магістратуру (postgraduate), та докторантуру (doctorate) рівні. Вищі навчальні заклади включають університети, коледжі та інші вищі освітні установи. Ступінь бакалавра зазвичай триває три роки, хоча деякі програми можуть бути довшими. Після отримання ступеня бакалавра студенти можуть обрати шлях магістратури (мастерські програми), який зазвичай триває один або два роки. Докторантура надає можливість проведення власних досліджень та видачі докторського ступеня. Британські університети відомі своєю високою якістю навчання та науковими досягненнями. Найвища академічна кваліфікація в країні – докторська. Існує два рівні- доктор  філософії  (Ph. D чи DPhil) «вищий докторат» (Higher Doctorate)Університетська система Великої Британії має свої особливості в різних районах країни (Англія, Шотландія, Уельс та Північна Ірландія), і кожна з них має власні освітні стандарти. Вища та подальша освіта. У вищих навчальних закладах Великої Британії немає єдиних правил прийому, вони різні. Проте, це більшою мірою залежить від вступника до вищого начального закладу, від його довузівської підготовки, від показників у свідоцтві про освіту. Отримавши середню освіту, абітурієнт проходить співбесіду і тільки тоді вирішується, чи складатиме він екзамени з 3-4 предметів. Співбесіда має виявити обдарованість і мотивації майбутнього студента, а також його соціальний облік (систему ціннісних орієнтацій).

Номер слайду 10

Вища освіта України. Вища освіта в Україні включає бакалаврат, магістратуру та докторантуру. Система вищої освіти регулюється Міністерством освіти і науки України. Бакалаврська програма зазвичай триває 4 роки. Після її успішного завершення студент отримує диплом бакалавра. Подальше навчання може продовжуватися на магістратурі, яка зазвичай триває 1-2 роки. Аспірантура триває 3 роки і закінчується захистом кандидатської дисертації , аспірант отримує ступінь кандидата наук –доктора філософії. Докторантура триває 2 роки і надає можливість отримати ступінь доктора наук. Процес отримання вищої освіти в Україні може включати лекції, практичні заняття ,лабораторні дослідження. В Україні існують різні університети та вищі навчальні заклади, які пропонують різноманітні спеціальності та програми. Дипломи, видані українськими вищими навчальними закладами, є визнаними у багатьох країнах світу.

Номер слайду 11

Висновок. Україна: Система освіти України сприяє розвитку наукового мислення і креативності учнів. Українські навчальні заклади надають велику кількість можливостей для поглибленого вивчення предметів та розвитку талантів. Велика Британія: Система освіти у Великій Британії зосереджена на працевлаштуванні та формуванні практичних навичок. Британські школи надають великий вибір предметів для вивчення та розвитку у різних галузях науки.

Номер слайду 12

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
3 грудня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку