Харчова промисловість України

Про матеріал
В даній розробці міститься матеріал "Харчова промисловість України": значення, сировина, галузева структура, чинники розміщення, географія галузі, проблеми та перспективи.
Перегляд файлу

Тема.Харчова промисловість України.

Мета:  сформувати в учнів  систему знань про харчову промисловість України: розглянути значення галузі, сировинну базу, галузеву структуру, принципи розміщення, ознайомитися з проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості; вдосконалювати навички роботи з матеріалами  підручника  і  додаткової  літератури,  настінною  картою  та  діаграмами  і  картами  атласу; сприяти  розвитку  самостійного  аналітичного  мислення  учнів  і  пізнавального  інтересу; здійснювати  економічне  виховання  учнів.

 

Обладнання: Атласи  “Географія  України”  9 кл.,  підручник, роздатковий матеріал, презентація вчителя, міні-презентаціі учнів.

 

Тип  уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.

 

ХІД УРОКУ

 

 І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 -  Позитивна установка на урок.

 - Доброго вам дня! Сідайте. Посміхніться один одному й подумки побажайте успіхів на уроці. Я зичу вам успіхів.

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

Ми сьогодні розглянемо ще одну галузь промисловості. Перш ніж перейти до вивчення нового матеріалу давайте пригадаємо: (Увага на екран!)

 

  1.               На які групи поділяється промисловість?(слайд№1)
  2.               Яку продукцію виготовляють галузі цих груп?
  3.               До якої групи належить харчова промисловість?
  4.               Що таке галузь?
  5.               Що таке галузева структура?
  6.               Які продукти харчування виробляють із молока?
  7.               Які з них ви найчастіше вживаєте?
  8.               Які хлібобулочні вироби ви знаєте?
  9.               Які продукти харчування виготовляють із м’яса?

 

УЧИТЕЛЬ: Як ви зрозуміли з нашої бесіди, сьогодні на уроці мова піде про яку промисловість? (відповідь учнів).

Тож запишіть тему уроку (запис)

«Харчова промисловість України».(слайд №2)

  • Про що б ви хотіли дізнатися сьогодні на уроці? (Відповіді учнів).
  • А тепер перевірте, чи співпали ваші бажання з метою уроку

(Учні зачитують слайд №3)

Будь ласка  зачитай зміст слайду:

 

  • Розглянути значення галузі, сировинну базу, галузеву структуру, продукцію, принципи розміщення харчової промисловості.
  • Ознайомитися з проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості.
  • Протягом уроку ви будете виконувати різні види завдань і отримаєте комплексну оцінку:
  • заповнення таблиці  – 3 б.
  • робота з к / к             – 4 б.
  • тестові завдання       – 5 б.
  • учні, які підготували випереджальне завдання будуть оцінені додатково. Про результати своєї роботи ви дізнаєтесь на наступному уроці.

 

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Прийом «Дивуй».

Кожен із нас розуміє, яку важливу роль відіграє харчова промисловість в нашому житті. Кухня була та в переважної більшості родин залишається осередком активного спілкування, найтеплішим в усіх розуміннях цього слова, місцем. Часу там ми проводимо досить багато. Статистика знає все. Подивіться на екран.(слайд №4,5,6)

І всім цим забезпечує нас харчова промисловість.

Харчова промисловість охоплює виробництва, які займаються переробкою продовольчої сировини та забезпеченням населення продуктами харчування. За обсягом виробництва вона поступається лише металургійному комплексу, даючи майже п’яту частину промислової продукції.

 

  • Чому вона займає таке «поважне» місце в економіці країни?(слайд №7).

 

  • Чи може в майбутньому стати галуззю міжнародної спеціалізації? За яких умов?

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

Отже, тема нашого уроку «Харчова промисловість»

 

  • Давайте пригадаємо план характеристики будь-якої галузі (відповіді учнів)
  • За цим планом ми будемо працювати і сьогодні на уроці (план на дошці).

 

  1. Давайте з’ясуємо яке ж значення має харчова промисловість? (відповіді учнів).(слайд №8)

ОСНОВНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ – ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

 

  1. Сировинна база.

Завдання: запишіть усі асоціації, які у вас виникають, коли ви чуєте «сировина харчової промисловості»(слайд №9)

 

 

 

 

 

 

 

 

Запитання:          Які асоціації виникли у … (відповіді учнів)

Самоперевірка:  А тепер порівняйте свої відповіді зі схемою на слайді і

                               доповніть, якщо це необхідно(слайд №10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Галузева структура
  • Харчова промисловість об’єднує 140 підгалузей і виробництв. Як уже було сказано, за обсягом виробництва поступається тільки металургійному комплексу.(слайд №11)
  • Щоб з’ясувати галузеву структуру, ми як завжди будемо використовувати тематичну карту. Сьогодні це карта «Харчова промисловість України».

  Про які основні показники ми можемо дізнатися з тематичної карти?(Відповіді учнів).(слайд №12)

Робота з таблицею.(слайд №13)

          А зараз попрацюємо в парах, виконуючи слідуючі завдання:

За допомогою тематичної карти  (атласу с.23) визначте галузеву структуру харчової промисловості і заповніть 2-у колонку таблиці, яка знаходиться у вас на парті.(слайд №14).

№ з/п

Галузева структура

харчової промисловості

Принципи розміщення

1

  Цукрова

 

2

  М’ясна

 

3

  Олійно-жирова

 

4

  Маслосироробна та молочна

 

5

  Плодоовочева

 

6

  Рибна

 

7

  Хлібопекарська

 

8

  Борошномельно-круп’яна

 

 

 

Під час виконання роботи, вчитель звертається до учнів: Чи не виникли якісь труднощі? (один учень озвучує, інші перевіряють).

 

  1. Завдання: проаналізуйте секторну діаграму «Галузева структура харчової та борошномельно-круп’яної промисловості України в атл. с.23 і усно проаранжируємо галузі харчової промисловості за кількістю зайнятих у відсотках (від найбільшої кількості до найменшої)(слайд№15)

 

  • 4-ий пункт плану виконати вдома побудувавши схему міжгалузевих зв’язків.

 

  1. Принципи розміщення виробництва.(слайд №16)

 

  • Який же принцип розміщення підприємств підгалузей харчової промисловості, і що на це впливає ми дізнаємося, розглянувши 5-й пункт плану.

 

 Завдання: Відкрийте підручник с.129 і проаналізуйте таблицю 12. На що зорієнтована ця група галузей?..

 

Причини:

  • Це зумовлено тим, що ці галузі використовують сировину, яка швидко псується (риба, м'ясо) або використовується у великій кількості (олія, жири, крупи)(слайд № 17).

 

Завдання: Проаналізувати таблицю «Витрати сировини на 1 т готової продукції» (слайд №18)

 

 

 

 

№ з/п

Продукція

Витрати сировини, т

1

    Цукровий пісок

7,0

2

    Соняшникова олія

2,3

3

    Тваринне масло

23,0

4

    Сир

9,4

 

І так причина – потрібно багато сировини для виготовлення 1 т

продукції. Якщо ми будемо перевозити сировину, потім виготовляти продукцію, вартість її буде дуже високою.

      Якщо виробництво цієї продукції  розмістити за споживчим принципом,          до чого це може призвести?

 

Завдання: проаналізувати таблицю 13 на с.129. На що зорієнтована ця

               група галузей?

-Чому ж саме на споживача?(слайд №20)

Пояснення вчителя: 1) у цих виробництвах продукція мало транспортабельна (молочна); 2) або витрати на перевезення готової продукції більші, ніж на транспортування сировини.(слайд №21)

 

Н-д: У 60-тонний вагон уміщається 40 т макаронів, а борошном він може бути завантажений повністю.

Де вигідніше будувати макаронну фабрику: у великому місті чи невеликому селищі міського типу в центрі зернового господарства.

Як ви гадаєте?

 

(Відповідь: у великому місті, тому що вигідно транспортувати сировину, ніж готову продукцію).

 

Завдання: за допомогою підручника с.129 і на основі моєї розповіді

                  заповніть 3-ю колонку таблиці «принципи розміщення».

                 (1 учень відповідає, інші перевіряють).(слайд№22)

 

  1. Географія галузі.

 

6-ий пункт плану освітить нам творча група, яка заздалегідь отримала завдання і підготувала міні- презентації.(слайд №24)

 

 

Завдання: ви повинні уважно вислухати доповідаю чого і за його вказівкою

заповнити контурні карти, позначивши промислові центри пунсонами з початковими літерами підгалузей.

 

  • Зверніть увагу на дошку!

 

Міні-презентації учнів:

  1. Цукрова галузь(слайд№25-27)
  2. Олійно-жирова(слайд№28-30)
  3. Плодоовочева(слайд №37-39)
  4. М’ясна(слайд №34-36)
  5. Маслосироробна та молочна(слайд №31-33)
  6. Рибна(слайд №40-42)
  7. Борошномельно-круп’яна(слайд№43-45)

 

  1. Проблеми та перспективи розвитку.(слайд№46)

 

Вчитель:

  • Чи існують проблеми у харчовій промисловості і які шляхи їх вирішення?
  • Це ми з вами з’ясуємо, виконавши завдання (попрацювавши в групах)

 

Завдання: на аркушах написані проблеми.

Подумайте, яким чином можна їх вирішити.

(Кожна група обговорює одну проблему.

Час на обговорення – 1 хв.).

 

Проблеми:

 

  1. Недосконалість технології переробки і зберігання готової продукції.
  2. Неефективне застаріле обладнання.
  3. Продуктивність праці вдвічі нижча ніж на підприємствах розвинених країн.
  4. Неширокий асортимент натуральних продуктів.
  5. Низька якість деяких продовольчих товарів.
  6. Не застосовуються інновації на вітчизняних харчових підприємствах).
  7. Неконкурентоспроможне пакування.
  8. Використання генномодифікованих продуктів (особливо у великих містах)

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

 

  • А зараз ви виконаєте тестові завдання і перевірите себе як ви засвоїли тему уроку.

Час на виконання – 3 хв. Виконавши тестові завдання, вкладіть їх в робочі зошити.

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

Наш урок підійшов до кінця:

 

  • Чи зможе харчова промисловість в майбутньому стати галуззю міжнародної спеціалізації? За яких умов?(слайд№47)

 

Підведемо підсумок   у р о ку    закінчивши речення.

 

Ми вивчали тему…

Урок мені сподобався тому що…

На уроці я отримав …

Мені потрібні ці знання …

Учитель: Вважаю, що всі задачі, які ми ставили перед собою на початку

                уроку, виконані. Ви сумлінно попрацювали і отримаєте гарні

                оцінки. Бажаю вам успіхів.

 

VIІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1.Опрацювати § 26,карту атласу с.23(вивчити географію харчової промисловості);

2.Завдання за вибором:

-побудуйте схему міжгалузевих зв’язків харчової промисловості;

-проведіть дослідження свого раціону за наступним планом:

а) які продукти споживаєте;

б) які галузі та підприємства їх виробляють;

в) якими є їх поживні та смакові якості.

Використовуючи знання з біології,проаналізуйте ,наскільки ваш раціон відповідає науково обгрунтованим  нормам.

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК

 

Варіант І

 

1. Яка галузь промисловості виробляє маргарин?

 

а) маслосироробна;

б) молочна;

в) олійно-жирова;

г) кондитерська.

 

2. На сировинну базу орієнтуються такі галузі харчової промисловості:

 

а) цукрова; б) хлібопекарська; в) рибна.

 

3. Де розміщуються борошномельні підприємства?

 

а) у районах сировини;

б) у районах споживання;

в) обидва твердження правильні.

 

4. Маслосироробна галузь найбільше потребує:

а) споживача;

б) сировинних районів;

в) дешевої електроенергії;

г) кваліфікованих кадрів;

д) правильної відповіді немає.

 

5. Заповніть таблицю, вказавши найбільші центри харчової промисловості:

 

Галузь харчової промисловості

Найбільші центри

1. Олійно-жирова

 

2. Рибна

 

 


Варіант ІІ

 

1. На сировинну базу орієнтуються такі галузі харчової промисловості:

 

а) молочна;

б) плодоовочева;

в) олійно-жирова;

 

2. На споживача орієнтуються такі галузі харчової прмисловості:

 

а)м’ясна; б) хлібопекарська; в)цукрова;

3.Підприємства плодоовочевої промисловості орієнтуються на сировину тому,шо:

  а) вона зберігається недовго;

б)для її переробки потрібні великі витрати праці.

 

4.Плодоовочева промисловість набула найбільшого розвитку :

а) на Поліссі і в Карпатах;

б) у Лісостепу і на Поліссі;

в)у Степу і Лісостепу;

г)на Закарпатті і Поліссі;

д)рівномірно на всій теритотії країни.

 

5. Заповніть таблицю, вказавши найбільші центри харчової промисловості:

 

Галузь харчової промисловості

Найбільші центри

1.Борошномельно-круп’яна

 

2.М’ясна

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

На які групи поділяється промисловість? Яку продукцію виготовляють галузі цих груп? До якої групи належить харчова промисловість? Що таке галузь? Що таке галузева структура? Які продукти харчування виробляють із молока? Які з них ви найбільше вживаєте? Які хлібобулочні вироби ви знаєте? Які продукти харчування виготовляють із м'яса?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Розглянути значення галузі, сировинну базу, галузеву структуру, продукцію, принципи розміщення харчової промисловості. Ознайомитися з проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

5 корів; 12776 яєць; 24 свині; 7244 кг хліба; 874 птаха; 7988 кг картоплі; 783 кг риби; 218 кг тв. сиру;

Номер слайду 7

Чому харчова промисловість займає поважне місце в економіці країни? Чи може в майбутньому стати галуззю міжнародної спеціалізації? За яких умов?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

2. Сировинна база ЗАВДАННЯ: Запишіть усі асоціації, які у вас виникають, коли ви чуєте слова «сировина харчової промисловості» Сировина харчової промисловості

Номер слайду 10

Сировина харчової промисловості М’ясо Соняшник Фрукти Зернові культури Риба Молоко Цукровий буряк Овочі

Номер слайду 11

3. Галузева структура Харчова промисловість об’єднує більше 40 підгалузей і виробництв. Як уже було сказано, за обсягом виробництва поступається тільки металургійному комплексу. Щоб з’ясувати галузеву структуру, ми, як завжди, будемо використовувати тематичну карту.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ЗАВДАННЯ: За допомогою тематичної карти атласу (стор.23) визначити галузеву структуру харчової промисловості і заповніть другу колонку таблиці. № з/п Галузева структура харчової промисловості Принципи розміщення 1 2 3 4 5 6 7 8

Номер слайду 14

№ з/п Галузева структура харчової промисловості Принципи розміщення 1 Цукрова 2 М’ясна 3 Олійно-жирова 4 Маслосироробна та молочна 5 Плодоовочева 6 Рибна 7 Хлібопекарська 8 Борошномельно-круп’яна

Номер слайду 15

ЗАВДАННЯ: Проаналізуйте секторну діаграму «Галузева структура харчової та борошномельно-круп’яної промисловості України», атлас стор.23 і усно проаранжируємо галузі харчової промисловості за кількістю зайнятих у відсотках (від найбільшої кількості до найменшої)

Номер слайду 16

5. Принципи розміщення виробництва Який же принцип розміщення підприємств підгалузей харчової промисловості і що на це впливає ми дізнаємося, розглянувши 5 пункт плану. ЗАВДАННЯ: Відкрийте підручники стор.129 і проаналізуйте таблицю № 12. На що зорієнтована ця група галузей?

Номер слайду 17

Причини : Ці галузі використовують сировину, яка швидко псується (риба, м’ясо). Велика кількість сировини на 1 т готової продукції

Номер слайду 18

ЗАВДАННЯ: Проаналізувати таблицю «Витрати сировини на 1 т готової продукції» № з/п Продукція Витрати сировини, т 1 Цукровий пісок 7,0 2 Соняшникова олія 2,3 3 Тваринне масло 23,0 4 Сир 9,4 Якщо виробництво цієї продукції розмістити за споживчим принципом, до чого це може призвести?

Номер слайду 19

ЗАВДАННЯ: Проаналізуйте таблицю 13 на стор.129. На що зорієнтована ця група галузей?

Номер слайду 20

1. У цих виробництвах продукція малотранспортабельна 2. Витрати на перевезення готової продукції більші, ніж на транспортування сировини

Номер слайду 21

40 т макарон 60 т муки Вагон для перевезення сипучих продуктів-60 т Де вигідніше будувати макаронну фабрику: у великому місті чи невеликому селищі міського типу в центрі зернового господарства?

Номер слайду 22

ЗАВДАННЯ: За допомогою підручника (стор.129) і на основі моєї розповіді заповніть 3-ю колонку таблиці «принципи розміщення». № з/п Галузева структура харчової промисловості Принципи розміщення 1 Цукрова 2 М’ясна 3 Олійно-жирова 4 Маслосироробна та молочна 5 Плодоовочева 6 Рибна 7 Хлібопекарська 8 Борошномельно-круп’яна

Номер слайду 23

№ з/п Галузева структура харчової промисловості Принципи розміщення 1 Цукрова Сировинний 2 М’ясна Сировинний, споживчий 3 Олійно-жирова Сировинний 4 Маслосироробна та молочна Сировинний, споживчий 5 Плодоовочева Сировинний 6 Рибна Сировинний 7 Хлібопекарська Споживчий 8 Борошномельно-круп’яна Сировинний, споживчий

Номер слайду 24

6. Географія галузі ЗАВДАННЯ: Уважно заслухайте доповідаючого і за його вказівкою заповніть контурну карту, позначивши промислові центри пунсонами з початковими літерами підгалузей

Номер слайду 25

Цукрова промисловість

Номер слайду 26

Україна дає 3% світового виробництва цукру. Проте собівартість вітчизняного цукру вища, ніж тростинного, хоча якісні характериcтики в нього кращі. Головною зоною поширення галузі є Лісостеп. Основні цукрові заводи зосереджені на Поділлі та в центральній частині України. Найбільшими цукровими заводами є: Лохвицький (Полтавська обл.), Куп’янський (Харківська обл.), Саливінківський (Київська обл.), Первомайський (Миколаївська обл.).

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Олійно-жирова промисловість

Номер слайду 29

Сировина: соняшник (південні і центральні області), а також насіння льону, ріпака, коноплі, гірчиці та зерно кукурудзи і сої створюють передумови для розвитку галузі. Продукція:олія,маргарин,майонез і як результат переробки відходів виробництва – мило. Принцип розміщення: орієнтована на джерела сировини. Найбільші олійно-жирові комбінати та заводи працюють у Дніпропетровську, Запоріжжі, Кіровограді, Полтаві, Чернівцях, Одесі.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Маслосироробна та молочна

Номер слайду 32

Молочна промисловість забезпечує населення цінними продуктами харчування, одержаними в результаті переробки тваринницької сировини. Продукція:молоко, масло, сир, йогурт, кефір та ін. продукти. Принципи розміщення: сировинний, споживчий. Молочні консерви виготовляють Куп’янський (Харківська обл.), Первомайський (Миколаївська обл.), Лубенський (Полтавська обл.) заводи. Продукція з незбираного молока (сир, сметана, кефір, вершки, ряжанка, йогурт) розміщені в містах: завод Галактон” (Київ), Миколаївський молочний комбінат (торгівельна марка ”President”), Павлоградський молочний комбінат (торгівельна марка ”Фанні”) та ін.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

М’ясна промисловість

Номер слайду 35

Продукція: м’ясо різних видів, м’ясні напівфабрикати, ковбаси, м’ясні консерви, тваринні жири. Принципи розміщення: великі міста, райони розвиненого тваринництва (споживчий, сировинний). Найбільші м’ясокомбінати розташовані в Києві, Полтаві, Харкові, Вінниці, Одесі, Дніпропетровську.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Плодоовочеконсервна промисловість

Номер слайду 38

Продукція: соки, джеми, компоти, варення, сушені та консервовані овочі й фрукти, продукти дитячого харчування. Принцип розміщення: сировинний. Найбільші підприємства «Сандора» (Миколаїв), Одеський завод дитячого харчування, Берегівський консервний комбінат (Закарпатська обл.), «Верес» (Черкаси)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Рибна промисловість

Номер слайду 41

Продукція: риба, рибні консерви, а також побічна продукція, яка використовується у медицині, харчовій промисловості та в сільськогосподарському виробництві. Принцип розміщення: сировинний. Рибопереробні підприємства зосереджені в Херсоні, Одесі, Миколаєві, Ізмаїлі, Маріуполі, Бердянську.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Борошномельно-круп’яна

Номер слайду 44

Найважливіша галузь не тільки харчової промисловості,але всього господарства України. Вона поєднує виробництво борошна (борошномельна) і різних круп (круп’яна). Принципи розміщення: сировинний, споживчий. Найбільші підприємства працюють у Києві, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Дніпропетровську, Львові.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

7. Проблеми та перспективи розвитку Чи існують проблеми у харчовій промисловості і які шляхи їх вирішення? ЗАВДАННЯ: На аркушах написані проблеми. Подумайте, яким чином можна їх вирішити. (час на обговорення 1 хв.)

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Ми вивчали тему… Урок мені сподобався, тому що… На уроці я отримав… Мені потрібні ці знання…

zip
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
3007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку