Хронологія зварювального процесу та фізика

Про матеріал
Дивовижний факт: зварювання налічує багатотисячолітню історію. Перші способи зварювання з’явилися практично відразу, як тільки люди почали використовувати метали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “«Хронологія зварювального процесу та фізика»

Номер слайду 2

Історія виникнення зварювання — тривалий процес. Дивовижний факт: зварювання налічує багатотисячолітню історію. Перші способи зварювання з’явилися практично відразу, як тільки люди почали використовувати метали. В цілому цивілізації починалися з міді, а потім розвивалися до бронзи, срібла, золота і заліза. Найбільш ранні вироби, котрі піддавалися зварюванні, відносяться до часу існування давньоєгипетської цивілізації. Першими зварюються виробами (паяними) є золоті прикраси.

Номер слайду 3

Імовірно, що історія зварювання починається в Єгипті з 4000 р до н.е. Гробниця королеви Пу-аби містить золоту чашу з ручкою, припаяну до стіни чаші. Це приклад пайки в 2600 р. до н.е. в Месопотамії (Ірак) з використанням металу, який поєднував срібло і золото. 

Номер слайду 4

Задача. Q = c ∙m ∙ (t2 − t1)Q = c ∙m ∙ ∆t Q = λm Залізний стовп в Делі (Індія) виготовлений з використанням залізних заготовок. Колона була зведена в 9 ст. до н. е. Його висота - 6,7 метрів, діаметр 1,37 метри. Найдивовижніше, що він взагалі не схильний до корозії і руйнування. У 1739 році в нього було випущено гарматне ядро, що не завдало стовпу ні найменшої шкоди.

Номер слайду 5

Задача. Q = c ∙m ∙ (t2 − t1)Q = c ∙m ∙ ∆t Q = λm. Китайці за часів династії Сунь розробили спосіб перетворювати коване залізо у сталь. У 589 р. н.е. японці виготовляли сталь шляхом змішування і кування, виготовляючи самурайські мечі.

Номер слайду 6

Задача. Q = c ∙m ∙ (t2 − t1)Q = c ∙m ∙ ∆t Q = λm. Технології залишалися практично незмінними до промислової революції 1700-1800-х років.1751 р.- шведський хімік Кронштедт, отримав чистий нікель;1774 - відкриття кисню. Нове відкриття - це електрична дуга. У XIX столітті історію людства потряс промисловий бум. Інноваційні зміни відбулися в багатьох областях промисловості. З цього моменту історія зварювання починає стрімко розвиватися. Технік В. Петров зробив важливе для історії відкриття явища електричної дуги. А також представив докази можливості її застосування в практичних цілях. Тим самим він заклав основи майбутньої дугового зварювання.

Номер слайду 7

Вкажіть правильне і повне визначення зварювання: АБВ технологічний процес одержання з'єднання металевих деталей при їх місцевому нагріванні, пластичному деформуванні або їх сумісній дії технологічний процес одержання з'єднання металевих деталей шляхом встановлення міжатомних зв’язків між зварюваними частинами при їх місцевому або загальному нагріванні, пластичному деформуванні або їх сумісній дії  технологічний процес утворення нероз'ємного з'єднання між матеріалами при їх  нагріванні та/або пластичному  деформуванні за рахунок встановлення міжмолекулярних і міжатомних зв'язків. В

Номер слайду 8

Задача. Q = c ∙m ∙ (t2 − t1)Q = c ∙m ∙ ∆t Q = λm№1. Чому струм короткого замикання джерела живлення зварювальної дуги повинен бути обмежений? №1 Відповідь. Тому що при надто великому струмові короткого замикання джерело живлення зварювальної дуги та стрижень електрода будуть перегріватися, а покриття електрода оплавлюватися, і в результаті чого буде збільшуватися розбризкування електродного металу №2 Чому джерела живлення зварювальної дуги повинні мати пристрій для регулювання величини зварювального струму? №2 Відповідь. Тому що за допомогою цього пристрою, одним і тим самим джерелом живлення зварювальної дуги, було можливим виконувати зварювання металу різними діаметрами стрижнів електродів.

Номер слайду 9

Задача. Q = c ∙m ∙ (t2 − t1)Q = c ∙m ∙ ∆t Q = λm№3. Чому при перельоті через стовп дуги температура краплі металу буде вищою ніж на кінці електрода? №3 Відповідь. Тому що при перельоті краплі через стовп дуги , температура якого становить 5000-8000ºС, вона додатково одержує тепло від нього №4 Чому виникає відхилення зварювальної дуги від її осі (магнітне дуття)? №4 Відповідь. Тому що відносно дуги утворюються несиметричні магнітні поля, при взаємодії яких виникають сили, які відхиляють її в бік того магнітного поля в якого напруженість буде менша.

Номер слайду 10

Відео: 1. Борис Патон – легенда електрозварюванняhttps://www.youtube.com/watch?v=10ux. Uor1 Kw. UЗастосування зварювального процесу: На підприємстві - https://www.youtube.com/watch?v=j. BML62 VSJa. E ( Завод BMW, збірка «седана» 5-ої серії). Медицині - https://www.youtube.com/watch?v=0f. UQQh. D72 Mo ( Онкологи з усієї України у Чернігові вчилися на свинячій печінці методу зварювання тканин).

pptx
Додано
8 червня 2021
Переглядів
424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку