Художній образ у скульптурі. Скульптури космічних тварин

Про матеріал
Презентація "Скульптури космічних тварин" створена для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі. В даній презентації представлені скульптури фантастичних тварин та дано поради як їх виконати .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скульптури космічних тварин

Номер слайду 2

Пальчики, пальчики, вправні та умілі,Зліпіть мені баранчиків, коників ще й звірів. Буду я в ті іграшки всю душу вкладати. Та на радість всій родині весь світ дивувати. Скульптура – один із видів мистецтва, який художньо відтворює навколишній світ за допомогою об’ємної форми. На відміну від живопису й графіки, скульптура об’ємна, і її можна розглядати з різних боків. Вона тривимірна, як речі, що нас оточують у повсякденному житті. Основний предмет зображення в скульптурі – людина, хоча іноді скульптори зображують тварин і птахів, а ще рідше – неживі предмети. Амур. Національний дендрологічний парк “Софіївка”. Україна (скульптор І. Д. Дідур)

Номер слайду 3

Можливості скульптури суттєво відрізняються від можливостей живопису. У скульптурі досить складно відтворити картини природи, не можна показати особливості повітряної атмосфери. Зображуючи в основному людину, скульптори, проте, вміють висловити в її тілесній формі будь-які настрої – від ліричних, задушевних до грандіозних і величних. Якщо зробити точну копію людського обличчя або фігури, вийде щось вельми непривабливе – застиглий, неживий двійник. Мистецьким твором вважається той, що відображає почуття і роздуми скульптора, передаючи найважливіше, найістотніше у ньому. Скульптор не копіює, він творить, створює нову форму.

Номер слайду 4

Діти, які тварини, на вашу думку, живуть у космосі? З ким із тварин космічного заповідника ви хочете потоваришувати? Хто може провести вас безпечними стежками між густих заростей дивовижних рослин, попередить про небезпеку, захистить? На рідній Землі в нас завжди є вірні друзі – хто вони? А який друг у космічного мандрівника?

Номер слайду 5

Зображення тварин у скульптурі не таке поширене, як у графіці й живописі. Великі скульптури тварин радують нас у парках, а маленькі декоративні — вдома: на столі чи поличці.

Номер слайду 6

Роздивіться скульптури СЛОНІВ. Зверніть увагу, як стилізація форми, особливості матеріалу і фактури, характер декору впливають на створення художнього образу тварини.

Номер слайду 7

Щоб створити оригінальний образ тварини, скульптори враховують природні властивості матеріалу, які дають змогу передати фактуру відповідно до задуму.

Номер слайду 8

Якими б чудернацькими не були образи фантастичних тварин, усі вони мають голову, тулуб, лапи (або крила), хвіст та пропорції реальних тварин.

Номер слайду 9

Поглянь на добрих друзів- веселих чоловічків з кумедними тваринками

Номер слайду 10

Собака — перша тварина, яку приручила людина. І нині пес — відданий друг і домашній улюбленець. Тому з такою симпатією його зображають митці в різних видах образотворчого мистецтва. Поміркуй, які переваги скульптури у створенні образу тварини.

Номер слайду 11

Поглянь, як майстерно скульптори зобразили тварину русі.

Номер слайду 12

Створи скульптуру фантастичної тварини (пластилін, тісто, глина, різні матеріали).

Номер слайду 13

Перед початком роботи пластилін треба добре розігріти та розім’яти. Починати ліплення конструктивним способом потрібно з найбільших частин (у тварин – це тулуб і голова). Потім виконуйте частини менші за розміром (лапи, вуха, хвіст, шию). Слід пам’ятати, що задні лапи в усіх звірів ніби вигнуті в коліні назад. Дотримуйтесь пропорцій. Для виконання скульптури важливо встановити центр ваги, щоб вона не перекинулась. Виліплені частини фігури тварини скріпіть між собою промазуванням. При з’єднанні тонких частин скульптури ( хвіст, кінцівки) можуть погнутися, тому всередину таких деталей треба вставити шматочки дроту чи тоненькі палички (сірники). Постарайтеся передати своєму звірові характерні пози, передати його рух. Нанеси стекою рисунок фактури на фігуру тварини. Для створення фантастичного вигляду тварини застосовуй різні природні та штучні матеріали (шишки, хвою, клаптики тканини, хутра тощо).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Пропорція — співвідношення розмірів, наприклад, співвідношення певної частини предмета до цілого. Пластика — різновид образотворчого мистецтва, що має тривимірну форму (висоту, ширину, довжину), синонім поняття скульптура. Реальність — (від латин, realis, тобто дійсний, насправді існуючий), об’єктивно існуюче явище, дійсність, факт, об’єкт. Фактура – характер поверхні скульптурного твору. Художній образ – відображення навколишнього світу у творі мистецтва відповідно до уявлення автора.

Номер слайду 16

Зразки робіт

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Скульптури з фоамірану

Номер слайду 26

1. З яких природних матеріалі в можна створити статуетки тварин?Як фактура допомагає створити образ скульптурного зображення? З *. Самостійна пошукова робота. Спостерігаючи за тваринами, спробуй зображувати їх у русі.

Номер слайду 27

Бажаю Вам творчого успіху і натхнення. Підтримайте мене, поставте пальчик вгору. Ваш лайк - найкраща вдячність за мою роботу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Дякую. Презентація дуже допомогла при дистанційному навчанні.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2022
Переглядів
1436
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку