Інформаційна презентація "Медіаграмотність вчителя Нової української школи. Інформаційна компетентність"

Про матеріал
Використання вчителем Нової української школи інформаційно-комунікаційних технологій, цифрових освітніх ресурсів у професійній діяльності, оптимізує зміст навчання, модернізує методи та форми організації навчального процесу, забезпечує високий науковий і методичний рівень викладання, індивідуальний підхід у навчанні, підвищенні ефективності та якості надання освітніх послуг.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель нової української школи та медіаграмотність

Номер слайду 2

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у житті У центрі уваги – інтегроване тематично-проектне (діяльнісне) навчання, яке вимагає оснащених сучасним обладнанням приміщень, а від вчителів НУШ - більш глибинної підготовки до уроків. В Концепції нової української школи серед ключових компетентностей, які має формувати сучасна освіта, важливе місце займає інформаційно-цифрова компетентність, яка передбачає впевнене, а водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі та приватному спілкуванні.

Номер слайду 3

Інформаційна компетентність – це уміння за допомогою технічних засобів та інформаційних технологій самостійно шукати, аналізувати та добирати необхідну інформацію, зберігати її, обробляти та передавати Інформаційна компетентність визначається трьома компонентамиІнформаційний(здатність ефективно працювати з інформацією)Вміння працювати з сучасними комп'ютерами, цифровими технологіями (інтерактивними дошками та різними гаджетами. Застосування(здатність використовувати ІКТ для роботи з інформацією)

Номер слайду 4

Інформатизація освіти вимагає від вчителя високого рівня цифрової грамотності та інформаційної компетентності. Вчитель  в умовах жорсткої конкуренції, завдяки засобам ІКТ повинен бути готовим повноцінно реалізувати нові ідеї,  використовувати ІКТ з метою доступу до інформації, її визначення (ідентифікації), організації, обробки, оцінки, а також її створення і передачі, яка достатня для того, щоб успішно жити і працювати в умовах інформаційного суспільства, умовах економіки знань. Запровадження інформаційно-комунікаційних технологій у школі – це не данина моді, а необхідність сьогодення, оскільки більшість дітей ознайомлюються з комп’ютером набагато раніше, ніж це їм може запропонувати школа. Ні для кого вже не є новиною і необхідність широкого застосування електронних засобів навчання під час вивчення будь-якого предмету. Адже вчителю, у його прагненні зацікавити, сконцентрувати увагу учнів на вивчення свого предмету доводиться конкурувати з чудово організованим світом мас-медіа

Номер слайду 5

На перешкоді стає те, що вчителі початкових класів та вчителі-предметники не вміють працювати з новими інформаційними і комунікаційними технологіями та не розуміють, як їх можна використовувати на уроках різних предметів, а більшість учнів не розуміють справжнього призначення комунікаційних та інформаційних технологій, оскільки сприймають їх як іграшки В епоху інформатизації суспільства, кожен педагог повинен чітко усвідомити, що комп’ютер та периферійне обладнання є основними інструментами в його професійній діяльності, які здатні полегшити розв’язок цілого ряду професійних завдань.

Номер слайду 6

Основними елементами процесу формування ІК є:уміння застосовувати інформаційні технології для демонстрації друкованих графічних документів;уміння використовувати інформаційні технології для демонстрації аудіо- та відеоматеріалів на уроці;уміння створювати презентації;уміння систематизувати і обробляти дані за допомогою таблиць, технологічних карт;уміння будувати порівняльні таблиці і виявляти закономірності за допомогою комп'ютера;уміння застосовувати інформаційні технології для моделювання процесів і об'єктів, виконання креслень і ескізів;уміння використовувати комп'ютерне тестування та інтерактивні тренажери:уміння використовувати мережу Інтернет для вирішення педагогічних питань, збору інформації, участі в телеконференціях, доступу до наукових, педагогічних, методичних даних.також популярності набувають і персональні вчительські сайти чи блоги, які потрібно вміти «вести» на достойному рівніІнформаційна компетентність вчителя передбачає широке використання комп'ютерної техніки, електронних варіантів навчальних матеріалів, навчальних програм, педагогічних технологій творчого характеру

Номер слайду 7

Покоління Z - діти, народжені в епоху масштабного розповсюдження Інтернет-технологій (в Україні початок цього періоду - з 2003-2005 рр. Покоління Z повʼязує використання таких речей, як Інтернет в цілому, You. Tube, мобільні телефони, SMS і MP3-плеєри як щоденну практику. Діти задають запитання гуглу, а не вчительці, дорогу знайдуть по навігатору, а речі придбають в Інтернеті, навіть у тій країні, де вони не живуть. Їм вдається одночасно вчити уроки, вести СМС-переписку з друзями, слухати музику і розмовляти з бабусею, а зацікавити чи здивувати таких дітей стає дедалі складніше. Тільки інформаційно-компетентний вчитель здатний для кожної шкільної дисципліни знайти нові інструменти, які оживлять урок, зроблять його цікавішим та кориснішим.І цьому є «живі» докази: вчителі українських шкіл створюють групи в Telegram та насичують її тематичною інформацією, дозволяють переказувати вірші один-одному у смайликах за допомогою програми Viber чи користуватися пошуковими системами під час уроків.

Номер слайду 8

Медіа – це своєрідний засіб комунікації між людьми. Мультфільми, журнали, світлини, комікси кінематограф та інші медіапродукти це засоби, які безпосередньо і є засобом комунікації, провідниками інформації . Відмінний мультимедійний продукт для навчання школярів. Дитина пізнає світ і його інтерес ще до шкільного навчання у процесі перегляду мультфільмів. Сучасні мультфільми дозволяють навчитися рахувати, розпізнавати кольори, вчити нові слова, що дуже сприятливо впливає на розумовий, психічний та моральний розвиток дітей. Сучасний учитель повинен бути і медіаграмотним. Звісно, вчитель повинен знати, де знайти потрібний мультфільм, який матиме дидактичне спрямування, вміти його завантажити та обробити для досягнення дидактичної мети на уроці.

Номер слайду 9

Отже, використання вчителем Нової української школи інформаційно-комунікаційних технологій, цифрових освітніх ресурсів у професійній діяльності, оптимізує зміст навчання, модернізує методи та форми організації навчального процесу, забезпечує високий науковий і методичний рівень викладання, індивідуальний підхід у навчанні, підвищенні ефективності та якості надання освітніх послуг. Звісно, щоб навчати дітей за сучасними вимогами вчителю необхідно оволодіти методикою застосування новітніх прийомів, стратегій та технологій . Не потрібно чекати якогось спеціального запрошення чи масових курсів, потрібно мати бажання табути в курсі можливостей особистісного і професійного розвитку.

pptx
Додано
30 червня 2020
Переглядів
2479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку