Інформаційні системи, їх види.

Про матеріал
За більш ніж 70-літню історію комп’ютери дуже змінилися і відповідно змінилися й ті технології, що базуються на використанні комп’ютерів. Розглянемо детальніше етапи становлення комп’ютеризованих інформаційних технологій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційні системи, їх види. Апаратне та програмне забезпечення інформаційної системи.

Номер слайду 2

Інформатика

Номер слайду 3

Назви та періоди розвитку етапів інформаційних технологій: Етапи становленняінформаційних технологій

Номер слайду 4

Останній етап розвитку інформаційних технологій зумовлено появою універсального пристрою для здійснення операцій над даними — комп’ютера. За більш ніж 70-літню історію комп’ютери дуже змінилися і відповідно змінилися й ті технології, що базуються на використанні комп’ютерів. Розглянемо детальніше етапи становлення комп’ютеризованих інформаційних технологій.

Номер слайду 5

Ці обчислення потрібні були в ядерній фізиці, військовій справі, шифруванні та дешифруванні повідомлень, авіації та космонавтиці тощо. Дані в комп’ютери вводилися з перфокарт, перфострічок, магнітних барабанів або простим перемиканням тумблерів, а виводилися, як правило, на пристрої, що працювали з такими самими носіями. Перфокарта

Номер слайду 6

Пульт керування ЕОМ «Мінськ» з різними системами введення та виведення даних. Людина без спеціальної освіти і навичок не могла працювати з комп’ютером.

Номер слайду 7

Другий етап (до середини 70-х років XX ст.) характеризується розширенням сфери застосування комп’ютера. Починають розвиватися технології електронних баз даних, комп’ютерного моделювання, систем автоматизованого керування виробництвом, технології бухгалтерського та банківського обслуговування. Як правило, використовуються потужні та середньої потужності комп’ютери, що обслуговують багатьох користувачів.

Номер слайду 8

До комп’ютера на базі ЕОМ «Дніпро», розробленої в Україні, у Центрі керування польотами могли підключатися кілька десятків користувачів.

Номер слайду 9

Створення персональних комп’ютерів зумовило початок суттєвих змін у розвитку інформаційних технологій. Під час третього етапу, що розпочався із середини 70-х років ХХ ст.

Номер слайду 10

Застосування комп’ютеризованих інформаційних технологій змістилося з великих обчислювальних центрів до малих офісів. Персональний комп’ютер став доступний значній частині користувачів і на роботі, і вдома. Перший з персональних комп’ютерів корпорації Apple ще не мав власного монітора і підключався до побутового телевізора. Для роботи з ним не потрібно було мати спеціальну освіту, і його швидко можна було адаптувати до виробничих і особистих потреб.

Номер слайду 11

У ході четвертого етапу (із середини 80-х років XX ст.) за рахунок значного підвищення продуктивності персональних комп’ютерів і розширення спектра та якості пристроїв введення і виведення даних (лазерні та струменеві принтери, сканери, кольорові монітори) відбувся подальший розвиток усіх існуючих інформаційних технологій.

Номер слайду 12

Основною особливістю п’ятого етапу (з перших років XXІ ст.) у розвитку комп’ютеризованих інформаційних технологій, який триває і зараз, є активне використання глобальних, регіональних і локальних мереж, мобільних пристроїв і вбудованих у різноманітні пристрої комп’ютерів.

Номер слайду 13

Свої дані можна зберігати у «хмарі» — на одному із серверів комп’ютерної мережі. Там також можна знайти безкоштовні програми для опрацювання текстів, фотографій, звуку, відео та залучити для проведення громіздких обчислень інші комп’ютери мережі.

Номер слайду 14

У сфері освіти основне завдання інформаційно-комунікаційних технологій — зробити навчання ефективнішим за рахунок використання програм і засобів, що забезпечують можливість індивідуалізувати та урізноманітнити навчання. Застосування ІКТ у навчанні надає учневі та вчителю можливість доступу до різних джерел інформації та вибору різних форм організації занять, включаючи дистанційні.

Номер слайду 15

Існує багато сайтів з навчальними матеріалами. Наприклад, для тих, хто вирішив пов’язати свою майбутню професію з інформатикою, корисними будуть уроки з комп’ютерної графіки:takpro100.net.uaarttime.org.ua

Номер слайду 16

Завдання і проекти для Scratchscratch.mit.edu

Номер слайду 17

Опис перших кроків у програмуванні на Pythonarttime.org.ua

Номер слайду 18

Д/з: Створити презентацію або невеличкий відеокліп про Етапи становленняінформаційних технологій

pptx
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
8 вересня
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку