Інформаційно – пізнавальна година «Україна моя вишивана»

Про матеріал

Мета: формувати поняття про культуру одягу; розширити уявлення про українську вишивку й народний костюм; розвивати художній смак,

виховувати любов до українського мистецтва; шанобливе ставлення до національних традицій народної вишивки, рушника.

Хід виховного заходу

Відео «Україно моя - вишиванко»

Ведучий 1

Ми раді Вас вітати у нашій світлиці

І дарувати хліб із золота – пшениці,

Щоб хліб святий був завжди на столі,

Й щасливі були всі на українській цій землі.

Ведучий 1
Хай здоров'я ніколи не зраджує Вам
Будьте завжди такі ніжні, милі, любі!
Хай Вам радість і щастя, й любов
Вишиваним цвіте рушником.

Ведучий 2 Сьогодні інформаційно – пізнавальна година називається «Україна моя вишивана». Щиро запрошую Вас полинути в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися більше про наші традиції, обряди, культуру та історію. Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До сказаного слід додати: «І без вишивки». Тому що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами - оберегами.

Напевне, нема в Україні оселі, де б не було вишиваного рушника, чи серветки, чи сорочки. Ці дорогі серцю речі передаються дітям, онукам, правнукам із покоління в покоління і свято зберігаються.

Вихователь: Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. Вишивка — один із давніх і найпоширеніших видів народного декоративно-прикладного мистецтва. Археологи стверджують, що на теренах України вишивка існує ще з часів трипільської культури.

Ведучий 1 З часом на різних українських територіях вишивки зазнавали чималих змін у мотивах і барвах, однак при цьому не втратили оригінального власне українського стилю. Кожному регіону України притаманна своя вишивка, своя символіка, свої кольори. Особливого значення набуває техніка вишивки білого по білому. Вважають, що білий колір має символічне значення і додає сили власнику сорочки. До п'ятірки кольорів, яким зазвичай вишивали в Україні, належать білий, червоний, чорний, синій і жовтий. Деякі нитки фарбували корою дуба. Червоний колір для ниток добували з жучка кошеміль.

Ведучий 2 Наші пращури вважали, що сорочка має чарівну силу, захищає від ворогів, тобто сорочка була оберегом. Починати шити сорочку можна лише у чоловічий день, краще у четвер, бо, як почнеш у середу, вона негарна буде.

А ще у народі кажуть:

– У наших хазяйок та по сто сорочок, а у мене одна та й та біла щодня.

– Рукави - як писанка, а личко - як маків цвіт.

– До Великодня сорочка хоч лихенька, аби біленька.

– Як неділя, то й сорочка біла.

– Як мати рідненька, то й сорочка біленька.

– Перша Пречиста любить паляницю м'якеньку, а друга – сорочку біленьку.

– Немає нічого милішого від сорочки, у якій мати народила.

– Сорочка на тіло, а лінь – у двері.

Учень

Повір'я про сорочку:
– Якщо дощ намочив перший раз одягнену сорочку – на багатство.
– Якщо сорочку прогризли миші – в ногах буде слабість.
– Якщо зачепив і роздер сорочку – можеш зганьбитись.
– Не можна лишати замочених сорочок через неділю, щоб у роду не було полонених.
– Щоб бути гарним та чистим на виду, потрібно повернутися на захід сонця й утертись спиною.

- Не можна продавати сорочку, бо продасиш своє щастя.

Ведучий 1 Готуючись заміж, кожна дівчина повинна була вишити нареченому сорочку.

Учень
Сорочку-вишиванку
До самого світанку
Вишивала дівчина в сиву давнину.
Схрещувались ниточки,
Розквітали квіточки:
Ружі та барвінок, вздовж по полотну.

Вишивала з піснею
Яблука барвистії.
Чи на дворі дощ був, чи холодний сніг.
Вишивала ружу
Та вкладала душу,
Щоб на довгі роки вийшов оберіг.

Співає Анна Торішня «Вишиванка моя Україна» (Відео)

Ведучий 2 Магічним знаком-оберегом є на Україні вишитий рушник. Він супроводжує українців протягом усього життя. Раніше в кожній родині, де підростала дівчина, скриня мала повнитися рушниками, тобто готувався посаг. Зазвичай сусідам неодмінно показували посаг, виготовлений дівчиною на виданні.

Звучить пісня. Рушники

Відео про вишивання весільного рушника

Рушник як символ сімейного вогнища

З давніх часів головним атрибутом весільної церемонії було благословення батьків. Це робилося, тримаючи в руках ікони. А зустрічали молодих, батьки з короваєм на рушнику.

Природно останній мав свої символи, які несли необхідну енергію. Вишивання рушника вкрай відповідальне заняття, адже потрібно врахувати все необхідне:

на самому початку вишивається облямівка. Її можна зобразити як пензлика або мереживо. Іноді мереживо пов'язане вручну пришивається до облямівки.

наступним етапом вишивання йде дерево роду. Його поміщають серед інших дерев, на яких розташувалися пташині пари.

потім зображується дерево нареченої, де можна зрозуміти всю складову її родини.

останнім наносяться побажання молодим. Для нареченого і нареченої вони відрізняються. Нареченому призначається символ багатства - виноград, символ сили і фортеці - дуб і калина як безперервність сімейного життя. Для нареченої, вишиті квіти (троянди, гвоздики і мак) символізують красу, непорочність і продовження роду.

Орнаменти слов'янських народів і їх позначення

дуже часто зустрічається малюнок означає воду і сонце. Сонце вишивається у вигляді квітки або восьмикутної розетки. Знак води представлений як згорнувся уж. Вони мали значення: сонце - батьківська енергія, вода - материнська;

материнський символ зображується у вигляді зірки з вісьмома кінцями. В якості обрамлення використовується зображення квіткової гірлянди. Використання для вишивання нитки жовтого і блакитного кольорів, говорять про те, що даний вид орнаменту використовувався на території України;

значення вишивки хмелю - молодість. Вірші про вишивку, а конкретно про вишитий хміль, зустрічаються у народній пісні. У ній йдеться про те, що хміль на одязі молодих людей має значення готовності до шлюбу;

троянда означає вічне відродження і сонячний рух. У народі саме зображення троянд уявлялося як всесвіт;

калина має особливе значення кровності і безсмертя роду. Тому зображення калини наносилося на рушники і сорочки;

дуб уособлює бога Перуна (бог чоловічої енергії). Вишивання дуба було оберегом для чоловіків;

малюнок маку міг захистити його носія від будь-якого зла. Історія розповідає, що якщо в родині були загиблі, то дівиці вишивали мак на сорочках і носили на знак обіцянки продовження роду;

історія об'єднує символи вазона і Берегині (богиня домашнього вогнища у слов'ян). Вишивання вироблялося нитками лише червоного кольору та позначало оберіг і лікування;

виноград - символ сім'ї та зображувався на родинних рушниках;

квітковий орнамент в історії виникнення слов'янської вишивки, зустрічається досить часто. Але саме лілія означає дівочу невинність і нескінченне життя. Якщо зображення має над собою краплі роси, це означає запліднення;

зірки зображувалися на рукавах і мали значення гармонії, впорядкованості всесвіту;

ромби були лідируючими орнаментами в історії вишивання давніх слов'ян. Їх смислове навантаження полягала в заступництві землеробства і була символом родючості. Виконувалася і на жіночих, і на чоловічих сорочках;

Перегляд файлу

Мета:   формувати  поняття про культуру одягу; розширити уявлення про українську вишивку й народний костюм;  розвивати художній смак,

виховувати любов до українського мистецтва; шанобливе ставлення до національних традицій народної вишивки, рушника.

                                                             Хід виховного заходу

Відео «Україно моя - вишиванко»

Ведучий 1    

Ми раді Вас вітати у нашій світлиці

І дарувати хліб із золота – пшениці,

Щоб хліб святий був завжди на столі,

Й щасливі були всі на українській цій землі.

Ведучий 1
Хай здоров'я ніколи не зраджує Вам
Будьте завжди такі ніжні, милі, любі!
Хай Вам радість і щастя, й любов
Вишиваним цвіте рушником.

Ведучий 2  Сьогодні  інформаційно – пізнавальна година називається «Україна моя вишивана». Щиро запрошую Вас полинути в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися  більше про наші традиції, обряди, культуру та історію. Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До сказаного слід додати: «І без вишивки». Тому що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами - оберегами.

        Напевне, нема в Україні оселі, де б не було вишиваного рушника, чи серветки, чи сорочки. Ці дорогі серцю речі передаються дітям, онукам, правнукам із покоління в покоління і свято зберігаються.

Вихователь: Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. Вишивка — один із давніх і найпоширеніших видів народного декоративно-прикладного мистецтва. Археологи стверджують, що на теренах України вишивка існує ще з часів трипільської культури.

Ведучий 1 З часом на різних українських територіях вишивки зазнавали чималих змін у мотивах і барвах, однак при цьому не втратили оригінального власне українського стилю.  Кожному регіону України притаманна своя вишивка, своя символіка, свої кольори. Особливого значення набуває техніка вишивки білого по білому. Вважають, що білий колір  має символічне значення і додає сили власнику сорочки.   До п’ятірки кольорів, яким зазвичай вишивали в Україні, належать  білий, червоний,  чорний,  синій і жовтий. Деякі нитки фарбували корою дуба.   Червоний колір для ниток добували з жучка кошеміль.

 

Ведучий 2  Наші пращури вважали, що сорочка має чарівну силу, захищає від ворогів, тобто сорочка була оберегом. Починати шити сорочку можна лише у чоловічий день, краще у четвер, бо, як почнеш у середу, вона негарна буде.

А ще у народі кажуть:

– У наших хазяйок та по сто сорочок, а у мене одна та й та біла щодня.

– Рукави -  як писанка, а личко -  як маків цвіт.

– До Великодня сорочка хоч лихенька, аби біленька.

– Як неділя, то й сорочка біла.

– Як мати рідненька, то й сорочка біленька.

– Перша Пречиста любить паляницю м’якеньку, а друга – сорочку біленьку.

– Немає нічого милішого від сорочки, у якій мати народила.

– Сорочка на тіло, а лінь – у двері.

Учень

Повір’я про сорочку:
– Якщо дощ намочив перший раз одягнену сорочку – на багатство.
– Якщо сорочку прогризли миші – в ногах буде слабість.
– Якщо зачепив і роздер сорочку – можеш зганьбитись.
– Не можна лишати замочених сорочок через неділю, щоб у роду не було полонених.
– Щоб бути гарним та чистим на виду, потрібно повернутися на захід сонця й утертись спиною.

- Не можна продавати сорочку, бо продасиш своє щастя.

Ведучий 1 Готуючись заміж, кожна дівчина  повинна була вишити нареченому  сорочку.

Учень
Сорочку-вишиванку
До самого світанку
Вишивала дівчина в сиву давнину.
Схрещувались ниточки,
Розквітали квіточки:
Ружі та барвінок, вздовж по полотну.

Вишивала з піснею
Яблука барвистії.
Чи на дворі дощ був, чи холодний сніг.
Вишивала ружу
Та вкладала душу,
Щоб на довгі роки вийшов оберіг.

Співає Анна Торішня «Вишиванка  моя Україна» (Відео)
 

Ведучий 2 Магічним знаком-оберегом є на Україні  вишитий рушник. Він супроводжує  українців протягом усього життя. Раніше в кожній родині, де підростала дівчина, скриня мала повнитися рушниками, тобто готувався посаг. Зазвичай  сусідам неодмінно показували посаг, виготовлений дівчиною на виданні.

Звучить пісня. Рушники

Відео про вишивання весільного рушника

Рушник як символ сімейного вогнища

З давніх часів головним атрибутом весільної церемонії було благословення батьків. Це робилося, тримаючи в руках ікони. А зустрічали молодих, батьки з короваєм на рушнику.

Природно останній мав свої символи, які несли необхідну енергію. Вишивання рушника вкрай відповідальне заняття, адже потрібно врахувати все необхідне:

·         на самому початку вишивається облямівка. Її можна зобразити як пензлика або мереживо. Іноді мереживо пов'язане вручну пришивається до облямівки.

·         наступним етапом вишивання йде дерево роду. Його поміщають серед інших дерев, на яких розташувалися пташині пари.

·         потім зображується дерево нареченої, де можна зрозуміти всю складову її родини.

·     останнім наносяться побажання молодим. Для нареченого і нареченої вони відрізняються. Нареченому призначається символ багатства - виноград, символ сили і фортеці - дуб і калина як безперервність сімейного життя. Для нареченої, вишиті квіти (троянди, гвоздики і мак) символізують красу, непорочність і продовження роду.

Орнаменти слов'янських народів і їх позначення

·         дуже часто зустрічається малюнок означає воду і сонце. Сонце вишивається у вигляді квітки або восьмикутної розетки. Знак води представлений як згорнувся уж. Вони мали значення: сонце - батьківська енергія, вода - материнська;

·          материнський символ зображується у вигляді зірки з вісьмома кінцями. В якості обрамлення використовується зображення квіткової гірлянди. Використання для вишивання нитки жовтого і блакитного кольорів, говорять про те, що даний вид орнаменту використовувався на території України;

·         значення вишивки хмелю - молодість. Вірші про вишивку, а конкретно про вишитий хміль, зустрічаються у народній пісні. У ній йдеться про те, що хміль на одязі молодих людей має значення готовності до шлюбу;

·         троянда означає вічне відродження і сонячний рух. У народі саме зображення троянд уявлялося як всесвіт;

·         калина має особливе значення кровності і безсмертя роду. Тому зображення калини наносилося на рушники і сорочки;

·         дуб уособлює бога Перуна (бог чоловічої енергії). Вишивання дуба було оберегом для чоловіків;

·         малюнок маку міг захистити його носія від будь-якого зла. Історія розповідає, що якщо в родині були загиблі, то дівиці вишивали мак на сорочках і носили на знак обіцянки продовження роду;

·         історія об'єднує символи вазона і Берегині (богиня домашнього вогнища у слов'ян). Вишивання вироблялося нитками лише червоного кольору та позначало оберіг і лікування;

·         виноград - символ сім'ї та зображувався на родинних рушниках;

·         квітковий орнамент в історії виникнення слов'янської вишивки, зустрічається досить часто. Але саме лілія означає дівочу невинність і нескінченне життя. Якщо зображення має над собою краплі роси, це означає запліднення;

·         зірки зображувалися на рукавах і мали значення гармонії, впорядкованості всесвіту;

·         ромби були лідируючими орнаментами в історії вишивання давніх слов'ян. Їх смислове навантаження полягала в заступництві землеробства і була символом родючості. Виконувалася і на жіночих, і на чоловічих сорочках;

Ведучий  1 "Дати рушники — традиційно означало згодитися на шлюб і готуватися до весілля”. Рушники подавали і брали, коли йшли свататися, пов’язували молодих, прикрашали гільце на дівич-вечорі, на рушники ставали молоді. Символіці вишитого рушника, його значенню в житті людини присвячено чимало творів в українській літературі. Пригадаймо пісню на слова Андрія Малишка "Рідна мати моя”, яка стала улюбленою в народі, Дмитра Павличка «Два кольори».

 

Учень:

Рушник – це дому давній оберіг,

Він вишитий усякими нитками.

Споконвіків родину він беріг,

Бо вишитий матусеньки руками.

Рушник несли, як народився син чи доня,

У візерунках і у квітах запашних,

Щоби завжди щаслива була доля

Й усе найкраще було лиш для них.

 

Ведучий 2 У чарiвну силу рушника вiрили як у доброго чудодiя, що оберiгає вiд усякого лиха. А щоб ця сила була, потрібно вишивати з добрими, чистими і радісними думками. У народі кажуть: «Не лінуйся, дівонько, рушники вишивати, буде чим гостей шанувати»

Учень
Про вишиванку  можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. І це не мода, адже мода змінюється. А вишивана сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя.

Починаючи з 2010 року у Києві 24 серпня в День незалежності України проводиться парад вишиванок з метою популяризації українського одягу та українських традицій в Україні. А ще з 2006 року започатковано щороку в третій четвер травня відзначати  Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Цього року  воно припадає на 17 травня. Закликаю всіх підтримати його.

Відео параду вишиванок у Києві

Ведучий 2 Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

Учень
Усе навколо завмирає,
Коли вдягаю вишиванку.
Лиш серце радісно палає,
Мов промінь сонця на світанку.

Коли вдягаю вишиванку,
Немов в любові признаюся
Своїй країні ніжно й палко,
Вдягну і Господу молюся.

За мир та спокій в Україні!
Щоб вишивані візерунки
У долю кожної родини
Внесли приємні подарунки! 

Запитання

1.Як називають кольорові нитки для вишивання? (Заполоч)

2 З яких рослин  давнину виготовляли полотно?(Коноплі, льон)

3 Як колись добували червону нитку для вшивання? (Використовували жучка каше- міль)

4 Що символізував білий колір вишивки на білому полотні  сорочки? ( Силу того, хто буде носити цю сорочку)

5 Які ще кольори, крім білого, притаманні українській вишивці найчастіше (Чорний, червоний, синій, жовтий).

6 Як називалися предмети в скрині нареченої? (Посаг)

7.Як називають ажурний узор, зроблений на місці висмикнутих з тканин ниток? (Мережка)

Звучить пісня Каті Бужинської «Україна – вишиванка»

 

docx
Додано
10 січня 2019
Переглядів
1442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку