Інформатика. Про комп'ютерні віруси.

Про матеріал
Комп'ютерні віруси та антивірусний захист Історія комп'ютерних вірусів Перша «епідемія» комп'ютерного вірусу сталася в 1986 році, коли вірус на ім'я Brain (англ. «мозок») «заражав» дискети персональних комп'ютерів. В даний час відомо кілька десятків тисяч вірусів, що заражають комп'ютери і розповсюджуються по комп'ютерних мережах. Що таке комп'ютерний вірус? Комп'ютерний вірус - це невелика програма, що написана програмістом високої кваліфікації, здатна до саморозмноження й виконання різних деструктивних дій. Історія комп'ютерних вірусів Перший прототип вірусу з'явився ще в 1971р .. Програміст Боб Томас, намагаючись вирішити завдання передачі інформації з одного комп'ютера на інший, створив програму Creeper, мимовільно «перестрибує» з однієї машини на іншу в мережі комп'ютерного центру. Правда ця програма не саморозмножуються, не завдавала шкоди. Історія комп'ютерних вірусів Перші дослідження саморазмно-лишнього штучних конструкцій проводилася в середині минулого сторіччя вченими фон Нейманом і Вінером. Норберт Винер Джон фон Нейман (1894 - 1964) (1903 - 1957) Чим небезпечний комп'ютерний вірус? Після зараження комп'ютера вірус може активізуватися і почати виконувати шкідливі дії по знищенню програм і даних. Активізація вірусу може бути пов'язана з різними подіями: настанням певної дати або дня тижня запуском програми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи та реальність про комп’ютерні віруси

Номер слайду 2

Міфи

Номер слайду 3

Віруси самопоширюються. Віруси не можуть виконувати себе. Із цього виходить, що вони не поширюються самі. Вірус не може нічого зробити, перед тим як заражені програми не завантажаться або комп’ютер не перевантажиться з зараженого диску.

Номер слайду 4

Віруси можуть поширюватися між будь-якими комп’ютерами. В теорії можна написати вірус, котрий може функціонувати в різних ОС, але це завдання дуже важке. На практиці можна передбачити, що DOS-віруси неспроможні заразити такі комп’ютери, як, наприклад, Macintosh, Unix, Vax.

Номер слайду 5

Віруси можуть заразити захисні від запису диски. Віруси не можуть заразити захищені від запису диски. Однак диски можуть бути заражені, коли захист виключений.

Номер слайду 6

Деякі віруси абсолютно не шкідливі. Є віруси, котрі не знищюють інформацію, але вони збільшують навантаження на процесор і змінюють програмний код без відома користувача.

Номер слайду 7

Тільки в піратських дисках знаходяться віруси. Часто віруси знаходяться в піратських копіях, але відомі випадки, коли комерційне ПЗ мало віруси.

Номер слайду 8

Віруси можуть руйнувати комп’ютери. Час від часу з’являються слухи про віруси, котрі руйнують монітор, або руйнують HDD, але ні разу це не підтвердилось.

Номер слайду 9

Реальність

Номер слайду 10

Віруси діють тільки програмним шляхом. Вони, як правило, приєднуються до файлу або проникають всередину файлу. У цьому випадку кажуть, що файл заражений вірусом. Вірус потрапляє в комп'ютер тільки разом із зараженим файлом. Для активізації вірусу потрібно завантажити заражений файл, і тільки після цього вірус починає діяти самостійно. Деякі віруси під час запуску зараженого файлу стають резидентними (постійно знаходяться в оперативній пам'яті комп'ютера) і можуть заражати інші файли та програми, що завантажуються. Інші різновиди вірусів відразу після активізації можуть спричиняти серйозні пошкодження, наприклад, форматувати жорсткий диск. Дія вірусів може проявлятися по різному: від різних візуальних ефектів, що заважають працювати, до повної втрати інформації. Більшість вірусів заражують виконавчі програми, тобто файли з розширенням . EXE та . COM, хоча останнім часом все більшої популярності набувають віруси, що розповсюджуються через систему електронної пошти. Слід зауважити, що комп'ютерні віруси здатні заражати лише самі комп'ютери. Тому абсолютно абсурдними є різні твердження про вплив комп'ютерних вірусів на користувачів комп'ютерів.

Номер слайду 11

Основними джерелами вірусів є:дискета, на якій знаходяться заражені вірусом файли;комп'ютерна мережа, в тому числі система електронної пошти та Internet;жорсткий диск, на який потрапив вірус в результаті роботи з зараженими програмами;вірус, що залишився в оперативній пам'яті після попереднього користувача. Звідси випливає, що зараження комп'ютера не відбудеться, якщо:на комп'ютері переписуються тексти програм, документів, файли даних системи управління базами даних (СУБД), таблиць табличних процесорів і т. д. (ці файли не є програмами);виконується копіювання файлів з однієї дискети на іншу, в разі копіювання зараженого файлу його копія також буде заражена. Основними ранніми ознаками зараження комп'ютера вірусом є: зменшення обсягу вільної оперативної пам'яті;сповільнення завантаження та роботи комп'ютера;незрозумілі (без причин) зміни у файлах, а також зміни розмірів та дати останньої модифікації файлів;помилки при завантаженні операційної системи;неможливість зберігати файли в потрібних каталогах;незрозумілі системні повідомлення, музикальні та візуальні ефекти і т.д.

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, 5 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
24 березня 2021
Переглядів
2425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку