Інноваційні технології навчання освітніх галузей початкової школи

Про матеріал
Інноваційні технології навчання освітніх галузей початкової школи. Презентація для студентів педагогічних вузів. В презентації розповідається про інноваційні технології навчання освітніх галузей початкової школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інноваційні технології навчання освітніх галузей початкової школиІнформаційно комп’ютерні технології. Голуб’єва Я. С. ПТПО маг. 1 курс.

Номер слайду 2

Сучасні інформаційні технології відкривають нові перспективи для підвищення освітнього процесу. Змінюється сама суть освіти. Велика роль надається методам активного пізнання та самоосвіти.

Номер слайду 3

Ефективність застосування нових інформаційних технологій на уроках обумовлена наступними факторами:– різноманітність форм представлення інформації;– висока ступінь наочності;– можливість моделювання за допомогою комп’ютера різноманітних об’єктів і процесів;– звільнення від рутинної роботи, що відвертає увагу від засвоєння основного змісту;– можливість організації колективної та індивідуальної дослідницької роботи;– можливість диференціювати роботу учнів у залежності від рівня підготовки, пізнавальних інтересів та ін., використовуючи сучасні інформаційні технології;– можливість організувати комп’ютерний оперативний контроль і допомогу з боку вчителя;– можливості комп’ютера дозволяють учню активно приймати участь у процесі пізнання.

Номер слайду 4

В початкових класах важливо розвинути активність, самостійність, зберегти пізнавальну активність і створити умови для гармонійного входження дитини в освітній світ, підтримати його здоров'я та емоційне благополуччя.

Номер слайду 5

Використання інформаційних технологій відкривають доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищують ефективність самостійної роботи, надають абсолютно нові можливості для творчості, дозволяють реалізовувати принципово нові форми і методи навчання.

Номер слайду 6

Інформаційно комп’ютерні технології. Сучасний процес навчання характеризується все більш широким застосуванням в ньому комп`ютерних технологій. Комп'ютерні технології або Інформаційні технології (ІТ) — узагальнена назва технологій, що відповідають за зберігання, передачу, обробку, захист і відтворення інформації з використанням комп'ютерів.

Номер слайду 7

Інформаційно-комп’ютерні технології здійснюють вплив на емоційну сферу молодшого школяра, сприяючи підвищенню пізнавальної активності, підвищенню інтересу до предмета та навчання взагалі, активізації навчальної діяльності учнів.

Номер слайду 8

Комп'ютеризація повинна стосуватися лише тієї частини навчального процесу, де вона справді необхідна. Таким чином, використання інформаційно – комп’ютерних технологій в початковій школі - це не просто нове віяння часу, а необхідність і пошук нового сенсу уроку.

Номер слайду 9

Інформаційно комп’ютерні технології сприяють більш високому інтелектуальному розвитку учнів, вчить їх самостійно орієнтуватись у складному і різноманітному світі інформації, дає можливість реалізовувати власні творчі здібності через дослідницько-пошукову та наукову діяльність. Раціональне використання інформаційних технологій, аудіовізуальних посібників з іншими дидактичними засобами значно скорочують час пред’явлення опорної інформації, надають можливість її повторення під час організації самостійної роботи, аналізу, самоаналізу, підведення підсумків.

Номер слайду 10

Доцільно використовувати навчально-інформуючи енциклопедії, електронні підручники, кінофільми, посібники, створені за програмою презентацій Power. Point. Впроваджуючи дані програми на певному етапі уроку, застосовую такі методи: пояснювально-ілюстративний, який передбачає використання ілюстрацій, таблиць, малюнків, схем у супроводі розповіді вчителя.

Номер слайду 11

На уроках РЗМ (розвитку зв’язного мовлення) величезне місце займає практична діяльність учнів, а саме виконання різноманітних завдань, як творчого, так і репродуктивного характеру. За допомогою текстового редактора WORDPAD створюю дидактичні матеріали у вигляді текстових завдань, а з допомогою текстового процесора WORD - аналогічні завдання використовую як роздатковий матеріал роздруковую на папері.

Номер слайду 12

Широко використовую презентації під час усної лічби, математичних диктантів, роботи з геометричним матеріалом, тестуванні, логічних вправ, для перевірки та закріплення навичок усної лічби створюю  математичні тренажери, тренажери для швидкого запам’ятовування таблиці множення. За допомогою текстового редактора Microsoft Word створюю таблиці для роботи з геометричним матеріалом.

Номер слайду 13

Для уроків «Природзнавства» презентація взагалі просто знахідка. Картини природи, тварини, моря, океани, природні зони, кругообіг води, ланцюжки живлення – усе можна відобразити на слайдах. Та є можливість онлайн трансляції з You. Tube. Або к’юар коди через які можливо продивитися онлайн урок, або пояснення до нього.

Номер слайду 14

Презентації використовую на уроках образотворчого мистецтва: портрети митців, репродукції, схеми, послідовність виконання малюнка тощо. Зразки виробів та етапи роботи на уроках технології і т.д. Комп'ютер є і найпотужнішим стимулом для творчості дітей, зокрема й найбільш інфантильних або розгальмованих. Екран притягує увагу, якої ми деколи не можемо добитися під час фронтальної роботи з класом.

Номер слайду 15

Перевірити знання простіше: тести, кросворди, ребуси, шаради – усе робить урок цікавим. Мультимедійні презентації просто незамінні на уроках. За їх допомогою учні під час уроку віртуально подорожують у будь-який куточок рідного краю і далеко за його межі, можуть ознайомитись зі знахідками старовини, побачити побут, спосіб життя людей, їхні основні види занять.

Номер слайду 16

Застосування комп'ютера на різних етапах навчання дозволяє довести час активної роботи учнів на уроці до 75–80% часу уроку, замість звичайних 15–20%. Сучасні школярі швидше і з великим інтересом засвоюють інформацію з екрану комп'ютера, ніж зі слів учителя. Як писав великий педагог К. Д. Ушинський: «Якщо ви входите в клас, від якого важко добитися слова, почніть показувати картинки, і клас заговорить, а головне, заговорить вільно».

Номер слайду 17

Дякую за увагу.

pptx
До підручника
Інформатика (академічний, профільний рівень) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку