Презентація. «Інноваційні технології під час уроків біології. Технологія яскравих плям»

Про матеріал

Приклади практичного застосування на уроках біології "яскравих плям" для привертання уваги учнів до певної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інноваційні технології під час уроків біології. Технологія яскравих плям. Волочаєва Тетяна Вікторівна. ХЗОШ № 117 вчитель біології вищої категорії

Номер слайду 2

Біологія, як наука, зародилася ще в глибоку давнину. Саме знання законів біології допомагали стародавнім людям виживати і зберігати своє здоров'я в умовах жорстокої боротьби за існування з іншими мешканцями планети і з чинниками неживої природи.

Номер слайду 3

«яскрава пляма»Щоб зацікавити учнів своїм предметом, кожен свій урок я намагаюсь починати з невеликого вступу в якості мотивації до теми. Це може бути проблемне питання, цікавий і незнайомий більшості учнів науковий факт, незвичайна історія, навіть казка, цитата когось із відомих письменників, політиків, вчених

Номер слайду 4

Діти, чи дивилися ви фільм «Мумія?»Імхотеп вважається першим відомим у світовій історії архітектором і вченим. Він також є засновником єгипетської медицини. У результаті спостережень і фундаментальних досліджень в біології Імхотеп вперше визначив реальні причини багатьох хвороб.

Номер слайду 5

Яскрава пляма – вивчення бактерій у 6 класіПриблизна кількість бактерій, що мешкають в організмі людини 1013. Це в кілька разів більше, ніж людських клітин. Але клітини бактерій менші за розміром, тому їх загальна маса лише пара кілограмів. 

Номер слайду 6

В 7 класі вивчення теми «Молюски»У головоногих молюсків блакитна кров. Чому? Пояснюю – завдяки дихальному пігменту на основі міді. Тепер питання – навіщо потрібен дихальний пігмент? У яких тварин кров іншого кольору і чому? А ще у головоногих є три серця! Навіщо стільки? Пояснюю, це пов’язано з особливістю будову кровоносної системи – незамкнена, ще два серця потрібні, щоб підкачувати кров з порожнини тіла до зябер.

Номер слайду 7

А ви знаєте, що у кам’яновугільному періоді мешкали таргани розміром один метр? Р. Бернер з Єльського ун-ту і Г. Лендіс з Американ. геологіч. товариства підрахували, що рівень вмісту кисню в атмосфері під час Карбону (300 млн р. т.) підвищився до 28 %, потім впав, потім зріс приблизно до 25 % під час крейдяного періоду ( 100 млн р.т.). Сьогодні рівень вмісту кисню в атмосфері становить менше 21%

Номер слайду 8

Деякі цікаві факти про сучасних комах. Мухи літають, як надшвидкісні літаки: швидкість польоту гедзя — 22,4 км/год, кімнатної мухи — 6,4 км/год, падальні мухи — 11 км/год. У комарів є зуби. Під мікроскопом у них у роті видно 22 зуби.

Номер слайду 9

Чому пінгвіни не мешкають в Арктиці, бо клімат там схожий с Антарктидою?З холодними течіями вони можуть проникати аж до екватора, де живе пінгвін галапагоський. Однак, течій шо з'єднують одну полярну область з іншою, не існує. Тому тропічний пояс виявляється для птахів непереборною перешкодою

Номер слайду 10

ПАНГОЛІН від малайск. pengguling - «згортається в кулю»Довжина тіла 30-88 см, хвоста - приблизно така ж; маса від 4,5 до 27 кг. Тіло вкрите великими роговими лусками. Луски рухливі, їх задній край загострений. У міру стирання вони замінюються новими. Луски мають захисне значення, виникли незалежно і не мають прямого зв'язку з роговим покривом рептилій або риб.

Номер слайду 11

які ще тварини не вкриті шерстю?

Номер слайду 12

Застосування знань біології в технічних дисциплінах. Численні дослідження в різних країнах світу показали, що для зменшення тертя і запобігання зносу металевих деталей кращим мастилом є саме суглобова рідина, яку для цих цілей синтезують штучно.

Номер слайду 13

Якщо легкі розгорнути на плоску поверхню, то вони зможуть покрити тенісний корт!Уявіть, загальна площа внутрішньої поверхні наших легень змінюється між видихом і вдихом від 40 м² до 120 м². Для порівняння, площа шкірного покриву людини дорівнює 1,5-2,3 м²

Номер слайду 14

А чи знаєте ви? • Найбільше серце - у синього кита. Воно важить більше 680 кілограмів. • Розмір жіночого серця на 20% менше, ніж у чоловіків, але б'ється воно швидше: 78 ударів в хвилину у жінок проти 70 у чоловіків.

Номер слайду 15

Вивчення будови ока. Задаю питання – якого кольору у вас очі? А чи знаєте ви, що все розмаїття кольорів райдужної оболонки, в тому числі синій, сірий і зелений, створені пігментом меланіном? Від характеру розподілу пігментів в передньому та задньому шарах райдужної оболонки і залежить колір очей.

Номер слайду 16

Розповідаю казку. Вирішив старий сову прогнати. Заліз на горище, палицею махає: «Іди, сова, набридла ти мені!» Сова здивувалася, обурилася: «Ти що, старий, від мене ж така користь, не можна мене гнати!» А старий не вгамовується: «Іди, немає від тебе ніякої користі, тільки шум!»

Номер слайду 17

Конюшинко-сестра, де ж всі твої друзі поділися? « Джмелі відлетіли всі, жодного не залишилося. А без джмелів нікому запилювати конюшину. Ось і не залишилося нікого з нас на лузі ». Подумав старий і побіг шукати джмелів.

Номер слайду 18

Цитати відомих людей. Френсіс Бекон: «Ми не можемо керувати природою інакше, ніж підкоряючись їй»Вислів Геракліта Ефеського: «З різноманітності виникає гармонія»

Номер слайду 19

Утворення ниркових каменів При вивченні в 9 класі цитоплазми клітини і клітинних включень можна розповісти про оксалати - нерозчинні кристали щавлевої кислоти. При порушенні харчування, оксалати накопичуються в нирках і утворюють ниркові камені.

Номер слайду 20

Тема «Ферменти»Фенілкетонурія - порушення обміну амінокислоти фенілаланіну. Альбінізм - порушення обміну амінокислоти тирозину. На фото: сестри альбіноси з Казахстану

Номер слайду 21

Основний скарб у житті - це здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато чого знати. Авіцена. Знання з біології допомагають кожному з нас находити відповіді на проблеми, що зустрічаються у повсякденному житті та вирішувати багато глобальних питань, що стосуються людства в цілому.

Номер слайду 22

Л І Т Е Р А Т У Р Аhttps://56765fgj.blogspot.com/2019/11/blog-post.htmlhttp://ua.pku.org.ua/organization/about_disease/what_is_phenylketonuria/https://ru.wikipedia.org/https://56765fgj.blogspot.com/2019/11/blog-post.htmlhttps://studfile.net/preview/5163701/page:29/https://hochu.ua/cat-razvitie/lichnostnyiy-rost/article-99090-nezemnyie-sestryi-albinosyi-iz-kazahstana-stali-vostrebovannyimi-modelyami-foto/http://zoo.kharkov.ua/ru/news/pangolinyhttp://verhov.volmed.org.ru/

pptx
Додано
28 січня 2021
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку