Інстркуція до практичної роботи Тема: Спеціальні заливки. Сітчасті заливки і заливки візерунком.

Про матеріал
Інстркуція до практичної роботи Тема: Спеціальні заливки. Сітчасті заливки і заливки візерунком.
Перегляд файлу

 

ВКНЗ «Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А.Ю.Кримського»

Предметна комісія викладачів комп’ютерних та  математичних дисциплін

 

Тема: Спеціальні заливки. Сітчасті заливки і заливки візерунком.

Мета׃ ознайомитися з різнити типами заливок програми CorelDRAW та  можливостями їх практичного використання; розвивати уяву, спостережливість та вміння аналізувати, комбінувати; виховати акуратність при роботі з ЕОМ, чіткість у діях.

Обладнання: комп’ютери класу, програма Corel Draw, файли та інструкції до практичної роботи.

 

Короткі теоретичні відомості:

 

Градієнтні і сітчасті заливки.

У цю категорію зведені два класи заливок, які володіють загальною властивістю: в межах залитого об’єкту виділяються деякі «опорні пункти”, для яких фіксується колір заливки, а в проміжках між ними колір «перетікає», плавно міняючись. В градієнтних заливках в ролі «опорних пунктів» виступають точки, прямі, квадрати розміщені чітко визначеним чином (залежить від типу градієнтної заливки); в сітчастих заливках цю роль грають точки, які розміщені в вузлах сітки.

Сітчасті заливки і заливки узором.

При назначені сітчастої заливки об’єкту довільної форми на його накладається сітка, яка має раніше задану кількість «рядків» і «стовпців”. Щоб працювати з сітчастою заливкою потрібно вибрати на панелі інструментів Інтерактивна заливка інструмент Інтерактивна заливка сіткою ../../../Andry/screen2.bmp). Сітка складається з вузлів, які з’єднані лініями. Лінії дуже схожі на звичайні криві CorelDRAW і перетинаються у вузлах. Перетягуючи вузли сітки і маніпулюючи направляючими точками, можна придати клітинкам сітки довільної форми для подальшого узгодження групи кольорових переходів, кожний з яких еквівалентний градієнтній заливці. Подвійним натисканням мишки на сегментах (лінії між вузлами) можна розміщати додаткові вузли, а кожному вузлу може бути назначений свій колір.

  • Кількість стовпців – встановлює кількість стовпців сітки.
  • Кількість рядків – встановлює кількість рядків сітки.
  • Очистка сітки – знищує зафарбування об’єкту.

 

 

Щоб розфарбувати вузол сітки на малюнку достатньо виділити його натисканням інструменту Інтерактивна заливка сіткою ../../../Andry/screen2.bmp), а потім натиснути зразок екранної палітри з потрібним кольром).

Описание: http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/109/108905/108905_html_m4d720382.pngЗаливки узором.

Це категорія декоративних заливок, в яких використовуються раніше створені заготовки. Основою таких заготовок служить рапорт – фрагмент зображення, багаторазовим тиражуванням якого і утворюється заливка. Рапорт представляє собою квадрат з зображенням, яке самосуміщається. В комплект поставки CorelDRAW входять достатньо широкі бібліотеки, які включають в себе дуже багато узорів. В залежності від характеру зображення, яке складає рапорт, заливки узором поділяються на три категорії: двохкольорові, кольорові (або повнокольорові) і точкові. Заливки візерунком  можна задавати вибравши на панелі інструментів (Заливка../../../Andry/screen6.bmp –Заливка візерунком).

Інтерактивна заливка двохкольоровим візерунком.

Щоб відразу бачити результат зафарбовування, можна використати інтерактивну заливку для виділеного об’єкту, для цього потрібно:

  • вибрати інструмент Інтерактивний інструмент Заливка.
  • на панелі атрибутів встановити категорію заливки - Двохколірний візерунок - у списку, що відкривається для вибору початкової заливки вибрати необхідний візерунок.
  • за допомогою списків для основного і фонового кольорів вибрати пару кольорів, в яких буде проводитись заливка.
  • кнопками розмірів плитки або за допомогою лічильників розміру плитки візерунку встановити величину рапорту.

 

Завдання практичної роботи

Завдання 1. Створіть документ, де наочно продемонструйте різні типи заливок в CorelDRAW

 

Завдання 2. Відкрийте зображення з папки Навчальні матеріали та розфарбуйте його використовуючи різні типи заливок в CorelDRAW.

 

Завдання для самостійної роботи

Створіть зображення тюльпана та зафарбуйте квітку, використовуючи заливку по сітці

. http://corel-x5.pp.ua/images/fills_mesh_edit.jpghttp://corel-x5.pp.ua/images/fills_mesh.jpg

Список рекомендованих джерел:

  1. Маценко В.Г. Комп’ютерна графіка: Навчальний посібник. – Чернівці: Рута, 2009 – http://arr.chnu.edu.ua/handle/123456789/141 - 343 с.
  2. Морзе Н.В. Інформатика: підруч. для 9-го кл загальноосвіт. навч.закл. / Н.В. Морзе, О.В. Барна, В.П. Вембер.  – К: УОВЦ «Оріон», 2017. – 208 с.
  3. Поліщук Н.В. Методичні рекомендації до виконання практичних робіт. Основи роботи з векторною графікою в Corel Draw/Н.В. Поліщук.  – Електронна бібліотека Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Ю. Кримського. - 23.09.2011 - http://vvpk.at.ua/load/cikl_naukovo_prirodnichikh_disciplin/komp_39_juterna_grafika/83
  4. Ривкінд Й.Я. Інформатика: підруч. для 9-го кл загальноосвіт. навч.закл. / Й.Я. Ривкінд – Київ: Генеза, 2017. – 288 с.

 

1

 

docx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку