Інструктивна картка 2.3 «Ключові поля, індекси, зв’язані поля» (вибірковий модуль «Бази даних»)

Про матеріал
Інструктивна картка 2.3 "Ключові поля, індекси, зв’язані поля" до вибіркового модулю "Бази даних" за підручником: В. Д. Руденко. Інформатика : бази даних (модуль для учнів 10–11 класів, рівень стандарту).
Перегляд файлу

ІНСТРУКТИВНА КАРТКА 2.3 «Ключові поля, індекси, зв’язані поля»

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм

Завдання для самостійного виконання

1.                 Відкрийте базу даних skola. Створіть просту індексну таблицю для поля Учнів таблиці КЛАСИ.

                       Таблиця КЛАСИ / режим Конструктор / виділити              поле Учнів / в розділі

Властивості поля обрати Індексовано: Так (повторення дозволені) (кількість учнів в різних класах може співпадати) / Зберегти.

2.                 Створіть просту індексну таблицю для поля Адреса таблиці УЧНІ.

Таблиця УЧНІ / режим Конструктор / виділити поле Адреса / в розділі Властивості поля обрати Індексовано: Так (повторення дозволені) (можуть бути брат і сестра, що проживають за однією адресою) / Зберегти.

3.                 Створіть у таблиці КЛАСИ бази даних skola первинний ключ і збережіть таблицю. Переконайтеся, що ключ установлено правильно.

Таблиця КЛАСИ / подання Конструктор / виділити потрібне ключове поле Клас / натиснути значок «Ключове поле» на вкладці Конструктор / Зберегти.

Таблиця УЧНІ / режим Конструктор / видалити ключове поле Прізвище / Зберегти.

4.                 Виконайте зв’язування таблиць КЛАСИ й УЧНІ. Доведіть, що зв’язок дійсно встановлений.

Вкладка Знаряддя бази даних / натиснути кнопку Зв’язки / додати таблиці Класи та

Учні (при потребі розтягнути їх по довжині) / встановити курсор на ключі таблиці КЛАСИ (поле Клас) та не відпускаючи ліву мишку перетягнути у поле Клас таблиці УЧНІ / встановити тип зв’язку «один до багатьох» (пояснення: в одному класі може бути багато учнів, але один учень вчиться тільки в одному класі) / поставити прапорець «Забезпечення цілісності даних» та прапорці «Каскадне оновлення пов’язаних полів» і «Каскадне видалення пов’язаних полів» / обрати тип об’єднання

«1.Включити лише рядки, де зберігаються об’єднані поля з обох таблиць» / натиснути кнопку Створити / Зберегти / Закрити.

Відкрити таблицю КЛАСИ та переконатися, що таблиці пов’язані (є «+»).

5.                 Видаліть зв’язок між таблицями й установіть його ще раз.

Вкладка Знаряддя бази даних / натиснути кнопку Зв’язки / клацнути правою кнопкою миші по зв’язку та в контекстному меню обрати Видалити / Так / Перевірити / Створити повторно.

Увага! Якщо в ключовому полі Клас таблиці КЛАСИ та полі Клас таблиці УЧНІ не співпадають розміри полів, встановлених у властивостях, то зв’язок встановити не вийде.

За підручником: В. Д. Руденко. Інформатика : бази даних (модуль для учнів 10–11 класів, рівень стандарту) — Харків: / Вид-во «Ранок», 2019. — 112 c.

pdf
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку